Astăzi 26 Septembrie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:15
Abonamente

Externe 24 Decembrie 2015, ora 08:31

Rusia respinge deciziile CEDO și își violează propria Constituție

Marime Font

Pe 14 decembrie curent, președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat o lege controversată, ce ar putea duce la excluderea Rusiei din Consiliului Europei. Mai mult decât atât, potrivit experților, aceasta contravine însăși Constituției Federației Ruse.

Conform acestei legi, Rusia poate să respingă deciziile emise de către curțile internaționale de justiție, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Legea este teribilă, deoarece ea violează atât principiile CEDO cât și Constituția Rusiei”, a declarat Dimitrie Kocherov, expert în dreptul internațional, originar din Rusia, momentan stabilit în Olanda.

Loading...


Potrivit Constituției Federației Ruse, punctul 4 al articolului, 15, „dacă un tratat internațional semnat de Federația Rusă stipulează alte legi decât cele prevăzute de legislația Rusiei, se vor aplica legile tratatului internațional”.

Noua lege semnată de Putin transferă această putere Curții Constituționale ce urmează să determine dacă se supună verdicturilor înaintate de către curțile interstatale sau nu. În luarea acestei decizii, Curtea Constituțională trebuie să fie ghidată, conform legii, de „principiul supremației și al forței legale absolute, deținute de către Constituția Rusiei”.

Dimitrie Kochenov, profesor al dreptului constituțional european în cadrul Universității Groningen din Olanda consideră acest raționament absurd, întrucât potrivit Constituției, tratatele semnate de Rusia (cum ar fi Convenția Europeană a Drepturilor Omului) reprezintă și ele legi supreme. „Este neconstituțională, deoarece deși legea stabilește apărarea Constituției drept obiectiv, odată pusă în aplicare, ea va viola legea ce urma să fie protejată”, explică Kochenov. Noua lege este văzută drept un răspuns la decizia CEDO de anul trecut, ce a ordonat Moscovei să plătească aproape 2 miliarde de euro acționarilor fostei companii de petrol Yukos.

2 miliarde de euro în joc

Rusia a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului în 1998, plasându-se în jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului. Această decizie a fost văzută de către ruși drept o ultimă șansă să evite abuzurile pe care le-au suferit din cauza guvernării. Ratificarea tratatului este obligatorie pentru membrii Consiliului Europei, entitate formată din 47 țări, al cărei gol este „promovarea drepturilor omului, a democrației și a supremației legii”.

Anual, mii de cetățeni ruși depun dosare la curtea din Strasbourg în căutarea unei compensații pentru fărădelegile ce li s-au întâmplat, cum ar fi abuzurile din penitenciare, supraveghere ilegală, eșecul de a investiga corespunzător morțile și disparițiile din Rusia.

Rusia dintotdeauna nu și-a dorit să plătească despăgubiri victimelor. De obicei, era vorba de niște sume mici, la nivelul zecilor de mii de euro. Impulsul de a se opune vehement deciziilor CEDO a apărut după ce s-a văzut nevoită să se supună Curții Internaționale în iulie 2014 și să plătească 1.9 miliarde de euro sub formă de compensații. Statul rus a fost învinuit de dezmembrarea și naționalizarea companiei Yukos, odată condusă de către Mihail Khodorkovsky, un oponent al regimului de la Kremlin ce locuiește momentan în Europa.

Este important să menționăm că noua lege nu spune pe nume curților vizate, însă faptul că Putin s-a adresat magistraților Curții Constituționale de la St. Petersburg chiar în ziua în care a semnat legea (cu o zi înainte ca adoptarea ei să fie anunțată) marchează faptul că liderul a dat indicații clare că proiectul de lege țintește Curtea de la Strasbourg.

Putin și alți oficiali ruși consideră legea adoptată este la fel de consistentă ca și deciziile altor membrii ai Consiliului Europei de a ignora unele ordonanțe ale Curții de la Strasbourg. „Uitându-ne peste practicile din Vest, ale țărilor europene, am observat că unele decizii CEDO nu au fost puse în aplicare în Germania, Italia și Marea Britanie”, a declarat deputatul Alexandr Tarnavsky, susținător al regimului putinist.

Potrivit lui Kochenov, unii semnatari ai Convenției Europene a Drepturilor Omului într-adevăr nu au reușit să pună în aplicare anumite ordonanțe CEDO, însă Rusia este prima care încurajează propriul sistem judiciar să nu aplice deciziile curților internaționale.

Drepturile omului, în mâinile Curții Constituționale

Bill Bowring, profesor al drepturilor omului la Universitatea Birkbeck din Londra consideră că noua lege nu doar contravine Constituției rusești, ci și legii din 1998 de Ratificare a Convenției. „Sunt sigur că ceea ce au în minte sunt cele câteva miliarde de euro pe care Rusia trebuie să le plătească după ce a pierdut cazul Yokos, deși în ultima vreme, a implementat aproape toate ordonanțele emise de Curtea de la Strasbourg”, a conchis profesorul.

Încă nu este clar ce urmări va avea această lege asupra statutul Rusiei drept semnatar al Convenției. Activista pentru drepturile omului Ludmila Alekseyeva a declarat într-un interviu că această lege i-ar putea costa calitatea de membru în cadrul Consiliului Europei.

După 15 decembrie, când legea a fost adoptată, Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei a emis o declarație prudentă în acest sens. „Va rămâne datoria Curții Constituționale din Rusia să asigure respectarea Convenției. Consiliul Europei va fi în stare doar să evalueze felul în care Rusia își respectă obligațiile în anumite cazuri”, a declarat Jagland.

Cu toate acestea, Theodora Bakoyannis (Grecia) and Liliane Maury Pasquier (Elveția), raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Rusia s-au declarat profund îngrijorați de această lege. „Implementarea tuturor deciziilor emise de către CEDO este o obligație stringentă a membrilor Consiliului Europei. De acum înainte Curtea Constituțională din Rusia va fi responsabilă să asigure respectarea necondițională a acestei obligațiuni. Orice deviație de la acest principiu va fi inacceptabilă”, au declarat raportorii.

Valeriu Zorkin, președintele Curții Constituționale, s-a pronunțat spunând că cele două părți sunt în stare să soluționeze orice neînțelegere pe calea dialogului. „Nu văd nici o problemă, cred că oamenii își fac griji în zadar”, i-a spus acesta lui Putin pe 14 decembrie.

Profesorul Bowring a zis că Rusia nu pare să-și dorească să părăsească Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pe când în Marea Britanie există deja o dezbatere pe acest subiect, iar o parte a guvernanților (conservatorii) chiar și-o doresc.

„Până la urmă, este o decizie voluntară. Orice țară poate să denunțe tratatul și să plece”, explică profesorul. „Dar consider că ar fi un lucru teribil pentru reputația unei țări. De aceea, tind să cred că ei nu vor dori să o facă”.

Traducere și adaptare de Victoria Colesnic
Sursa: Radio Free Europe / Radio Liberty www.rferl.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:22

Fii erou la tine acasă - sortează!

Fii erou la tine acasă - sortează!

În satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, a apărut o organizație frumoasă de tineri care au scop să îmbunătățească viața consătenilor prin intermediul unei liste ample de proiecte ecologice și sociale. Prima inițiativă a acestor tineri este legată colectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 26 Septembrie 2020, ora: 09:05

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Avertisment de la METEO - Temperaturi în scădere și vânt puternic

Sâmbătă sunt posibile ploi slabe în sud, iar duminică sunt așteptate ploi cu descărcări electrice în toate regiunile. Un Cod Galben de intensificări ale vântului a fost instituit pentru 26 și 27 septembrie....

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 Septembrie 2020, ora: 08:56

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

Horoscopul zilei de azi SÂMBĂTĂ 26 SEPTEMBRIE 2020. Sună-ți prietenii!

 Luna se muta din Capricorn in Varsator si iti vei regasi puterea. Daca discutia directa cu cineva nu te-a dus unde trebuie, poate incerci sa schimbi tactica. Pune pe altcineva sa faca treaba. Cum Soarele si Luna fac trigon, acest lucru nu va fi deloc dificil, mai ales daca esti cinstit si...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 08:13

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Elveţia desfiinţează soluţia lockdown: „Consecinţele sunt dezastruoase“

Cu 238 de morţi raportaţi la milionul de locuitori, Elveţia se află într-o situaţie aproape identică din acest punct de vedere cu România. Doar că la ei se vorbeşte altfel despre combaterea epidemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:54

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

FoxyCredit a intrat pe piața din România: obiective și avantaje

În iulie 2020, libertatea.ro a scris despre site-ul FoxyCredit. A fost menționat faptul că serviciul a început să funcționeze și în România. Analiștii și specialiștii în finanțe ai site-ului au pregătit deja 7 recenzii complete ale IFN-urilor locale. Prin...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 07:52

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Tragedie în Ucraina: Un avion al armatei s-a prăbușit. Sunt cel puțin 22 de morți

Un avion de transport al armatei ucrainene s-a prăbușit vineri seară în regiunea Harkov din estul țării. Accidentul s-a soldat cu 22 de morți și doi răniți grav, au declarat forțele aeriene naționale într-un comunicat de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 Septembrie 2020, ora: 01:16

Dintre toate lucrurile pe care le cunoaştem în Univers creierul uman este cel mai complex: conţine peste 100 de miliarde de neuroni, mai mult decât numărul stelelor din Calea Lactee.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 Septembrie 2020, ora: 00:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2020, ora: 17:33

Alexandru Tănase Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Reforma justiției: între ineptocrație și demagogie

Parcurgem cu toții timpuri stranii, marcate de o involuție dramatică a valorilor, fapt care afectează fiecare aspect al existenței noastre. Această involuție,  a dat naștere relativ recent în limbajul sociologic și politologic anglo-saxon, unui termen nou, cel de...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 15:32

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

VIDEO Un deputat din Argentina a început să-i sărute sânii soției în timpul sesiunii online a parlamentului

Un deputat argentinian a fost suspendat joi pentru că, în timpul unei sesiuni parlamentare prin videoconferinţă, a apărut într-o postură indecentă alături de soţia sa, începând la un moment dat să-i sărute sânii. Videoclipul cu scena respectivă a devenit...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 25 Septembrie 2020, ora: 15:23

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

Nepotul lui Pablo Escobar a găsit 18 MILIOANE de dolari ascunşi în peretele unui apartament

 Nicolas Escobar a afirmat că o „viziune” i-a spus exact unde să caute banii în apartamentul din Medellin, relatează presa locală, potrivit Tvr.ro. Nicolas Escobar, nepotul lui Pablo Escobar, a declarat presei columbiene că nu a fost prima dată când a găsit...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Septembrie 2020, ora: 15:14

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

Horoscopul zilei de azi VINERI 25 SEPTEMBRIE 2020. Cine este adversarul tău?

 Luna este inca in Capricorn, iar impreuna cu Jupiter, Neptun, Pluto si Saturn, iti dau puterea sa iti urmaresti obiectivele. Te simti ca un luptator Kung Fu: puternic, autoritar. Dar cine este adversarul tau?

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Septembrie 2020, ora: 15:10

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 25 Septembrie 2020, ora: 15:07

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

Putin i-ar fi spus lui Macron că Navalnîi s-a otrăvit singur cu otrava militară numită noviciok

 Vladimir Putin i-ar fi spus lui Emmanuel Macron, în cadrul unei conversații telefonice recente, că opozantul rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu noviciok, scrie The Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Septembrie 2020, ora: 14:56

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

Incendiu la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău. Ministrul român al Culturii: Vom căuta să oferim ajutor

 Un incendiu produs joi la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău a afectat o suprafaţă de aproximativ 3.500 de metri pătraţi, iar clădirea simbol a capitalei Moldovei este închisă pentru o perioadă nedeterminată, a anunţat vineri Ministerul...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 25 Septembrie 2020, ora: 14:39

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

VIDEO Atac cu cuțitul lângă vechea redacție Charlie Hebdo: Patru persoane au fost rănite, două ar fi jurnaliști. Un suspect a fost reținut

 Un atac cu armă albă a avut loc vineri dimineață în apropierea vechii redacții Charlie Hebdo, patru persoane fiind rănite, dintre care una ar fi în stare gravă, transmite BFMTV. Un suspect a fost reținut de poliție.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)