Comentariu

Ruta spre normalitate

V-aţi obişnuit deja cu textele despre rutiere din ultima perioadă. Dacă textul meu ar fi pe aceeaşi linie, acum ar trebui să spun cât de nesimţit era şoferul microbuzului, cum era să lovească o maşină cu un şofer nevinovat, cum microbuzul era plin ochi şi nimeni nu primise bilet. Dar nu a fost aşa.

Să o luăm de la capăt. Circul mult cu rutiera, pentru că e comod. Sunt rapide, au trasee convenabile, te iau şi te lasă unde ai nevoie. Nimeni nu te împinge cu forţa să urci într-o rutieră, dacă vezi că e plină ochi. Şi o călătorie cu rutiera e foarte ieftină. Circulă foarte des, spre deosebire de troleibuze. Să nu uităm că nu toţi avem maşini, iar în momentul în care toţi vom avea maşini – în Chişinău în general nu se va mai putea circula.

Au şi dezavantaje, dar le-aţi auzit prea des în ultima vreme. Azi-dimineaţă însă, în microbuz nu era nimeni în picioare, şoferul era politicos şi a împărţit bilete tuturor călătorilor. Însă când ieşea din staţie era cât pe ce să nimerim în accident din cauza şoferului unui automobil ce-o luase spre noi ca la curse. La ştiri auzim că doar şoferii de rutiere ar fi vinovaţi de toate accidentele şi de traficul infernal din Chişinău.

Săptămâna asta am auzit o ştire: poliţiştii moldoveni au luat lecţii de la experţii georgieni. Corupţia din Georgia a fost stârpită şi cică MAI-ul nostru ar fi interesat cum s-ar putea face asta şi în Moldova. Nu cred că e posibil în timpul apropiat, însă asta e altă poveste. În Tbilisi, când întrebam pe cineva cum să ajung în altă parte a oraşului, georgienii mă trimiteau la marshrutkă. Da, Tbilise are rutiere. Multe. Galbene, cu şoferi civilizaţi, nu am simţit să fie o problemă în trafic. În Tbilisi există metrou. Există autobuze, dar şi marshrutci, cum le spun georgienii. Şi ei nu văd în asta o problemă, din contră. Spun că marshrutcile sunt comode.

Mai avem mult până când rutierele din Chişinău vor deveni inutile. Mai avem de cumpărat multe autobuze şi troleibuze. Cât despre trafic, accidentele nu sunt doar din cauza rutierelor, ci şi a şoferilor care şi-au cumpărat permisul, din cauza poliţiştilor corupţi, fiindcă orice şofer ştie că poate scăpa cu mită, chiar dacă e vinovat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *