Cultură

S-au întors de la Moscova gândind româneşte

Ninela Caranfil, Iurie Negoiţă, Victoria Pană-Usatiuc, Nicolae Darie, Mihai Iorga, Lucia Neacşu, Gheorghe Pârlea, Claudia Pătrânac, Ion Scutelnic ş.a. sunt cei care s-au întors atunci la Chişinău cu spectacolul de diplomă „Tangoul criminal” de E. Ranet, fiind angajaţi în trupa Teatrului muzical-dramatic „A. S. Puşkin”, Naţionalul „M. Eminescu” de astăzi.

Ideea de a organiza întâlnirea aparţine lui Titus Jucov, director artistic şi prim-regizor al Teatrului de păpuşi „Licurici”, ea fiind realizată de UNITEM (Alexandru Grecu) şi Casa Actorului (Felicia Scutelnic).

În cadrul întâlnirii moderate de către Ninela Caranfil, actorii şi-au amintit de profesorii lor, descendenţi din marea nobilime rusă – Olga Pîjova, Boris Bibikov, Mihail Cisteakov, Olga Starostina ş.a., dar şi de regretatul Simion Ghimpu, care le-a fost profesor de română la această instituţie. „Venea pe la noi şi Mircea Druc, care făcea pe atunci studii postuniversitare la Moscova. El ne-a deschis ochii de unde venim şi cine suntem. Veniamin Apostol, aflat şi el la studii postuniversitare, ne angaja în fragmente de spectacole pe care le prezenta la curs. Când ne-am întors la Chişinău cu o limbă română frumoasă şi cu biblioteci de carte românească în grafie latină, actorii Teatrului „Puşkin” au rămas şocaţi. Am venit instruiţi, gândind şi vorbind româneşte”, şi-a amintit Ninela Caranfil.

Scriitorul Nicolae Dabija a spus că de la spectacolele lor studenţii de atunci au învăţat limba română. „Sunteţi atât de tineri la această vârstă, că nu aveţi dreptul să îmbătrâniţi!”, a adăugat el.

Au mai luat cuvântul Alexandru Grecu, Titus Jucov, Efim Tarlapan, Andrei Sochircă ş.a.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *