Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la 17 Iulie 2019
Abonamente

Editorial 23 Iulie 2016, ora 10:40    Din editia print

Marime Font

Să nu ne expunem riscului de a fi sinuciși

Chiar zilele trecute Procuratura Generală a făcut un apel, prin care roagă toată lumea care deţine informaţii relevante despre fraudele din sistemul bancar să colaboreze cu anchetatorii. Procurorii dau asigurări că întreprind toate măsurile necesare pentru a investiga corect infracțiunea respectivă, motivându-și solicitarea prin faptul că, în ultimul timp, au apărut declaraţii eronate sau speculative în această privință.

Nimic nou sub soare, însă. Aceeași instituție a emis și anterior astfel de comunicate de presă care, din câte se poate constata, nu s-au soldat cu niciun rezultat. Sunt absolut convins că atunci când se referă la furtul miliardului, nici procurorii nu-s atât de infantili, încât să creadă că se va găsi prin tundra moldavă vreun kamikaze, care să le bată la ușă pentru a le povesti adevăruri ascunse despre această crimă. Mai bine zis, și pentru ochiul chior e clar că acest apel a fost lansat doar cu scopul de a șlefui puțintel fața Procuraturii Generale, la general, și a Procuraturii Anticorupție, în special, dar și, evident, pentru a închide gura celor care mai au de gând să o deschidă.

Cei care au tăcut au murit

Aici nu avem nevoie de prea multe explicații. Nimeni nu va merge de bunăvoie la procuratură, pentru că despre jaful din sistemul bancar dețin informații doar cei care cunosc tainele sistemului, care știu și cum lucrează acesta. Și ei, oameni fiind, vor să mai trăiască. Ei înțeleg că, de vor face dezvăluiri în fața procurorilor, fără a apărea și în presă, nimeni nu le poate asigura securitatea. Vrem sau nu, la acest gând ne trimit inclusiv decesele foarte suspecte ale unor persoane care au cunoscut mai mult decât se permite despre jaful bancar. Despre ei, răposații, a vorbit recent și Sergiu Sagaidac, fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale. Este vorba de:
- Ion Butmalai, fost deputat PLDM și secretar al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. A fost găsit mort la 9 decem¬brie 2014 în garajul din curtea casei sale. Procurorii au ajuns la concluzia că Butmalai s-a sinucis. Însă potrivit lui Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, fostul deputat deținea informații importante referitor la ceea ce se petrece în sistemul bancar. Înainte de a deceda, Butmalai intenționa să susțină o conferință de presă despre implicarea unor politicieni sus-puși în furturile de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială și Unibank.
- Mihai Bolocan, șeful Direcției management și securitate informațională din cadrul Băncii Naționale, membru al grupului secret de investigare a situației de la cele trei bănci. La 26 ianuarie 2015, Bologan, în vârstă de 31 de ani, a murit acasă, intoxicat cu monoxid de carbon.
- Încasatorul BEM, tot el șoferul mașinii blindate care nu se înțelege de ce transporta arhiva celor trei bănci la Hâncești și care ar fi fost furată pe drum și incendiată în noiembrie 2014. Acesta s-ar fi sinucis în propria casă pe 14 februarie 2015. „ZdG” anunța că autospeciala aparținea unei firme de pază afiliată lui Ilan Shor, președintele de atunci al BEM.
Nimeni nu poate exclude că, dacă cei trei ar fi făcut declarații publice despre ceea ce cunoșteau, ei ar fi rămas în viață. Este foarte interesant în acest sens și faptul că Butmalai anunțase și anterior o conferință de presă, pe care a amânat-o. Cel puțin, dacă ar fi vrut să facă unele declarații incendiare, el ar fi vorbit înainte de a se sinucide.

Cei care vorbesc sunt amenințați

Dacă cei care tac mor, alții, care vorbesc pentru urechile tuturor, sunt amenințați și nevoiți să fugă din R. Moldova. Mihail Gofman, după ce-a spus lucrurilor pe nume în cadrul unei emisiuni TV, a fugit în SUA. El spune că, după interviul pe care l-a acordat, a primit un șir de amenințări la adresa sa și a familiei sale. În America, Gofman a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Vlad Plahotniuc a fost principalul beneficiar al jafului bancar, din care au mai avut de câștigat Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Shor.

Sergiu Sagaidac, care deja locuiește peste hotarele RM, susține că a fost implicat în cinci situații de accident rutier foarte stranii, la care poliția nu a reacționat, după ce și-a dat demisia de la Banca Socială. „Deseori păţeam situaţii gen noaptea când intram în intersecţie să intre o maşină de culoare închisă, cu farurile stinse, pentru a provoca un accident, sau situaţii gen când pe hornul casei se toarnă lubrifiant utilizat de automobil care emană fum negru şi dioxid de carbon, iar poliţia nu întreprindea nicio măsură de identificare a făptaşului”, scria Sagaidac într-un mesaj pe o rețea de socializare. Iar după declarațiile sale recente despre lichidarea martorilor în cazul jafului bancar, acesta afirmă că a fost rugat „prieteneşte” să tacă.


Jurnalista Natalia Morari, care a abordat cu lux de amănunte subiectul jafului din sistemul bancar, spune că a fost avertizată să aibă grijă de ea, pentru că „nu se va termina cu bine”. Ea ar fi primit următorul mesaj: „Ai grijă că nu vei finisa cu bine, te rog ai grijă, iar la telefon pune o parolă pentru orice eventualitate, asta am auzit din discuția șefilor. Sunt șocați de ultimele emisiuni, cred că asta e o problemă mai mare, ar fi mai bine să nu te dai la provocări, care cu siguranță vor fi, că arde totul pe aici, iar liniștea falsă este. Te asigur, fă curat în tot ce poate fi împotriva ta. (…) Îmi pare rău de sistemul din care fac parte, dar la sigur sunt șocați de aceste emisiuni și nu s-au așteptat la așa ceva”.

Procuratura și CNA nu au nevoie de mărturii

Conchidem astfel că singura șansă a curajoșilor de a da mărturii noi despre „furtul miliardului” este să facă declarații publice, pentru a nu se expune riscului de a fi sinuciși. Cu atât mai mult, cu cât dezvăluirile în cauză nu pot pune piedici urmăririi penale, dacă îl credem pe Gofman, care ne asigură că toate detaliile despre acest jaf se cunosc de mult, dar și pe Viorel Chetraru, șeful CNA, care încă în mai 2015 spunea că raportul Kroll este „beletristică” și că instituția pe care o conduce deține mult mai multă informație decât au prezentat experții străini.

La neîncrederea populației în procurori referitor la acest subiect își aduc aportul și alți doi factori. În primul rând, se știe că Procuratura Generală s-a aflat și se află în continuare sub oblăduirea lui Vlad Plahotniuc. Din materialele apărute în mass-media, precum și din declarațiile făcute până în prezent de către cei care au îndrăznit să vorbească, reiese că Plahotniuc a avut de câștigat în mai mare sau mai mică măsură din acest jaf, dacă nu a fost chiar principalul beneficiar. În atare situație, să depui mărturii la procuratură contra lui Plahotniuc sau a oamenilor din anturajul său este în cel mai rău caz o prostie cu consecințe cel puțin delicate. 

În al doilea rând, pentru această crimă a fost condamnat deocamdată doar Vlad Filat într-un dosar ascuns de ochii lumii de către procurori prin toate metodele posibile. Or, atâta timp cât nu există probe veridice, nimeni nu poate fi convins că Filat a fost condamnat pe bună dreptate. Cât privește istoria cu arestul lui Ilan Shor aceasta pare a fi la prima vedere o poveste scurtă și foarte bine orchestrată, pentru a-l scoate în cele din urmă basma curată pe primarul de Orhei.

Astfel, o scurtă analiză a situației create în privința furtului din sistemul bancar ne arată că la procuratură se pot adresa fără teama de a deceda prematur doar cetățenii care cunosc amănunte despre implicarea în această infracțiune a vreunor prieteni sau foști colegi de-ai lui Filat. Și numai în cazul în care aceștia încă nu au aderat la Partidul Democrat. De aceea, dacă mai există cineva care vrea să aducă noutăți despre așa-numitul „jaf al secolului”, aceștia ar proceda mult mai înțelept dacă ar bate la ușile redacțiilor, decât s-ar înscrie în audiență la procurori. Nu zic că procurorii noștri ar avea intenții criminale, dar, făcând parte din sistem, bieții de ei au devenit pioni și victime ale acestei monstruozități. Ascultându-vă, ei nu vor avea altă ieșire decât să raporteze mai sus despre cele auzite. Iar de acolo sinceritatea dvs. va ajunge tot mai sus și mai sus, și mai sus... Vorba aia, până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinții.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 17 Iulie 2019, ora: 19:18 de Ion Macovei

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare Din editia print

Astăzi Chișinăul marchează 583 de ani de la prima atestare documentară. În mod tradițional, autoritățile locale nu organizează nimic cu această ocazie. Marea sărbătoare are loc, toamna, de Hram. Și asta, fiindcă mulți continuă să confunde Ziua orașului cu Hramul Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 19:00

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:16

Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți. Aceasta este povestea albinoșilor din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:00

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:53

Vacanta la mare se apropie cu pasi repezi si iti faci griji pentru ca nu ai tot ce-ti trebuie sau nu stii ce sa iei la tine? Oricand poti uita ceva important acasa, asadar primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti alcatuiesti o lista cu cele necesare pentru concediu! Iata ce nu trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:30

Pentru că rușii nu comunicau nimic cu autoritățile de la București, Armata română i-a spionat. În timp ce sute de mii de oameni erau evacuați pe o rază de 35 de kilometri în jurul Cernobîl, România comunistă organiza competiții sportive, iar populația...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)