Internațional

Ruşii au descoperit un asteroid plin de diamante

Rusia a făcut public un secret pe care-l păzeşte cu străşnicie de 40 de ani. Că în anii `70 ai secolului trecut, cercetătorii sovietici au examinat craterul unui asteroid vechi de 35 de milioane de ani, cu diametrul de 100 de kilometri. Şi că în situl Popigai Astroblem, situat în Siberia Orientală, au descoperit un zăcământ de diamante de câteva mii de miliarde de carate.

Potrivit The Christian Science Monitor, Moscova a decis atunci să tacă şi să nu exploateze imensa comoară pentru a nu face concurenţă minelor de diamante din Yakuţia, extrem de profitabile într-o piaţă globală strict controlată la acea vreme. În cele din urmă, autorităţile le-au dat undă verde cercetătorilor de la Institutul de geologie şi mineralogie din Novosibirsk să vorbească cu presa.

Huffington Post explică faptul că diamantele din asteroid vor fi folosite în scopuri tehnologice şi nu pentru crearea de bijuterii. Unul dintre motive este că aceste pietre preţioase sunt de două ori mai dure decât diamantele convenţionale. Popigai va deveni astfel prima sursă mondială de diamante pentru industrie, rezervele sale fiind de zece ori mai mari decât cele cunoscute până acum.

Prin comparaţie, cele din Yakuţia sunt estimate la un miliard de carate. Un alt motiv este că folosirea zăcământului gigant în tehnologie nu va da peste cap piaţa diamantelor, unde dictează mai ales sectorul bijuteriilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *