Interviu

„S-au dus doi mari scriitori: Aureliu Busuioc şi Dumitru Matcovschi”

– Ce înseamnă o carte bună, în viziunea ta?
– E cartea în care cititorul se (re)găseşte. E textul oglindă care te anunţă că nu eşti singur, în care trăieşti experienţa mentală a Celorlalţi şi înţelegi că faci parte dintr-o comunitate. Cred în funcţia socială a literaturii, dar nicidecum în realismul socialist!

– Cum trebuie să fie un articol bun despre o carte?
– Aici situaţia se schimbă. Nu cred în critică narcisistă, egocentrică, în care metatextul se produce pe sine, pentru sine, cu sine. Într-un text critic, autorul cărţii este cel care, la rândul lui, trebuie să se (re)găsească.

– Critica literară e sau nu o artă a compromisului?
– Cred că da, e important însă, să nu fie un compromis al artei!

– Ce ne poţi spune despre felul în care se debutează azi în poezie?
– Bine că se debutează. Doar că am observat la tinerii poeţi că se cam grăbesc la a „arunca” la tipar manuscrisele. Cred că poezia, ca şi vinul, are nevoie de „ostoire” şi de maturitate.

– Activitatea unui critic literar poate fi considerată o funcţie publică?
– Depinde şi de critic şi de critica pe care o face. E vorba de implicare, participare, iar acestea ţin de alegere (ca şi libertatea). Putem sta în turnul de fildeş, dar şi să ne contopim cu publicul. Ţine de cum o facem şi pentru ce. Un lucru e cert: cartea e vie prin cititor, criticul prin publicul care îi (dez)aprobă proiectul metatextual.

– Cum vezi acest an literar care a trecut?
– E dificil să conturăm un peisaj, aş dori să evit tonurile laudative sau pastelate. E nevoie de detaşare, de timp. Posteritatea este cea mai bună scară axiologică. Cu timpul nu te pui şi nu te baţi. Un lucru ştim, s-au dus doi mari scriitori: Aureliu Busuioc şi Dumitru Matcovschi. În rest, nu ne rămâne decât iluzia fericirilor lecturale şi culturale.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *