Cultură

S-a anuntat preselectia la Festivalul “Steaua Chisinaului-Steaua Moldovei”

Festivalul-concurs national de muzica usoara "Steaua Chisinaului-Steaua Moldovei", editia a XV-a, isi va deschide, in curand, portile. Este primul de acest fel ca amploare culturala in republica, dar si cel mai longeviv dintre concursurile de acest gen, e o rampa deosebita de lansare a celor mai talentati aspiranti la gloria muzicala a tarii, a Europei si a lumii.

De la fondare, "Steaua Chisinaului-Steaua Moldovei” a lansat peste 200 nume noi, parte din ele devenite notorii in timp si laureate ale numeroaselor festivaluri internationale, precum Nelly Ciobanu, Natalia Barbu, Natalia Gordienco, Galina Gherman, Licu Goncear, Victoria Mahu, Victoria Lungu, Rodica Novac, Catharsis, Alexandru Manciu, Cornelia Chise, Mihaela Chisnencu, Ioana si Doina Sulac, Ionel Manciu, Tatiana Cerga, Georgeta Daraban, Aurel Chirtoaca, Valeria Tarasova, Doina Sacultanu, Evelina Virlan, Victor Balan, Boris Coval, Nicoleta Nuca, Cristina Croitoru, Irina Coval, Felicia Dunaf etc.

Totodata, remarcam pe parcursul anilor prezenta cu recitaluri de exceptie a vedetelor artistice din Ucraina, Romania, Rusia, Israel, Norvegia, Bulgaria, Columbia, Ungaria, Slovacia, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Franta etc. Festivalul are loc in mod traditional, adica anual, actiunea respectiva venind in beneficiul cultural al Chisinaului, al RM si al promovarii acestora in cultura Europei si a lumii.

Lansarea si afirmarea tinerelor talente din Chisinau si din intreaga republica; salvgardarea culturii, propulsarea valorilor autentice pe firmamentul muzicii usoare nationale, contracararea chitchului din domeniu – sunt doar cateva obiective ale evenimentului, mentionate de Traianus Vasilcau, directorul festivalului. Astfel, el isi propune realizarea podului de latinitate si romanitate prin preluarea modelelor de Festival tip "San-Remo" si "Mamaia"; impunerea Chisinaului drept capitala moderna europeana a valorilor artistice necontrafacute si desfasurarea festivalului in cadrul Actiunilor prilejuite de sfinta sarbatoare a Nasterii Domnului Iisus Christos (Craciunul pe stil nou).

Mentionam faptul, ca "Steaua Chisinaului-Steaua Moldovei" e unica actiune deacest gen, unde participa concurenti din toate raioanele republicii, dar indiferent de nationalitatea fiecaruia, se evolueaza in concurs cu o singura piesa interpretata doar in limba romana.

La Sectiunea copii se pot inscrie interpreti din RM cu varsta intre 8 si 13 ani. La etapa de preselectie, vor prezenta o piesa la alegere, copiii admisi in etapa finala de concurs evoluand cu o singura piesa (din repertoriu national sau international) in limba romana. La Sectiunea tineri, se pot inscrie interpreti din RM, intre 14 si 30 ani. La etapa de preselectie vor prezenta o piesa la alegere, tinerii admisi in etapa de concurs evoluand cu o singura piesa in limba romana. Taxa de preselectie e de 400 lei.

De notat ca nu au dreptul la participare in Concurs (la aceeasi sectiune) persoanele care au obtinut pe parcursul editiilor anterioare Trofeul Festivalului. Pentru cele doua sectiuni fisele de participare vor fi completate pana in data de 30 octombrie 2009 la sediul organizatorului principal:

Municipiul Chisinau, str. Bucuresti, 68, etaj 3, bir. 316,
Societatea Culturala "Pasarea Phoenix".

Tel: 23-22-50; 0693-90146

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *