Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 23 Noiembrie 2017, ora 08:24    Din editia print

Marime Font

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

 
 
 

Având o lungime de 826 km, aceasta nu reprezintă doar un proiect economic, ci, mai ales, unul geopolitic, legând în realitate China de Uniunea Europeană, ca parte a Noului Drum al Mătăsii, și rivalizând practic cu ruta de transport transsiberiană, mult mai lungă și implicit mult mai costisitoare.

Inițiat în 2007, și finalizat zece ani mai târziu, BTK este exact ceea ce Moscova nu și-a dorit să se realizeze, rușii încercând să promoveze ca alternativă regională construcția unui alt coridor de transport, pe ruta Soci – Erevan, dar care nu putea să ocolească Georgia, mai exact Abhazia. În acest context, Georgia care, începând cu anul 2008, este în conflict cu Federația Rusă, nu a permis realizarea unui asemenea plan, alăturându-se și susținând în schimb inițiativa turcă.Ce pierde Rusia? Nu numai monopolul feroviar de transport pe ruta China-UE, ci și capacitatea de a-și impune propria strategie în relația cu Bruxelles-ul. Astfel, după izbucnirea crizei din Ucraina, în 2014, Uniunea Europeană a impus Rusiei o serie de sancțiuni economice, în timp ce Moscova a fost nevoită să încerce să exercite, la rândul său, propria presiune asupra Uniunii, restricționând exportul de produse agricole către China. Toate aceste politici vor deveni vulnerabile odată cu BTK, slăbind poziția rusă, cu atât mai mult, cu cât această rută se așteaptă a-și tripla capacitatea de transport a persoanelor și a produselor până în 2034.

Mai mult, UE va putea să își diversifice relațiile economice cu statele din regiune, acolo unde deja Azerbaidjan și Kazahstan anunță că vor exporta de acum produse petrochimice prin intermediul BTK.

Pe lângă toate acestea, Turcia devine, în mod cert, o provocare pentru interesele economice și geostrategice ruse în Asia Centrală și Caucaz, acolo unde relația Moscovei cu Georgia este una rece, iar Azerbaidjanul găsește în Ankara partenerul de care are nevoie pentru a marginaliza aliatul rus, Armenia.
 

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul