Externe

Rusia îşi scoate navele din Marea Mediterană şi le trimite în Golful Aden şi Marea Neagră

Presa rusă scrie, cu referire la purtatorul de cuvânt al Statului Major al forţelor navale ruse, că participarea navelor ruse la asigurarea securităţii transporturilor din zona Cornului Africii va compensa neparticiparea Rusiei la operaţiunea NATO "Active Endeavour". Motivul invocat ar fi că pericolul este mai mare în Golful Aden comparativ cu Marea Meiterană.

Ofiicialul rus a mai adăugat că prioritare sunt două operaţiuni – lupda împotriva pirateriei în Golful Aden şi asigurarea securităţii navelor străine în Marea Neagră, asigurate de forţele navale ruseşti şi cele turce.

Operaţiunea "Active Endeavour" reprezintă răspunsul imediat al NATO la atacurile teroriste asupra Statelor Unite de la 11 septembrie 2001 prin desfăşurarea de activităţi de patrulă, monitorizare a traficului naval şi control şi oferirea de escortă navelor nemilitare prin strâmtoarea Gibraltar.

Operatiunea "Armonia Marii Negre" a fost iniţiată în martie 2004, de Turcia, în baza unei serii de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care vizau descurajarea terorismului şi intărirea securităţii în strâmtorile turce.

Timpul.md, cu referire la Ziua Veche

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *