Astăzi 22 Noiembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 12:47
Abonamente

Chișinău 23 Aprilie 2012, ora 08:16    Din editia print

Să afle toţi: fiecare al doilea şofer de microbuz poate fi internat la casa de nebuni

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Călătorii care circulă în mare parte cu microbuzele îşi au, cum e şi firesc, plângerile lor faţă de şoferii de microbuze. 

Că aceştia conduc şi vorbesc la telefon în acelaşi timp, că pun muzică execrabilă la un volum ridicat, că umplu maşinile până la refuz etc., etc. În acest context, vă propunem să luaţi cunoştinţă de „viaţa de şofer”. O să vedeţi ce probleme îi macină pe ei, cu ce dificultăţi se confruntă etc., iar titlul textului, după cum era şi de bănuit, vorbeşte despre multe.

Majorarea taxei de călătorie: 4 lei – un preţ real

Şoferul Mihai, de pe ruta 189, într-o discuţie mai pe îndelete, ne-a povestit cum vede el situaţia privind majorarea preţurilor la călătoria cu microbuzul. Atunci când se ridică un preţ, indiferent la ce, cetăţenii au o reacţie imediată şi încearcă, pentru început, să evite produsul respectiv, serviciul, marfa ş.a. Prima reacţie, fireşte, e de revoltă. Tot aşa e şi cu preţul călătoriei cu microbuzul. „Chiar dacă, să zicem, 5 sau 10 procente din pasageri vor renunţa la microbuz din cauza preţului de 4 lei, oricum, în decurs de o săptămână-două, ei vor reveni la deprinderea de a circula cu microbuzul”, ne-a asigurat Mihai.

Primăria municipiului Chişinău va accepta majorarea tarifului numai dacă toate rutele vor ajunge la un tarif comun şi rezonabil. Cel puţin, cam asta a sugerat edilul. Pe de altă parte, povesteşte Mihai, la noi îi foarte mare corupţia în transportul cu microbuzele. Conform zvonurilor care circulă, sunt duzini de rute pe care le deţin comuniştii, liberalii sau liberal-democraţii…

Circuitul banilor în microbuz

Un microbuz care are un patron cumsecade - şi dacă mai are norocul şi de un şofer de treabă - poate aduna pe parcursul unei zile o suma de o mie de lei, în cazul rutei 189. „Dacă eu adun timp de o zi 1000 de lei, ceea ce se întâmplă mai rar, din suma asta dau pe motorină 450-470 de lei”, calculează şoferul Mihai. Din aceeaşi sumă, angajatul înmânează 450 proprietarului de microbuz. „În total, iese că dau 900 de lei, iar eu lucrez, începând cu ora şase până pe la ora nouă-zece seara. Îmi rămân 100 de lei… Noi lucrăm ca robii”. Când lucrează stăpânul în calitate de şofer, îi este mai convenabil, mai economiseşte nişte bani. Însă, din suma de 400-500 de lei pe care o primeşte proprietarul microbuzului de la şofer o parte se duce pentru deservirea tehnică a maşinii, o altă parte merge ca taxă lunară pentru licenţa pe care o deţine. „Ei plătesc pe lună o taxă, iar banii merg din mână în mână, nimeni nu monitorizează circuitul lor”, menţionează Mihai.


Ca să cumperi o fişă (aşa numesc şoferii de microbuz licenţa) pentru traseul microbuzului 189 ai nevoie, în mod real, de 5000 de euro. Acesta ar fi un preţ pragmatic. Însă, pe piaţă, fişa se vinde la un preţ umflat, de 10.000 euro. „Fişa pentru ruta 184 ajunge la 18.000 de euro, pentru ruta 110 preţul atinge suma de 14 mii de euro, deoarece traseul microbuzului 110 e considerat unul dintre cele mai profitabile, în plus, maşinile de pe această rută bat câte 10-12 drumuri pe zi”, precizează Mihai. Dacă tragem o privire asupra anunţurilor de pe internet, aflăm că ruta 155 se vinde cu tot cu microbuz şi cu tot cu fişă la preţul de 20.000 de euro. Chipurile, ne asigură cei care au plasat pe net anunţul, venitul zilnic ajunge la 500 de lei.

Dificultăţile meseriei: lucrul îi mârşav şi parşiv

Pentru şoferi, cele mai complicate momente le prezintă nerespectarea de către aceiaşi colegi-şoferi a graficului de circulaţie. „E haotic. Şi asta, în primul şi în primul rând, din cauză că nu ne oprim numai în staţii. Dacă ar fi staţionările numai în locurile permise, ar fi foarte bine”, zice Mihai. Al doilea lucru complicat e fluxul intens de transport, în special în orele de vârf. „Mergi şi te gândeşti cum să scapi mai repede de ora 21.00. Microbuzul e plin şi fiecare îţi spune: opreşte aici, opreşte dincolo. Dacă nu vrei să te opreşti, se apucă de înjurat sau chiar sar la bătaie”, exclamă, cu o voce indignată şi uimită în acelaşi timp, Mihai. „La noi pe rută deja la doi şoferi le-au dezbătut dinţii şi până în ziua de azi se judecă cu respectivii pasageri. Şi asta - pentru că nu au oprit unde au vrut ei”. Să afle toţi: fiecare al doilea şofer de microbuz poate fi internat la casa de nebuni, de aceea nimeni nu vrea să se angajeze în calitate de şofer. Lucrul îi mârşav şi parşiv”.

Spre sfârşitul zilei de muncă, unii dintre pasageri urcă în microbuz în stare avansată de ebrietate. „Ăstora beţi le spun că mă costă 70 de lei să merg undeva să aduc în ordine salonul maşinii, dar îi doare în cot”. Dar câte bătăi vezi seara în microbuz! „Am avut un caz în care tot salonul maşinii mi l-au umplut de sânge. M-am pomenit că toată lumea ieşea afară şi nu am reuşit să înţeleg măcar de ce. Mi-au rupt şi husele de la scaune, şi perdelele, iar sticlele erau numai sânge”, îşi aminteşte şoferul.

Hoţi, muzică şi procese de judecată

Hoţia şi corupţia sunt două surori gemene. În cadrul acestui tip de transport, în microbuz adică, hoţia are mare succes. „Avem vreo două persoane care lucrează anume pe traseul nostru. Odată i-am observat şi i-am dus la staţia terminus să ne „lămurim”. După cum era şi de aşteptat, poliţia a fost implicată în toată povestea asta, dar ce folos, din relatările şoferilor, aflăm că aceşti hoţi apar din nou, practicându-şi meseria. „Se întâmplă mai ales pe str. Grenoble, în orele de vârf. Noi îi ştim pe toţi la faţă, dar nu ne mai atingem de ei”. De obicei, hoţii de meserie sunt tineri bine îmbrăcaţi, care, în anumite momente, au avertizat şoferii: „Vezi bine, nu-ţi băga nasul, nu e chestiunea ta. Îţi ţii volanul în mâini - ţine-l, fă-ţi bucăţica ta de pâine, căci eu, ceea ce fac, o fac încetişor şi am ieşit, tu n-ai nicio treabă”, redă stupefiat mesajul pe care l-a primit Mihai de la unul dintre hoţi. Asta dacă nu vrei să ai mai apoi probleme. S-au întâmplat cazuri în care un şofer a intrat în conflict cu respectivii „meseriaşi”, iar după aceasta, la o oră mai târzie, în parbrizul microbuzului a intrat o cărămidă…

„Da! Ascultăm muzică în microbuz şi, de obicei, nu vin plângeri la adresa muzicii. Dimineaţa toţi tac chitic în saloane. Le mai punem o muzică sau nişte noutăţi, dar ne străduim mai mult în română. Sunt băieţi care încearcă să promoveze o politică naţională, căci la noi vreo 90 la sută îs moldoveni”.

De Blajini, cea mai mare beţie din Europa e la „Sf. Lazăr”

Microbuzele de pe ruta 189, dacă unii dintre cititori nu cunosc, au la capătul traseului cel mai mare cimitir din Europa. Şoferul Mihai a ieşit la lucru în perioada de Blajini a anului trecut. „Este imposibil de lucrat. Mulţi dintre colegii mei nu vor să iasă la lucru numai de aceea că-i o aglomeraţie de neînchipuit. Când duci lume înspre cimitir mai e cum e, dar înapoi… Nu vreau să ies de Blajini nici în ruptul capului”, spune Mihai. Pe perioada Blajinilor, majoritatea dintre călători sunt beţi şi se ceartă încontinuu. „Pasagerii vomită prin maşină de la excesul de mâncare şi băutură, rup perdelele. Anul trecut, mi-au rupt şi cauciucurile de la ferestre, şi scaunele mi le-au deteriorat. Încearcă, după asta, şi intră cu ei în conflict”. Şoferii de microbuze, care circulă în zona respectivă în perioada Blajinilor cunosc situaţia în miezul ei. Unii spun că mulţi dintre oamenii care merg de Paştele Blajinilor la Cimitirul „Sf. Lazăr” o fac numai de aceea ca să se îmbete. „Şi stăpânul mi-a spus să nu ies de Blajini pe rută. Aşa-i, dacă e cel mai mare cimitir din Europa, în timpul Bajinilor, glumim între noi, se transformă în cea mai mare beţie din Europa”. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:44

De 1 decembrie, când este marcat Centenarul Marii Uniri, cetățenii din România ar putea să facă apeluri telefonice gratuite spre Republica Moldova, a anunțat pe Facebook, deputatul din Parlamentul României, Constantin Codreanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:08

Ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au identificat și anihilat o schemă de contrabandă cu mobilier, veselă, bibelouri și alte obiecte vechi. Potrivit informațiilor acumulate, loturile erau aduse ilegal din Germania de către un agent economic din Briceni, care,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Veteranii companiilor militare private ruse (CMP) care operează în Ucraina și Siria au depus plângere la Curtea Penală Internațională. Moscova neagă încăpățânat ”outsourcing-ul violenței”, adica existența unor forțe militare private secrete care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 11:21

Hram plin de surprize, distracţie şi voie bună la Nisporeni. În parcul din centrul oraşului a fost inaugurată o moară de vânt, construită cu susţinerea preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Moara este simbolul Nisporeniului, iar localnicii au de acum un motiv în plus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 11:19

Aproape două treimi dintre ruși cred că președintele rus Vladimir Putin este pe deplin responsabil de problemele cu care se confruntă țara. Potrivit Centrului Levada, ponderea rușilor care cred asta este de 61%, scrie Vedomosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 10:42

Zeci de localități din întreaga țară au sărbătorit ieri, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, hramul satului. Sărbătoarea a fost marcată și în localitățile Grozeşti şi Cioreşti, din raionul Nisporeni. Oamenii au încins hore și s-au distrat, profitând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 10:27

Pe parcursul mandatului lui Sergiu Cioclea, rezervele valutare ale Republicii Moldova au ajuns la nivelul record de peste 3 miliarde de dolari SUA. Datele sunt publicate pe pagina Poşta de Ştiri, de pe Facebook, în care este analizată performanţa managerială a guvernatorului BNM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:40

 Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a adus, vineri, la Muzeul Bucovinei, un elogiu domnitorului Ștefan cel Mare despre care a spus că a fost cel mai important conducător politic și militar pe care l-au avut românii în Evul Mediu și că, potrivit unor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Directorul Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), Igor Korobov, a decedat miercuri la 63 de ani în urma unei „boli grave”, a informat joi o sursă din ministerul Apărării.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:24

Peste o cincime dintre ruși trăiesc în sărăcie, adică își permit doar strictul necesar, arată un studiu dat publicității de un institut de cercetare apropiat Kremlinului, Academia Prezidențială pentru Economia Națională și Administrația Publică, scrie Europa Libera.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:23

Scenariul de risc pentru anul 2019, elaborat de Banca Centrală a Rusiei, prevede o scădere a prețurilor mondiale la petrol în jurul a 35 de dolari pe baril, a anunțat astazi Elvira Nabiullina, șeful Băncii Centrale a Rusiei, în discursul sau din fata deputatilor Dumei de Stat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 09:05

Municipalitatea din Botoșani, România, va asigura o finanțare pentru o grădiniță cu copii cu dizabilități din municipiul Bălți. Anunțul a fost făcut astăzi, într-o conferință de presă, de către primarul de Botoșani, Cătălin Fluture, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 08:37

Astăzi, 22 noiembrie, la București, se va desfășura ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Ședința va fi precedată de întrevederea bilaterală dintre prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Horoscop 22 noiembrie 2018. Este o zi a revelațiilor, mai ales pe plan sentimental. Două zodii vor descoperi că persoana care li se potrivește e foarte aproape, doar că nu au realizat acest lucru până acum. De aici înainte, totul pare clar și e momentul perfect pentru a trece...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 07:48

 Igor Dodon a atacat astăzi în Duma de Stat a Rusiei, inițiativele Guvernului de la Chișinău de a forța retragerea a trupelor ruse de ocupație din Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Noiembrie 2018, ora: 06:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Noiembrie 2018, ora: 03:28

Descoperă zodiacul japonez pentru 2019 și află care sunt previziunile astrale care ți se potrivesc. Citește următoarele rânduri și lasă-te surprinsă!

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 22 Noiembrie 2018, ora: 00:44

(Cum scriem, cum vorbim?) Bucuria și jubileul

 Optimismul debordant al inscripțiilor/informațiilor de pe panourile publicitare pare să nu mai aibă margini, iar cuvintele și expresiile ce redau satisfacția și bucuria nemărginită curg gârlă.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Noiembrie 2018, ora: 00:10 de Iurie Colesnic

Toţi ştiau că Emil Loteanu are o taină.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 20:28

Duminica, 11 noiembrie 2018, s-au comemorat la Paris 100 de ani de la sfarsitul celui mai sangeros conflict pe care l-a avut umanitatea: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 17:08

Guvernul a avizat pozitiv modificările în Codul Electoral, care permit agitaţia electorală în ajunul şi în ziua alegerilor. În același timp, premierul Pavel Filip și-a exprimat rezervele față de distanța de 100 de metri de la secția de votare, pentru care sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Ana Marchitan

Deputaţii din 1994 explică motivele din care Parlamentul le-a dat găgăuzilor dreptul la autodeterminare externă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:26

 Sud-coreeanul Kim Jong Yang a fost ales miercuri pentru a îndeplini funcţia de preşedinte al Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, anunţă Reuters. Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 14:15

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile. Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)