Actualitate

S-a decis soarta judecătorului care a emis peste treizeci de hotărâri ilegale / RISE

În perioada 2012-2013, mai mulți cetățeni străini, printre care ruși și ucraineni au încercat să obțină ilegal redobândirea cetățeniei României, în baza unor documente falsificate, eliberate de autoritățile Republicii Moldova.

În baza unor copii ale documentelor: certificate de botez și cununie, cetățenii străini au luat cu asalt Judecătoria Strășeni. Aceștia au solicitat ca magistrații să emită încheieri judecătorești în care să fie menționat că, rudele lor s-au născut în perioada anilor 1918-1940, 1941-1944, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, atunci aflat în componența României.

Cu încheierea la mână, cetățeanul străin mergea la Starea civilă pentru a obține actele necesare (certificate de naștere, deces sau căsătorie) pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, iar ulterior, și redobândirea cetățeniei române.

Dorel Țurcanu este intermediarul-cheie și avocatul care i-a reprezentat pe străini în instanță.

Documentele pregătite de acest avocat au ajuns pe masa judecătorului Mihail Gavriliță, care deținea și funcția de președinte de instanță.

Procurorii l-au acuzat pe fostul magistrat că a emis un set de decizii contrar legii, având la bază doar copii ale documentelor și a unor certificate.

În 2014, Gavriliță a plecat din funcția de judecător și din cea de președinte al Judecătoriei Strășeni, în tabăra avocaților.

Citiți continuarea pe rise.md

Sursa: rise.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *