Externe

Rusia protestează împotriva testării „scutului antirachetă” al SUA

Declarația aparține ambasadorul Rusiei pe lângă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Grușko. „Însăși regiunea aleasă pentru astfel de manevre confirmă justețea preocupărilor noastre cu privire la adevăratul scop al sistemului de apărare antirachetă al Alianței. În mod evident, partea de nord-est a Atlanticului nu este cea mai bună zonă pentru a acoperi țările Europei de amenințările cu rachete în regiune, de care SUA și NATO leagă apărarea antirachetă”, a afirmat diplomatul rus, citat de Agerpres.ro.

Dimpotrivă, potrivit acestuia, în imediata apropiere de zona unde s-au desfășurat exercițiile sunt obiective de importanță „critică” pentru Rusia din punctul de vedere al descurajării nucleare și al menținerii unei stabilități strategice în genere.

Rachete utilizate cu scop de razboi

Rusia protesteaza desi, cu doar o saptamana inainte, a lansat spre Siria reachete de croaziera tip Kalibr. NU a fost un exercitiu militar, rachetele rusesti fiind lansate impotriva rebelilor sirieni care rezista fortelor regimului Assad din Siria.

Prin urmare, în opinia Kremlinului, atacul cu rachete efectuat impotriva Siriei nu este o „demonstrație a caracterului destabilizator”, în schimb, testul scutului defensiv antiracheta al SUA este destabilizator.

Rusia a facut „parada” de forta balistica utilizand in premiera rachete de croaziera in razboiul din Siria, care au fost lansate de pe nave in Marea Caspica. Acestea au traversat teritoriile nationale ale Iranului si Irakului, inainte de loveasca ţinte in Siria. Flota rusa dim Marea Caspica a lansat 26 de rachete Kalibr spre Siria, dar numai 22 au atins solul sirian, restul cazand in Iran, potrivit oficialilor militari americani.

Armata SUA și opt state aliate au efectuat marți primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoției a fost doborâtă cu succes de un interceptor SM-3 lansat de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, de pe un poligon din afara SUA, într-o demonstrație reușită a capacităților antirachetă în Europa.

La exercițiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia și-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, după cum a anunțat Reuters.

În octombrie 2012, Spania a permis SUA să trimită la baza maritimă din Rota patru distrugătoare, dotate cu sisteme Aegis, destinate interceptării rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune. La baza din Rota staționează în prezent USS Porter, USS Donald Cook, USS Ross și USS Carney.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *