Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Internațional 1 Iulie 2020, ora 07:52

Să ne imaginăm că cetățenii Rusiei vor vota unit împotriva amendamentelor la Constituție

Marime Font

 

Imaginați-vă că în loc de tocană de iepure ați gătit tocană de pisică. Cât de relevantă va fi întrebarea cu ce este aceasta: cu muștar sau ketchup? E adevărat, există oameni care iubesc atât de mult ketchup-ul încât sunt gata să-l adauge la orice fel de mâncare. Atunci nu există nici o problemă - de ce nu ați fi satisfăcuți că mâncați o pisică cu un condiment delicios?, scrie ziarul rus Rosbalt, citat de Rador.

Iar dacă votează împotrivă se poate spune că și-a făcut datoria în mod cinstit și a făcut tot posibilul pentru depășirea arbitrariului de care dau dovadă autoritățile.


Dar scrutinul încă nu presupune democrație. În Rusia este un regim autoritar. Înțelegem foarte bine acest lucru atunci când îl criticăm pe Putin. Însă atunci când ne gândim la mecanismele de depășire a autocrației președintelui uităm de autoritarism. Iar mecanismele democratice nu funcționează în sistemele autoritare. Iar un scrutin nu reprezintă nici alegeri, nici plebiscit, el se folosește pentru legitimarea regimului, dar nu pentru schimbarea conducătorului.

Mi se replică că există alegeri dejucate. Există, desigur. Însă nu ele în sine răstoarnă un regim. Prăbușirea autocrației are loc dacă alegerile sunt precedate de multe alte evenimente.

La un moment dat am scris despre cum s-a întâmplat în Polonia la sfârșitul anilor 1980 (Dmitri Travin, Otar Margania. "Modernizarea europeană", Cartea 2). Dacă e să spun pe scurt, în țară apăruse o puternică mișcare muncitorească care putea paraliza economia prin recurgerea la greve, iar în același timp puterea încerca să recurgă la reforme economice, motiv pentru care îi și era teamă de mișcarea grevistă. Ea se temea și de Biserică, care a jucat un rol important în democratizare. Muncitorii răzvrătiți, credincioșii catolici și intelectualii de opoziție reprezentau un front unit.

Astăzi noi avem, din păcate, o situație complet diferită. De aceea pe 1 iulie nu se va răsturna nimic.

Mi se va replica că sunt maximalist. Trebuie să-ți stabilești măcar niște obiective mici, iar atunci lumea se va schimba treptat. Iată, de exemplu, s-a reușit totuși ca deputații de opoziție să ajungă în Duma de la Moscova, iar înainte de asta - în Adunarea legislativă de la Sankt Petersburg. De acord, s-a reușit. Eu îi susțin pe democrații din Piter. Dar opozanții din parlamentele regionale există nu datorită, ci în ciuda sistemului care nu permite transformarea opoziției modeste într-o fracțiune dominantă. În decurs de 20 de ani acest lucru a devenit evident.

Mai mult decât atât, la drept vorbind, democrații chiar nu reprezintă opoziție politică. Ei sunt mai adesea publiciști și apărători ai drepturilor omului. Opoziția luptă întotdeauna pentru putere, pentru a ajunge la cârmă și a-și aplica cursul politic. Iar la noi, oameni care nu sunt de acord cu regimul pot doar să-i lumineze pe cei care iau în seamă părerea lor și, pe măsura posibilităților, pot să-i ajute pe cei care au avut de suferit de pe urma sistemului autoritar. Acest lucru este important și nobil. Însă scrutinul de la 1 iulie nu va intensifica apărarea drepturilor omului.

În fine, mi se poate spune pur și simplu: trebuie făcut ceva. Acesta este cel mai rău argument. Argumentul oamenilor care au renunțat să facă ceva și se gândesc doar la auto-justificare. Chipurile, am venit aici și am votat, iar alții stăteau pe canapea și bombăneau. O abordare de acest gen duce disputa de la întrebarea "Ce-i de făcut?" la întrebarea "Cine este vinovat?" Și acest lucru poate fi discutat, dar nu trebuie să amestecăm diferite probleme atunci când vrem să schimbăm ceva în bine.

Dacă nu putem demonstra cu argumente că acțiunile noastre concrete pot măcar puțin să aducă mai aproape schimbările din țară, nu trebuie să le cerem tuturor să ne urmeze exemplul. Nu trebuie ca propria încercare de a-ți liniști conștiința să fie interpretată drept o strategie politică înțeleaptă.

Eu nu sunt politician, nu am de gând să duc pe nimeni după mine și nici nu vreau să mă prefac că cunosc căile optime care duc spre obținerea unui obiectiv. Există, totuși, trei puncte importante care trebuie avute în vedere în alegerea unei strategii.

În primul rând, dacă îi convingem pe oameni că știm calea spre un viitor mai bun, însă, de fapt, doar îi folosim în propriile scopuri politice, în cele din urmă îi vom duce la apatie. Acum apatia este vizibilă deja. Dacă oamenii așteaptă ca sistemul să se schimbe în urma "votului inteligent", a "marșului milioanelor" sau a votului împotriva amendamentelor, iar apoi descoperă, puțin câte puțin, că totul este ca înainte, ei încep să se gândească că Rusia este blestemată. Și nu este corect. Rusia va fi liberă, dar nu trebuie puse niște termene nerealiste și nu trebuie oferite niște modalități fantastice.

În al doilea rând, dacă nu cunoaștem căile optime spre libertate, putem să nici nu stăm pe canapea, ci să facem tuturor ceea ce este capabil. De exemplu, să se ocupe de educație. Din strălucitoarele povestiri ale lui Navalnîi despre corupția care domnește la vârf în Rusia sunt de o sută de ori mai multe beneficii decât din activitatea politică a acestuia (încercările de a participa la alegerile prezidențiale, "votul inteligent", mitingurile ș.a.m.d.)

În al treilea rând, trebuie căutate căile optime. Asaltul intelectual, care își pune ca obiectiv să găsească un scenariu realist de democratizare, este mult mai util decât asaltul lipsit de sens al secțiilor de votare pentru un scrutin falsificat.

Sunt convins că se vor găsi oameni care vor spune că, chipurile, în țară nu există democrație din cauza unora ca mine, care încearcă să-i convingă pe alții să nu voteze. Dar eu nu-i fac pe alții să renunțe să voteze: nu trebuie confundat un articol analitic cu un apel politic la boicot. Exact la fel, nici boicotul nu va schimba situția, la fel ca și scrutinul.

De aceea, tuturor celor cărora le place ketchup-ul îl pot încerca. Nu am niciun fel de obiecții. Totuși, mă scuzați, nu pot scrie că iepurele va face din pisică un ketchup bun. (Rosbalt)

https://www.hotnews.ro 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)