Actualitate

Rusia pierde prima poziţie din topul investitorilor în Republica Moldova

Citând date noi, aceasta a arătat că Olanda şi Spania au ocupat prima şi a doua poziţie în clasamentul investitorilor străini. Locul al treilea a fost acordat Franţei, urmat de Cipru şi România.

Federaţia Rusă a fost liderul investitorilor străini în Moldova până în 2016, căzând brusc anul trecut pe poziţia a şasea în clasament.

Legăturile economice dintre Rusia şi Moldova s-au redus dramatic după ce Rusia a pus embargo asupra bunurilor moldoveneşti în 2013 şi 2014, pentru a convinge Chişinăul să renunţe la calea europeană pe care guvernul a ales-o.

De asemenea, potrivit Băncii Naţionale, investiţiile străine au crescut în anul 2017 cu 17,7% faţă de 2016, de la puţin peste 3 miliarde de dolari până la 3,5 miliarde de dolari, o creştere de doar 536 milioane de dolari.

Un raport al Expert Group, un think-tank economic din Moldova, a subliniat că numărul ar fi putut fi mai ridicat dacă guvernul ar fi urmărit reforme reale în ceea ce priveşte statul de drept, care ar atrage investitorii şi ar oferi un mediu de afaceri mai sigur pentru aceştia.

PIB-ul Moldovei a crescut cu 4% în 2017, a arătat banca. Autorităţile aşteptau o creştere de 6%. Scăderea estimării a fost cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile. Raportul Expert Group prezice o creştere economică cuprinsă între 3,1 şi 4,8%.

Sursa: Businessmagazin.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *