Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 08:06
Abonamente

Soroca 13 Aprilie 2011, ora 05:51    Din editia print

Ruşii şi ucrainenii au vorbit româna la Soroca

Marime Font

Un grup de medici şi funcţionari publici alolingvi din Briceni şi Otaci au vizitat locurile pitoreşti ale Sorocii. Excursia, numită imersiune culturală, a fost organizată de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) în cadrul programului de predare a limbii române minorităţilor etnice.

Imersiunea culturală este parte componentă a cursurilor de limba română pe care le frecventează ruşii, ucrainenii, găgăuzii şi reprezentanţii altor grupuri etnice din R. Moldova. La Soroca au mers cursanţi din unele localităţi de frontieră din nordul Moldovei, unde există o comunitate numeroasă de ucraineni şi ruşi. Excursia a fost un prilej pentru participanţi de apropiere de cultura şi istoria noastră. O condiţie necesară a fost ca, pe parcursul imersiunii, toţi „elevii” să comunice în limba română. De asemenea, ghizii de la obiectivele turistice le-au povestit în aceeaşi limbă despre evenimentele importante care au marcat pe parcursul timpului ţinuturile Sorocii. Lumânarea Recunoştinţei, Cetatea Soroca şi Mănăstirea Cosăuţi au fost locurile principale pe care grupul le-a vizitat. Silueta graţioasă a Lumânării, grandoarea cetăţii de la Nistru sau cuminţenia plină de taină a mănăstirii înconjurată de păduri nu au lăsat pe nimeni indiferent. „Ne plac cursurile de limba română, modul în care predă profesorul. Iată, avem ocazia să mergem şi într-o excursie foarte interesantă. Manualele şi diversele activităţi culturale ne ajută la cunoaşterea limbii române. Trebuie doar să fii perseverent şi să înveţi”, a spus Olga Guţenco, asistentă medicală din Otaci. Unii participanţi au recunoscut că, deşi cunosc un pic româna, au venit la cursuri pentru a-şi îmbogăţi vocabularul. „Sunt angajată la Centrul militar teritorial Edineţ. Mă descurc la serviciu, ştiu să lucrez cu documentaţia scrisă în limba română, dar îmi este dificil să comunic cu oamenii şi acum frecventez un curs de română la Briceni, ca să cunosc mai bine limba”, a spus Ana Ragovskaia, care e recunoscătoare pentru răbdarea profesoarei.

Trainerii spun că numărul doritorilor de a învăţa limba oficială a R. Moldova este în creştere. Majoritatea merg la cursuri fiindcă au nevoie de cunoaşterea limbii române la serviciu sau din dorinţa de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele. „Mulţi conştientizează faptul că trebuie să cunoască limba ţării în care trăiesc. Anul trecut am avut un grup de funcţionari de la Primăria Otaci, iar acum predau unor medici şi surori medicale. Grupul este foarte activ. Problema-i că la Otaci există dificultăţi de comunicare, pentru că acolo trăiesc mulţi ucraineni, ruşi şi romi”, a spus Ina Mancinschi, profesoară de limba română la gimnaziul din Călărăşeuca, r-nul Otaci, şi trainer la ANTEM. Pentru a compensa deficitul de comunicare, ea organizează cluburi de dezbateri. „În curând vom avea o şedinţă pe tema obiceiurilor naţionale legate de sărbătorile de Paşti, la care vor participa elevii din gimnaziu şi câteva maici de la Mănăstirea Călărăşeuca”, a precizat trainerul Ina Mancinschi. Cursurile gratuite de limba română sunt organizate de ANTEM cu suportul Înaltului Comisariat pentru Minorităţile Naţionale OSCE. De ele pot beneficia funcţionarii publici, medicii, poliţiştii şi juriştii care nu cunosc limba oficială a R. Moldova. Din septembrie 2010, la program participă peste 600 de persoane.  

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md