Ultima oră

S.O.S. Moara Rosie!

Moara Rosie, unul dintre monumentele de importanta nationala ce dateaza din sec. XIX, situat in cartierul Posta Veche din capitala, a suferit enorm de mult de pe urma nepasarii autoritatilor.

Inclus in Registrul de monumente de istorie si cultura ale capitalei, in cursul anilor monumentul s-a aflat la balanta Ministerului Culturii, care l-a cedat primariei, iar aceasta l-a incredintat firmei GLORINAL, care urma sa-l restaureze. Insa omului de afaceri Oleg Voronin nu-i pasa de conservarea patrimoniului cultural. Ani de zile, specialistii suna alarma, cerand restaurarea urgenta a Morii Rosii, un element important al Chisinaului vechi. Asupra ei au atras atentia mai ales artistii plastici Lica Sainciuc, Vasile Mosanu, Ghenadie Sontu s.a. Istoricul de arta Vladimir Bulat a initiat o campanie de salvare a monumentului (http://moara-rosie.blogspot.com).

„Orasul nostru vechi – „nucleul matricial” al Chisinaului – intra, pe an ce trece, pe cale de disparitie. Ce s-ar putea face aici, dincolo de necesitatea obligatorie de a restaura si a conserva acest unic monument industrial al Chisinaului? In opinia mea, ca istoric si critic de arta, el ar avea o destinatie culturala si educationala, inainte de toate. O fundatie de arta ar putea sa puna bazele unui muzeu de arta moderna si contemporana.

Moara Rosie merita acum toata atentia si solicita seriozitatea unei decizii ferme, de conservare si restaurare, dupa ce statutul ei juridic va fi clarificat. Dar dincolo de asta, este de constientizat ca monumentul de arhitectura industriala are nevoie de sustinerea noastra. In acest moment, Moara Rosie este „pacientul” nostru cel mai grav bolnav din orasul vechi, partea de jos a Chisinaului… Ea necesita o interventie de urgenta, pe urma va fi ireversibil”, a declarat istoricul de arta Vladimir Bulat.

Privelistea din interiorul Morii Rosii pare dintr-un film de groaza, dar specialistii cred ca „trecutul care ne-a hranit” poate fi salvat. „Raman totusi un optimist. Trebuie salvat tot ce tine de finisajele interioare, ceea ce constituie „cosmetica”, „machiajul” arhitecturii. Macar de am avea ocazia sa alegem finisaje minimaliste, discrete, sa avem la ce le adapta! Presa tace. Ministerul Culturii s-a spalat pe maini. ONG-urile specializate par neputincioase…”, spune expertul.
 

Foto: Vladimir Bulat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *