Astăzi 16 Decembrie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 10:49
Abonamente

Eveniment 3 Septembrie 2014, ora 04:18

S.O.S pentru presa scrisă. „Poșta Moldovei” impune noi tarife publicațiilor periodice

Marime Font

Poșta Moldovei (PM) vrea să oblige redacțiile publicațiilor periodice să plătească un tarif suplimentar de 15 bani per exemplar pentru împachetarea ziarelor, în condițiile în care costurile distribuției este unul din cele mai mare în regiune, constituind circa 35% din prețul ziarului. 

Editorii publicaţiilor periodice anunţat că redacţiile sunt obligate să ambaleze separat tirajele pentru fiecare centru de poştă din ţară, instituind de fapt un tarif suplimentar. Mai mult decât atât, contractele propuse de Poșta Moldovei pentru anul 2015 sunt elaborate unilateral și conțin tarife noi nejustificate. 

Asociaţia Presei Independente (API) şi editorii publicaţiilor periodice declară că o eventuală majorare a tarifelor actuale sau introducerea unor tarife suplimentare este inacceptabilă şi va avea consecinţe economice grave pentru redacţiile publicaţiilor periodice şi, implicit, va afecta dreptul constituţional al cetăţenilor la informaţie.


Editorii publicaţiilor periodice refuză să semneze contractele privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul în forma propusă de Î.S. “Poşta Moldovei”, deoarece aceste contracte nu au fost negociate cu editorii şi conţin clauze abuzive. Editorii publicațiilor periodice cre prelungirea perioadei de acţiune a contractelor în vigoare până la definitivarea negocierilor dintre editori şi Î.S. “Poşta Moldovei” privind un contract nou care ar ţine cont de interesele şi necesităţile ambelor părţi.

De asemenea, editorii publicaţiilor periodice:

- cer Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova să recunoască importanţa socială a presei periodice pentru asigurarea dreptului constituţional la informare al cetăţenilor şi să elaboreze politici publice de susţinere a distribuţiei ziarelor şi revistelor;

- cer Guvernului Republicii Moldova să oblige Î.S. “Poşta Moldovei” să se ocupe de abonarea şi vânzarea cu amănuntul a ediţiilor periodice în baza contractelor în vigoare la momentul actual până la elaborarea unui model nou de contract;

- cer Î.S. “Poşta Moldovei” constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui model nou de contract privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul şi îşi declară disponibilitatea de a delega câţiva editori în acest grup;

- cer efectuarea unei expertize juridice independente a contractului privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul, propus de Î.S. “Poşta Moldovei”;

- semnalează incompetenţa conducerii actuale a Î.S. “Poşta Moldovei” şi nedorinţa acesteia de a negocia cu editorii publicaţiilor periodice în probleme vitale pentru ziarele şi revistele din Moldova.

 Ludmila Furculiță, directorul comercial al „Exclusiv Media SRL”, editorul ziarului Argumenty i Fakty, Moldova:

În final va avea de suferit cititorul nostru, oamenii de rând. Noi, toți editorii, vom fi nevoiți să ridicăm prețul la ziare. Dorim ca Poșta Moldovei să vină în întâmpinarea noastră și să organizeze o întrunire cu toți editorii ca să putem negocia contractul pe care ni l-au dat pentru anul 2015 și să putem discuta pe fiecare punct. Aici nu e vorba doar de tarif suplimentar la împachetarea ziarelor. În afară de această, redacția trebuie să adune singură comenzile, ceea ce este imposibil de făcut. Noi financiar nu vom putea exista.

Svetlana Suhanova, director general al companiei „Media Invest”, editorul ziarului „Komsmolskaia Pravda” din Moldova:

Scopul nostru principal este să protejăm cititorii noștri. Numai un om care citește poate să aibă viitor. Se face totul ca oamenii să nu mai citească. Noi nu putem să acceptăm așa ceva. Noi considerăm că majorarea tarifelor se va reflecta asupra întregii ramuri. Dacă unele ziare vor reuși să suporte așa ceva datorită publicității și altor resurse, alte ziare pur și simplu se vor închide, ceea ce va afecta întreagă industrie a publicațiilor, pentru că pe urmă se vor închide tipografiile, centrele de distribuție. Noi toți vrem să ne dezvoltăm, dar haideți să căutăm alte metode de ne majora veniturile”.
 
Radu Stamati, directorul pentru dezvoltare Moldpresa:

Scopul redacției nu este a scrie ceva, dar a aduce informația la cititor. Fără difuzare își pierde sensul lucrul redacției. Directorul PM a venit la întrunire și a declarat că PM ca instituție de stat nu este obligată să se ocupe cu presa, adică în mod voluntarist el poate să-și schimbe tarifele înainte de expirarea contractelor, el poate să renunțe la distribuția presei. Cum supraviețuiesc editorii știu numai ei, iar acum li se mai ia posibilitatea de a avea acces la cititor. Eu tare aș vrea ca statul nostru să se pronunțe: are nevoie de presă sau nu.

Vasile Profir, director comercial al revistei economice „Logos-Press”

Campania de abonare pentru anul 2015 se pornește pe un fon de emoții. Poșta Moldovei a elaborat niște tarife exagerate și asta e încă puțin spus. Ele nu au dreptul să existe. De pildă, pentru a oferi o informație privind numărul de abonamente perfectate de fiecare oficiu poștal, editorul trebuie să achite 600 lei; informații privind abonații la edițiile periodice-750 lei, informații care conține mai mult de 301 abonați costă 900 lei și plus un leu pentru fiecare nume următor. Noi cerem ca să se includă parlamentul și guvernul pentru a stopa aceste abuzuri.

Nicolae Josa, directorul revistei Acasă

Contractul care ni l-a propus Poșta Moldovei pentru anul 2015 este abuziv, neprofesionist și alogic și cerem să se implice Guvernul în această problemă.

Victor Moșneag, Ziarul de Gardă

Sperăm să nu fie o acțiune politică. Dar noi știm că Poșta Moldovei a fost partajată politic la fel ca alte instituții din Republica Moldova. Prin urmare poate fi o acțiune politică îndreptată împotriva celor câteva ziare independente care au mai rămas în Republica Moldova. Dacă ziarele care au în spate oameni de afaceri sau oligarhi o să reziste acestor tarife, ziarele care nu au asemenea oameni în spate vor rezista cu greu.

Precizăm că pe 5 septembrie, întreprindere PM a expediat în adresa tuturor redacțiilor, publicațiilor periodice, ziare și reviste o scrisoare prin care a anunțat că începând cu 1 octombrie publicațiile periodice să fie să fie predate la PM, ambalate separat pe fiecare centru de poștă. În urma protestelor editorilor, PM a amânat aplicarea noului tarif până la 1 ianuarie, ceea ce nu soluționează nicidecum noua situație.

Timpul.md (I.M.)

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 16 Decembrie 2019, ora: 10:39

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

STATISTICI /// Exportul R. Moldova este în creștere dar spre UE este în scădere. Cei mai mulți bani vin din România

Biroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 09:12

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Dodon îi sugerează lui Țurcan ce să decidă CC? ”Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional”

Eventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:54

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

PSRM și PDM și-au împărțit între ele președinții de raioane / INFOGRAFIC

După scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:52

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

O nouă construcție în PMAN. Ce va fi pus în locul „dragonului”

În locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:21

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Ce spune culoarea ochilor despre tine? Mare atenție pentru cei cu ochii verzi!

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:05

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

A fost lansat partidul românilor din diaspora. Cum se numește și de cine este condus

Partidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 08:01

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Ce este DMT-ul, drogul folosit de fostul şef al serviciului secret al ministerului de Interne. Substanţa înlocuieşte aproape complet percepţia realităţii şi poate crea un univers alternativ şi experienţe „spirituale”

Gelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:59

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Sindromul bradului, o afecțiune mai puțin cunoscută care se manifestă de Crăciun

Odată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:57

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Crimă la Dondușeni: Un fost primar din Horodiște, ucis de un consătean

Un fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:52

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Președintele Turciei amenință că închide două baze militare americane strategice

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Tragedie la un TIR din capitală. Un minor s-a împușcat cu arma tatălui său

Un minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Decembrie 2019, ora: 07:44

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 DECEMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT AVEA PROBLEME CU AUTORITĂȚILE

Horoscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 07:33 de Natalia Hadârcă

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut

De ce doctorii moldoveni fug peste Prut Din editia print

Fiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România

( ) Citeşte tot articolul

Social 16 Decembrie 2019, ora: 05:32

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba

Soluţii simple pentru ca minorităţile să ne înveţe limba Din editia print / Foto: Vitalie Sprânceană

Conştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…  

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:59

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

FOTO/VIDEO: 16 decembrie: Revoluţia de la Timişoara începea acum 24 de ani. PRIMELE CIOCNIRI: armata bagă tancuri în stradă, zeci de morți

Conform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 04:52

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Cum îşi tocau sovieticii morţii sau studiu asupra omului viitorului

Citind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 04:14

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Copiii noştri vor fi liberi? Cu ce preţ?

Inculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Decembrie 2019, ora: 00:55

istorie PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

PROTESTELE administraţiei Moldovei împotriva anexării Basarabiei de către Imperiul Rus (1812 - 1815)

Pentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:47

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

30 de ani de la Revoluția din 1989. Mesajul pe care a ținut să-l transmită prințul Charles

Prințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Decembrie 2019, ora: 00:30 de Ana Gherciu

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii

Pentru ce postesc ortodocșii, catolicii și baptiștii Din editia print

Crăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 21:25

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

Eroii Centenarului Marii Uniri: Nicolae Soltuz – 155 ani de la naștere

 Printre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:52

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Dondușeni /// Crimă la beție - Un bărbat, ucis cu sânge rece de un tânăr de 29 de ani

Un bărbat de 62 de ani a fost găsit fără suflare într-o locuință din raionul Dondușeni. Victima avea semne de moarte violentă pe suprafața corpului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Decembrie 2019, ora: 16:47

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Ungurii au sărit calul! Viktor Orban a atacat frontal un moment simbolic al României: S-a spus totul

Jurnalistul Dan Andronic a comentat, pe larg, mișcarea premierului maghiar Viktor Orban care a ținut un discurs la Timișoara. Totul are legătură cu Revoluția din 1989.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)