Soroca

Ruşii şi ucrainenii au vorbit româna la Soroca

Imersiunea culturală este parte componentă a cursurilor de limba română pe care le frecventează ruşii, ucrainenii, găgăuzii şi reprezentanţii altor grupuri etnice din R. Moldova. La Soroca au mers cursanţi din unele localităţi de frontieră din nordul Moldovei, unde există o comunitate numeroasă de ucraineni şi ruşi. Excursia a fost un prilej pentru participanţi de apropiere de cultura şi istoria noastră. O condiţie necesară a fost ca, pe parcursul imersiunii, toţi „elevii” să comunice în limba română. De asemenea, ghizii de la obiectivele turistice le-au povestit în aceeaşi limbă despre evenimentele importante care au marcat pe parcursul timpului ţinuturile Sorocii. Lumânarea Recunoştinţei, Cetatea Soroca şi Mănăstirea Cosăuţi au fost locurile principale pe care grupul le-a vizitat. Silueta graţioasă a Lumânării, grandoarea cetăţii de la Nistru sau cuminţenia plină de taină a mănăstirii înconjurată de păduri nu au lăsat pe nimeni indiferent. „Ne plac cursurile de limba română, modul în care predă profesorul. Iată, avem ocazia să mergem şi într-o excursie foarte interesantă. Manualele şi diversele activităţi culturale ne ajută la cunoaşterea limbii române. Trebuie doar să fii perseverent şi să înveţi”, a spus Olga Guţenco, asistentă medicală din Otaci. Unii participanţi au recunoscut că, deşi cunosc un pic româna, au venit la cursuri pentru a-şi îmbogăţi vocabularul. „Sunt angajată la Centrul militar teritorial Edineţ. Mă descurc la serviciu, ştiu să lucrez cu documentaţia scrisă în limba română, dar îmi este dificil să comunic cu oamenii şi acum frecventez un curs de română la Briceni, ca să cunosc mai bine limba”, a spus Ana Ragovskaia, care e recunoscătoare pentru răbdarea profesoarei.

Trainerii spun că numărul doritorilor de a învăţa limba oficială a R. Moldova este în creştere. Majoritatea merg la cursuri fiindcă au nevoie de cunoaşterea limbii române la serviciu sau din dorinţa de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele. „Mulţi conştientizează faptul că trebuie să cunoască limba ţării în care trăiesc. Anul trecut am avut un grup de funcţionari de la Primăria Otaci, iar acum predau unor medici şi surori medicale. Grupul este foarte activ. Problema-i că la Otaci există dificultăţi de comunicare, pentru că acolo trăiesc mulţi ucraineni, ruşi şi romi”, a spus Ina Mancinschi, profesoară de limba română la gimnaziul din Călărăşeuca, r-nul Otaci, şi trainer la ANTEM. Pentru a compensa deficitul de comunicare, ea organizează cluburi de dezbateri. „În curând vom avea o şedinţă pe tema obiceiurilor naţionale legate de sărbătorile de Paşti, la care vor participa elevii din gimnaziu şi câteva maici de la Mănăstirea Călărăşeuca”, a precizat trainerul Ina Mancinschi. 

Cursurile gratuite de limba română sunt organizate de ANTEM cu suportul Înaltului Comisariat pentru Minorităţile Naţionale OSCE. De ele pot beneficia funcţionarii publici, medicii, poliţiştii şi juriştii care nu cunosc limba oficială a R. Moldova. Din septembrie 2010, la program participă peste 600 de persoane.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *