Actualitate

Rusia transformă Nicaragua în „Cuba secolului XXI“

Douglas Feira, cercetător la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS, Washington), a descris cele mai controversate aspecte ale prezenței ruse în Nicaragua:

1. În luna aprilie, la sud-est de Managua a început să funcționeze centrul Chaika, care este oficial declarat drept stație terestra a GLONASS, varianta ruseasca a Sistemului de Pozitionare Globala (GPS) al SUA. Publicația precizează: „Obiectivul se afla in subordinea Roskosmos, iar pe teritoriul lui este permis accesul doar pentru angajații ruși. Proiectul a fost efectuat în conditii de lipsa totala de transparenta: nu exista informații cu privire la contractul cu Roskosmos, costurile și caracteristicile echipamentelor sau tipul de activitate desfasurata acolo“, explica Feira.

El consideră că stația este folosită în același timp și pentru spionaj: „Apropierea remarcabilă de Ambasada SUA și mărimea hipertrofiata ridică mari suspiciuni“.

2. Anul trecut, guvernul nicaraguan a permis intrarea în țară a aproximativ 400 de soldați străini. „În principal a fost vorba despre militari rusi, iar scopul oficial al prezentei lor – instructie in vederea desfasurarii de operațiuni umanitare și militare, precum și participarea la exerciții comune. In acest numar este inclus si echipajul navelor de război rusești care fac escală în porturile din Nicaragua.

Presedintele Danile Ortega a precizat că prezența militară rusă este un fenomen temporar, și ca numărul militarilor rusi variază. Între timp, experții subliniază faptul că există o forta princiapala, cu mai mult de 200 de militari din Rusia (anual în Nicaragua sosesc și pleacă aproximativ 500 de soldați), acest contingent fiind supus rotației la anumite intervale de timp.

3. Totodata, Ortega se așteaptă ca construirea unui port de ape adânci în Nicaragua, pe coasta Caraibelor, sa fie finanțata de Taiwan și alte țări, inclusiv Rusia. Feira consideră că existența unui astfel de port ar fi în interesele strategice ale Rusiei.

4. În 2016, în Nicaragua au sosit 20 de tancuri rusești T-72BB, fiind așteptate în total 50 de blindate. Deși a fost anunțat prețul – 80 milioane dolari – mai târziu, guvernul din Nicaragua a recunoscut că este un cadou din partea Rusiei. Potrivit autorului, nu este clar, contra cost sau gratuit urmeaza sa soseasca din Rusia si alte arme. Pe lista se afla patru nave de patrulare, două nave purtatoare de rachete și un număr nedivulgat de avioane de luptă; anterior Nicaragua a primit 12 sisteme de apărare aeriană și două elicoptere.

Expertul sugerează: Ortega are nevoie de aceste tancuri exclusiv pentru auto-apărare în cazul în care vor exista proteste de masă împotriva regimului său.

5. Centre de formare pentru combaterea traficului de droguri. Din 2007, Nicaragua a primit ajutor rusesc declarat în valoare de 151 de milioane de dolari, potrivit Băncii Centrale a Nicaragua. În această perioadă, Moscova a trimis cereale, taxiuri și autobuze vechi, precum și a cooperat cu această țară în cadrul diferitelor convenții.

Recent, la Managua a fost deschis Centrul de Formare pentru lupta împotriva traficului de droguri.

Feira susține ca la intrarea in cladire se spune ca aceasta aparține Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei (nu cum ar trebui, „a fost construit cu sprijinul guvernului rus”). Unii experți susțin că în clădire exista cateva etaje unde accesul este permis numai angajatilor ruși – semn că aici se desfășoară activități care depasesc cadrul domeniului declarat. 

Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *