Externe

Rusia: Pedeapsa cu închisoarea a opozantului Aleksei Navalnîi a fost redusă de la 30 la 25 de zile

„Judecătorul îi menține lui Navalnîi detenția pentru 25 de zile. (Pedeapsa) a fost redusă cu cinci zile”, a scris pe Twitter Kira Iarmich, purtătoare de cuvânt a opozantului, care a înaintat apelul.

Potrivit agenției RIA Novosti, instanța și-a justificat decizia prin faptul că Navalnîi este tatăl a doi copii mici și că are nevoie de un consult oftalmologic, ochiul drept fiindu-i încă marcat de sechele după o agresiune suferită la sfârșitul lunii aprilie.

În consecință, Aleksei Navalnîi ar urma să fie eliberat în ziua de 7 iulie.

El fusese reținut în fața casei sale în timp ce se îndrepta spre manifestația din centrul Moscovei.

Mii de ruși au răspuns apelului lui Navalnîi, manifestând în numeroase orașe din țară, de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, până la Kaliningrad, în vestul țării, și de la Norisk (nord) până la Soci (sud).

Mai mult de 1.720 de protestatari au fost reținuți de forțele de ordine, majoritatea la Sankt-Petersburg și la Moscova.

Joi, tribunalele din Sankt-Petersburg au pronunțat zeci de condamnări după deschiderea a 522 de anchete administrative, pedepsele mergând de la simple amenzi până la 10 zile de detenție, a informat serviciul de presă al departamentului de justiție din al doilea oraș al Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că „cei care încalcă legea trebuie să răspundă”, acuzându-l pe Aleksei Navalnîi că folosește aceste manifestații ”ca un instrument de provocare” și că „exacerbează situația pentru a se autopromova”.

SUA și Uniunea Europeană au condamnat la începutul săptămânii arestările de manifestanți, UE considerând că acestea încalcă „libertățile fundamentale de exprimare, de asociere și de întrunire”.

Sursa: agerpres.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *