Actualitate

Rusia visează să concureze cu NATO în „biatlonul tancurilor”

În acest an, Rusia și alte trei țări participa la ”Jocurile militare internaționale”. Evenimentul, care are loc pentru a treia oară, reunește concurenți din China, India și Iran. Șeful forțelor terestre ale Rusiei a anunțat că jocurile sunt deschise și pentru statele membre NATO. Dar nicio țară NATO nu a dat curs invitației, scrie Newsweek.

„Am vorbit în mod repetat despre asta. Am trimis invitații în 78 de țări, inclusiv în țări NATO. Când oamenii mă întreabă despre asta, eu le spun în gluma: poate că nu sunt pregatiti. Dar noi suntem pregătiți pentru o competiție onestă”, spune generalul.

Salikov recunoascte că relațiile dintre NATO și Rusia se agravează din cauza „evoluțiilor din Ucraina și Crimeea”. Și cu toate acestea, el a menționat că deși jocurile militare sunt caracterizate prin spirit de rivalitate, ele se desfasoara întotdeauna într-o atmosferă prietenoasă.

Generalul a remarcat separat ca una dintre disciplinele în care NATO și Rusia ar putea sa concureze este „biatlonul tancurilor”. „Desigur, eu spun că cele mai bune tancuri sunt ale noastre. Pur și simplu o știu. Dar una e s-o spun eu și alta când ei isi trimit baietii…”

În acest an, Rusia a ales pentru participare la „biatlonul tancurilor” masina T-72B3. Dar mândria și bucuria Rusiei promite sa devina tancul ”invincibil” pentru sistemele existente de arme antitanc – T-14 „Armata“. Deși mulți experți se îndoiesc de invincibilitatea noului model, dezvoltarea sa în Rusia este un pas semnificativ înainte, având în vedere ca armatele occidentale nu au printre prioritati dezvoltarea unui noi model de tanc.

Newsweek observă ca, indiferent cat nu s-ar mandri Rusia cu noul sau tanc, titlul de cel mai bun din lume urmeaza încă să fie câștigat. Până în prezent, T-14 a strălucit rar în lumina reflectoarelor, iar momentele sale de glorie s-au epuizat prin participarea la parade. La una dintre aceste parade o masina s-a stricat, isi amintește sarcastic publicatia.

Diferența principală în proiectarea T-14 „Armata“ și a tancurilor europene se reflectă în aborarea strategica diferita. Tancurile construite în Occident sunt concepute pentru a crea o linie de apărare și acoperire în cazul retragerii trupelor din fața inamicului superior numeric. În acest caz, în zona de vizibilitate frontală se poate vedea doar țeava si partea superioara a turelei, în timp ce partea rămasă este complet ascunsa. Acest tip de amplasament este numit „tanc îngropat“ la teren.

T-14 „Armata“ din contra, este proiectat pentru ofensiva. În cazul în care tancul nu este în mișcare, este mai vulnerabil, fiind în dezavantaj pentru un adversar care susține foc supresiv cu „tancuri din pozitia ingropat“.

Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *