CSI / Rusia

Rusia interzice importul produselor ucrainene

”Dat fiind faptul că Ucraina este de partea UE în procesul de aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei, economice, financiare, am decis să luăm măsuri și să impunem un embargo”, a spus acesta.

Anterior, Guvernul rus a avertizat că un eventual embargo ar putea impus după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere dintre Ucraina și UE. Acesta acord va intra în vigoare în data de 1 ianuarie 2016.

Reamintim că, "embargoul total" impus de Rusia asupra produselor alimentare occidentale în vara acestui an, a fost prezentat de autorităţile de la Moscova drept un răspuns necesar la sancţiunile adoptate împotriva să, dar ar putea să se întoarcă împotriva consumatorilor ruşi şi să destabilizeze economia acestei ţări, scrie AFP.

Aceste interdicţii de mare amploare care vizează toate ţările Uniunii Europene, Statele Unite, Canada, Australia şi Norvegia, nu a fost impus pentru că Rusia a decis acest lucru, a spus premierul rus Dmitri Medvedev, care a lăsat poartă deschisă pentru dialog.

"Sper sincer că pragmatismul economic va prevala asupra consideraţiilor politice stupide ale partenerilor noştri şi că nu se gândesc să izoleze sau să sperie Rusia", a spus acesta. Embargoul va putea fi ridicat dacă "partenerii noştri dau dovadă de o abordare constructivă".

Premierul a ales să păstreze la stadiul de ameninţare o altă sancţiune avută în vedere iniţial, interdicţia survolării spaţiului aerian rusesc de către companiile occidentale care efectuează curse spre Asia – o decizie care ar fi privat Aeroflot de un venit de aproape 300 de milioane de dolari, potrivit analiştilor.

"Politic, era necesar să se răspundă sancţiunilor occidentale. Este vorba de mândria naţională şi de suveranitate mai degrabă decât de economie. Atunci când o ţară este prezentată că un paria, trebuie să răspundă", spune politologul independent Maria Lipman.

Rusia utilizase deja armă comercială interzicând importurile mai multor produse alimentare provenite din UE sub pretextul "protecţiei consumatorilor", dar nu a recurs niciodată la un embargou atât de amplu.

Creşterea preţurilor

"Autorităţile au ales un sector în care pierderile sunt tolerabile. Între altele, aceste măsuri de retorsiune sunt evident foarte eficiente", continuă Lipman.

Aproape 10% din exporturile agricole ale UE sunt destinate Rusiei, respectiv echivalentul a 11 miliarde de euro anual, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Producătorii de fructe şi legume, brânză şi carne de porc sunt expuşi în mod special.

Autorităţile ruse au prezentat embargoul drept o "ocazie unică" pentru a accelera înlocuirea produselor importate cu producţia locală, care va primi un ajutor de stat. Dmitri Medvedev a promis că guvernul va evita "creşterea preţurilor".

Economiştii apreciază însă că aceste sancţiuni vor avea înainte de toate un impact asupra categoriilor cele mai defavorizate ale populaţiei ruse, unde o mare parte din venituri merg la achiziţia de hrană.

"Am putea vedea o creştere de preţuri la aceste produse de 20-30%, în special la fructe şi legume", crede economistul Igor Nikolaiev, directorul institutului de analiză strategică FBK.

"Înlocuirea importurilor cu producţia internă nu e altceva decât un basm", spune acesta, reamintind recentele decizii ale guvernului au agravat povara fiscală asupra agricultorilor.

"Pentru a susţine agricultorii, e nevoie de bani. Or, nu există", notează Nikolaiev. Banii disponibili au fost de afectaţi pentru alte nevoi iar băncile ruseşti nu pot împrumută pe termen lung pe pieţele financiare occidentale din cauza sancţiunilor, reaminteşte el.

sursa: meduza.io

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *