Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:52
Abonamente

Atitudini 8 Septembrie 2014, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Să ne mutăm în Rusia

Campania electorală e tot mai prezentă. Mai ales pe micile ecrane. Acum televiziunile fac bani, partidele dau bani, iar noi ameţim. Fiecare cu interesul său. Ne putem da seama unde e mai mare disperarea (și bugetul) după mulțimea spoturilor publicitare și după deasa lor reluare pe posturile tv.

 
 
 

Dodon e tovarăș fruntaș la acest capitol. După filmulețul „albinuța", a apărut și filmulețul „zâna". Dar să începem cu cel din urmă. Aceeași tovarășă, Zinaida Greceanâi, care ne spunea în aprilie 2009 să ne ținem copiii în casă, dacă nu vrem să ni-i împuște, ne transmite acum în pauzele de publicitate: „Guvernarea trebuie să meargă încolo încotro mărg cetățenii țării." Apoi ne explică: cei mai mulți moldoveni lucrează în Rusia, cei mai mulți bani vin de la cei ce lucrează în Rusia, cele mai multe mere le vindem în Rusia. Deci ar fi bine să ne ducem toți acolo, să umplem guvernele de bani și să ne hrănim cu merele noastre. Că doar nu vom căuta soluții să aducem oamenii noștri acasă! Cum altfel? Ca procentaj cetățenii ruși nu stau la capitolul sărăcie mai bine decât noi. Iar cu toate sancțiunile impuse acum Rusiei pe plan internațional, nu se știe cât de mare le va fi sărăcia peste vreo patru ani, după ce Putin va băga și 30 de miliarde de dolari în Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Pentru că din turism nu prea va scoate, nu mulți străini se vor înghesui pe stadioanele rusești.

Apoi Zinaida ne spune ce onoare a fost pentru dumneaei faptul că a făcut parte din echipa comunistă (pe care a abandonat-o), pentru că a fost consolidată (echipa) și pentru că era o forță. Așa este, nu suferim de amnezie, le-am văzut forța armată în aprilie 2009.De UE nu ne spune nimic, dar ne arată subtil în procente, în cadrul aceluiași spot. Apoi ne reamintește esențialul: ei vor în Uniunea Vamală fiindcă acolo e interesul nostru economic, adică de acolo vin banii. Care bani? - mă întreb eu. Noi suntem săraci, poate banii pentru acțiunile și spoturile socialiștilor vin de acolo. Și bineînțeles, în încheiere: „Cred că oamenii noștri înțeleg perfect unde trebuie să meargă..." - aici iarăși nu mi-e clar: oamenii noștri sunt partidul socialiștilor sau toți moldovenii? Eu cred că se referă la ei, doar nu ne cere tuturor să ne mutăm în Rusia.

Mult mai distractiv e spotul cu „albinuța". Chiar dacă e mai vechi. Începe cu un copy-paste din spoturile politicienilor făcute de Crăciun: „de mic copil am visat...". Apoi cu tradiția: tata era apicultor... Dar el avea doar șapte stupi moșteniți de la bunelul (deci tata nu a reușit să facă și el un stup, a rămas doar cu moștenirea, nu e un demers normal: bunelul avea unul, tata - șapte, eu - paisprezece). Fiecare stup și fiecare albinuță au fost îngrijite de mâinile fiului, care în final îl cunoaște pe Dodon şi îi devine un prieten adevărat.

Dacă Dodon ne-ar fi cu adevărat prieten, ar ieși de pe scena politică. Mai ales că ei înțeleg perfect unde trebuie să meargă. Ar fi bine să o asculte pe colega sa și să se mute în Rusia, mai ales că banii lor vin de acolo.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md