Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 08:01
Abonamente

Editorial 16 Septembrie 2017, ora 09:50

Marime Font

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

 
 
 

Majoritatea articolelor pe această temă analizează relația Rusiei cu Polonia, Ucraina și statele baltice, acolo unde se așteaptă posibile agresiuni, cel mai probabil hibride, ale rușilor. În tot acest iureș informațional, un aspect scapă însă din vedere, și anume situația reală a Belarusului, o țară care, prin poziționarea sa geopolitică, are pârghii limitate în relația cu Rusia.

Nu cu mult timp în urmă, pe 8 septembrie 2017, opoziția politică de la Minsk a organizat proteste prin care criticau agresiunea Rusiei și ocuparea militară a Belarusului, fapt ce ar trebui să ridice serioase semne de întrebare.
Ce face în practică Federația Rusă, dincolo de poziționarea sa în raport cu flancul estic al NATO? Exercițiul Zapad-2017 poate fi privit și ca un cal troian pentru Belarus, stat ce va găzdui câteva mii, sau chiar zeci de mii de militari ruși, într-un context în care o bună parte dintre aceștia s-ar putea să rămână staționați pe termen lung.În primul rând, relația Rusia-Belarus a cunoscut tensiuni destul de vizibile în ultima perioadă, chiar dacă acestea nu au fost suficient dezbătute, în special ca urmare a lipsei unor declarații oficiale în acest sens și a opacității regimurilor politice dintre cele două state. Cu toate acestea, aplicarea controalelor la granița comună dintre cele două țări, divergențele privind aprovizionarea Belarusului cu gaze naturale și petrol sau arestarea unor oameni de afaceri din Belarus apropiați de Moscova sunt argumente certe în acest sens.

Lukașenko, deși a fost un apropiat fervent al Kremlinului de-a lungul timpului, în ultima perioadă a încercat să se distanțeze față de Moscova, iar banii veniți din partea Uniunii Europene ar putea fi tentanți pentru Minsk, motiv pentru care Rusia va fi interesată să mențină trupe proprii în Belarus tocmai pentru a evita orice surpriză strategică. Atenția Moscovei este cu atât mai mare, cu cât embargoul impus de UE afectează economia Rusiei, ceea ce micșorează capacitatea de proiecție a puterii, putând crea un posibil context în care Lukașenko, dacă nu să se rupă, măcar să devină mai independent față de Rusia.

Astfel, armata rusă joacă un rol important, pentru că odată ajunsă în Belarus va fi imposibil de trimis înapoi, iar exemplul Transnistriei este elocvent în acest sens.

Interesant este că, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a promis jurnaliștilor de la Minsk că trupele ruse nu vor rămâne staționate în țara vecină. Rămâne de văzut validitatea celor afirmate, dar să nu uităm că în 2014, Vladimir Putin afirma că nu există probleme în relația Moscova-Kiev, pentru ca în foarte scurt timp să asistăm apoi la evenimentele din Crimeea, succedate de cele din Donbas și Lugansk.

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul