Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2018
Abonamente

Media 26 Februarie 2014, ora 13:13

RUSIA nu va putea separa CRIMEEA de UCRAINA

Marime Font

Cel mai citit blogger ucrainean, Igor Bigdan, a publicat o adresare către locuitorii Crimeei, prin care explică ce urmări ar putea avea separatismul susținut de Federația Rusă. 

„Foarte mulți ruși (de fapt, toți) consideră că Hrușiov a dărut Crimeea fără niciun motiv temeinic Ucrainei și că ar fi momentul ca peninsula să fie întoarsă.  

Datorită propagandei rusești, mulți locuitori din Crimeea au aceeași părere. Însă majoritatea lor nu sunt în stare să explice decizia lui Hrușiov (explicații de genul că „a făcut-o la beție” sau că „este hahol, de aia a făcut-o” nu țin).Vă explic. Crimeea se leagă de restul teritoriului ucrainean printr-un istm pe care circulă autocarele și trenurile cu turiști ruși. Pe acest istm mai trece și Canalul Crimeei de Nord prin care este transportată apa din râul Nipru. Datorită acestui canal, în Crimeea există agricultură, iar localitățile sunt asigurate cu apă potabilă. Din această cauză Crimeea a fost anexată la Ucraina. Dacă funcționarea canalului va fi sistată, Crimeea se va transforma într-un pustiu. Identificarea altor surse de apă aproape că e imposibilă. Desalinizarea apei maritime e scumpă și ar fi accesibilă numai localităților de pe litoral. Din acest motiv, orice speculații privind ruperea Crimeei din trupul Ucainei sunt simple fantezii.

Mai există și un acord internațional, potrivit căruia Rusia nu poate să atenteze la integritatea teritorială a Ucrainei. În schimb să semene isterie și să susțină separatismul poate. Rusia are interesul să creeze în Ucraina o regiune fierbinte de genul Abhaziei și Osetiei de Sud, asta e alfa și omega politicii ei. Iar dumneavoastră va trebui să trăiți în această regiune. Vă convine?

Vă aduc aminte că în Crimeea trăiec tatarii, care nu prea iubesc Rusia (au motivele lor), și, spre deosebire de populația rusă obișnuită să se relaxeze pe plajă, ei sunt foarte organizați. Ei nu agrează acest separatism, cu atât mai mult, nu vor să aibă soarta oamenilor din Abhazia și Osetia de Sud. 

Ei protestează pașnic, deocamdată, însă dacă tendințele separatiste vor continu- veți primi un război civil în toată legea. Nu exagerez: tatarii au luptat și în Cecenia, și în Osetia, ei sunt luptători înnăscuți, spre deosebire de șoarecii de birou care ies de obicei la mitinguri. Kremlinul nu vrea nimic altceva decât război, dar d-voastră vreți?
 
În sfârșit ajungem la Sevastopol - cel mai neliniștit oraș. Cred că voi exprima o opinie generală, dacă voi spune că nimeni nu ține orașul ăsta, pentru că e o localitate a flotei ruse de pe Marea Neagră. Vreți separatism? Nicio problemă: încercuim orașul cu sârmă ghimpată, introducem regim de vize pentru intrarea în restul peninsulei și Ucraina, iar produsele și apa vor fi livrate de Rusia pe cale maritimă. Nu va fi nici limba ucraineană, nici mitinguri. Apropo, pentru mitingurile pe care le-au organizat rusofonii în Sevastopol, Rusia i-ar fi tras în țeapă, dacă asta se întâmpla pe teritoriul ei. 
 
Cel mai bine ar fi să răsfulați adânc, să încetați să vedeți la fiecare colț de stradă naționaliștii lui Stepan Bandera și să rămâneți în Ucraina, care nu vă atinge și vă lasă să trăiți așa cum ați trăit. Primiți oaspeți din Ucraina și Rusia și bucurați-vă de ce aveți. 
 
Make money, not war”.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul