Actualitate

Rusia sare în ajutorul Mariei Petrenco

Instituţiile de drept ale Federaţiei Ruse au informat zilele trecute CCCEC despre motivele din care mama comunistului Grigore Petrenco nu a fost reţinută, după cum anunţa Centrul. Maria Petrenco ar putea să nu-şi facă griji că va fi extrădată atâta timp cât se va afla în Rusia, căci este cetăţeancă a acestei ţări de peste un deceniu şi are grijă de mamă-sa. Iar bunica deputatului Petrenco este o autoritate printre veteranii de război din oraşul Cistopol, Tatarstan.

Maria Petrenco este cetăţeancă a Rusiei din 17 octombrie 2001. Săptămâna trecută, poliţia rusă doar a identificat locul aflării femeii şi a informat despre aceasta Chişinăul, fără să aplice vreo măsură preventivă pe numele ei. Conform Legii federale cu privire la cetăţenie, Rusia nu-şi extrădează cetăţenii. Mai mult, poliţia din Cistopol a avut în vedere şi faptul că Maria Petrenco o îngrijeşte pe maică-sa, în vârstă de 97 de ani, care este o persoană foarte cunoscută printre veteranii de război din această urbe.

În prezent, CCCEC pregăteşte pachetul de acte pentru procedura de extrădare, însă reprezentanţii instituţiei se îndoiesc de faptul că partea rusă le va accepta solicitarea. Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei generale urmărire penală a CCCEC, decizia urmează să fie luată de către Procuratura Generală de la Moscova. „În cel mai bun caz, ruşii ar putea să ne solicite dosarul dnei Petrenco pentru examinare în Rusia”, a precizat Zumbreanu. Astfel, Maria Petrenco ar putea fi reţinută numai dacă va părăsi statul rus sau dacă PCRM nu va relua puterea la Chişinău şi îi va anula ordonanţa de anunţare în urmărire generală.

Amintim că poziţia CCCEC faţă de dosarul Petrenco trezeşte unele dubii. Încă în vara trecută, responsabili de la Centru au declarat pentru TIMPUL că Maria Petrenco era anunţată în căutare, deşi ordonanţa în această privinţă a fost emisă mult mai târziu – la 19 decembrie 2011. La rândul său, juristul Vitalie Nagacevschi consideră că CCCEC cunoştea că femeia este cetăţeancă rusă şi că nu va fi extrădată. „Deja este notoriu faptul că organele noastre de urmărire penală manifestă interes numai în privinţa cazurilor de rezonanţă, în care sunt implicate persoanele sus-puse sau pe unde apare un anumit interes. Autorităţile noastre, dacă au organizat o urmărire penală, ar fi trebuit să ştie de mult despre multitudinea de cetăţenii ale mamei lui Petrenco. Poate că la mijloc se face şi un anumit joc în vederea determinării lui Grigore la un anumit comportament, dar nu pot să fiu sigur de aceasta, deoarece nu cunosc dedesubturile”, susţine Nagacevschi.

Maria Petrenco este învinuită de abuz de serviciu şi însuşire de bani în proporţii deosebit de mari (în sumă de 1,5 mln. lei), prin delapidare, de la liceul care i-a purtat numele şi pe care l-a condus în perioada guvernării comuniste. Ea riscă de la opt la 15 ani de puşcărie. Victimele femeii afirmă şi astăzi cu lacrimi în ochi că Grigore Petrenco are o atitudine la fel de inumană faţă de ele şi că le numeşte „mincinoase”… Printre cetăţenii ruşi pe care RM i-a anunţat în căutare se mai numără oamenii de afaceri Gherman Gorbunţov şi Rinat Safin, bloggerul Eduard Baghirov şi alţii. Tot în Rusia se ascunde de opt ani controversatul Grigore Karamalak, suspectat în RM de crime extrem de grave.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *