Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Editorial 23 Iulie 2016, ora 10:40    Din editia print

Marime Font

Să nu ne expunem riscului de a fi sinuciși

Chiar zilele trecute Procuratura Generală a făcut un apel, prin care roagă toată lumea care deţine informaţii relevante despre fraudele din sistemul bancar să colaboreze cu anchetatorii. Procurorii dau asigurări că întreprind toate măsurile necesare pentru a investiga corect infracțiunea respectivă, motivându-și solicitarea prin faptul că, în ultimul timp, au apărut declaraţii eronate sau speculative în această privință.

Nimic nou sub soare, însă. Aceeași instituție a emis și anterior astfel de comunicate de presă care, din câte se poate constata, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Sunt absolut convins că atunci când se referă la furtul miliardului, nici procurorii nu-s atât de infantili, încât să creadă că se va găsi prin tundra moldavă vreun kamikaze, care să le bată la ușă pentru a le povesti adevăruri ascunse despre această crimă. Mai bine zis, și pentru ochiul chior e clar că acest apel a fost lansat doar cu scopul de a șlefui puțintel fața Procuraturii Generale, la general, și a Procuraturii Anticorupție, în special, dar și, evident, pentru a închide gura celor care mai au de gând să o deschidă.

Cei care au tăcut au murit

Aici nu avem nevoie de prea multe explicații. Nimeni nu va merge de bunăvoie la procuratură, pentru că despre jaful din sistemul bancar dețin informații doar cei care cunosc tainele sistemului, care știu și cum lucrează acesta. Și ei, oameni fiind, vor să mai trăiască. Ei înțeleg că, de vor face dezvăluiri în fața procurorilor, fără a apărea și în presă, nimeni nu le poate asigura securitatea. Vrem sau nu, la acest gând ne trimit inclusiv decesele foarte suspecte ale unor persoane care au cunoscut mai mult decât se permite despre jaful bancar. Despre ei, răposații, a vorbit recent și Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale. Este vorba de:
- Ion Butmalai, fost deputat PLDM și secretar al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. A fost găsit mort la 9 decem¬brie 2014 în garajul din curtea casei sale. Procurorii au ajuns la concluzia că Butmalai s-a sinucis. Însă potrivit lui Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, fostul deputat deținea informații importante referitor la ceea ce se petrece în sistemul bancar. Înainte de a deceda, Butmalai intenționa să susțină o conferință de presă despre implicarea unor politicieni sus-puși în furturile de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank.
- Mihai Bolocan, șeful Direcției management și securitate informațională din cadrul Băncii Naționale, membru al grupului secret de investigare a situației de la cele trei bănci. La 26 ianuarie 2015, Bologan, în vârstă de 31 de ani, a murit acasă, intoxicat cu monoxid de carbon.
- Încasatorul BEM, tot el șoferul mașinii blindate care nu se înțelege de ce transporta arhiva celor trei bănci la Hâncești și care ar fi fost furată pe drum și incendiată în noiembrie 2014. Acesta s-ar fi sinucis în propria casă pe 14 februarie 2015. „ZdG” anunța că autospeciala aparținea unei firme de pază afiliată lui Ilan Shor, președintele de atunci al BEM.
Nimeni nu poate exclude că, dacă cei trei ar fi făcut declarații publice despre ceea ce cunoșteau, ei ar fi rămas în viață. Este foarte interesant în acest sens și faptul că Butmalai anunțase și anterior o conferință de presă, pe care a amânat-o. Cel puțin, dacă ar fi vrut să facă unele declarații incendiare, el ar fi vorbit înainte de a se sinucide.

Cei care vorbesc sunt amenințați

Dacă cei care tac mor, alții, care vorbesc pentru urechile tuturor, sunt amenințați și nevoiți să fugă din R. Moldova. Mihail Gofman, după ce-a spus lucrurilor pe nume în cadrul unei emisiuni TV, a fugit în SUA. El spune că, după interviul pe care l-a acordat, a primit un șir de amenințări la adresa sa și a familiei sale. În America, Gofman a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Vlad Plahotniuc a fost principalul beneficiar al jafului bancar, din care au mai avut de câștigat Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Shor.

Sergiu Sagaidac, care deja locuiește peste hotarele RM, susține că a fost implicat în cinci situații de accident rutier foarte stranii, la care poliția nu a reacționat, după ce și-a dat demisia de la Banca Socială. „Deseori păţeam situaţii gen noaptea când intram în intersecţie să intre o maşină de culoare închisă, cu farurile stinse, pentru a provoca un accident, sau situaţii gen când pe hornul casei se toarnă lubrifiant utilizat de automobil care emană fum negru şi dioxid de carbon, iar poliţia nu întreprindea nicio măsură de identificare a făptaşului”, scria Sagaidac într-un mesaj pe o rețea de socializare. Iar după declarațiile sale recente despre lichidarea martorilor în cazul jafului bancar, acesta afirmă că a fost rugat „prieteneşte” să tacă.


Jurnalista Natalia Morari, care a abordat cu lux de amănunte subiectul jafului din sistemul bancar, spune că a fost avertizată să aibă grijă de ea, pentru că „nu se va termina cu bine”. Ea ar fi primit următorul mesaj: „Ai grijă că nu vei finisa cu bine, te rog ai grijă, iar la telefon pune o parolă pentru orice eventualitate, asta am auzit din discuția șefilor. Sunt șocați de ultimele emisiuni, cred că asta e o problemă mai mare, ar fi mai bine să nu te dai la provocări, care cu siguranță vor fi, că arde totul pe aici, iar liniștea falsă este. Te asigur, fă curat în tot ce poate fi împotriva ta. (…) Îmi pare rău de sistemul din care fac parte, dar la sigur sunt șocați de aceste emisiuni și nu s-au așteptat la așa ceva”.

Procuratura și CNA nu au nevoie de mărturii

Conchidem astfel că singura șansă a curajoșilor de a da mărturii noi despre „furtul miliardului” este să facă declarații publice, pentru a nu se expune riscului de a fi sinuciși. Cu atât mai mult, cu cât dezvăluirile în cauză nu pot pune piedici urmăririi penale, dacă îl credem pe Gofman, care ne asigură că toate detaliile despre acest jaf se cunosc de mult, dar și pe Viorel Chetraru, șeful CNA, care încă în mai 2015 spunea că raportul Kroll este „beletristică” și că instituția pe care o conduce deține mult mai multă informație decât au prezentat experții străini.

La neîncrederea populației în procurori referitor la acest subiect își aduc aportul și alți doi factori. În primul rând, se știe că Procuratura Generală s-a aflat și se află în continuare sub oblăduirea lui Vlad Plahotniuc. Din materialele apărute în mass-media, precum și din declarațiile făcute până în prezent de către cei care au îndrăznit să vorbească, reiese că Plahotniuc a avut de câștigat în mai mare sau mai mică măsură din acest jaf, dacă nu a fost chiar principalul beneficiar. În atare situație, să depui mărturii la procuratură contra lui Plahotniuc sau a oamenilor din anturajul său este în cel mai rău caz o prostie cu consecințe cel puțin delicate. 

În al doilea rând, pentru această crimă a fost condamnat deocamdată doar Vlad Filat într-un dosar ascuns de ochii lumii de către procurori prin toate metodele posibile. Or, atâta timp cât nu există probe veridice, nimeni nu poate fi convins că Filat a fost condamnat pe bună dreptate. Cât privește istoria cu arestul lui Ilan Shor aceasta pare a fi la prima vedere o poveste scurtă și foarte bine orchestrată, pentru a-l scoate în cele din urmă basma curată pe primarul de Orhei.

Astfel, o scurtă analiză a situației create în privința furtului din sistemul bancar ne arată că la procuratură se pot adresa fără teama de a deceda prematur doar cetățenii care cunosc amănunte despre implicarea în această infracțiune a vreunor prieteni sau foști colegi de-ai lui Filat. Și numai în cazul în care aceștia încă nu au aderat la Partidul Democrat. De aceea, dacă mai există cineva care vrea să aducă noutăți despre așa-numitul „jaf al secolului”, aceștia ar proceda mult mai înțelept dacă ar bate la ușile redacțiilor, decât s-ar înscrie în audiență la procurori. Nu zic că procurorii noștri ar avea intenții criminale, dar, făcând parte din sistem, bieții de ei au devenit pioni și victime ale acestei monstruozități. Ascultându-vă, ei nu vor avea altă ieșire decât să raporteze mai sus despre cele auzite. Iar de acolo sinceritatea dvs. va ajunge tot mai sus și mai sus, și mai sus... Vorba aia, până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)