Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente

Bună Dimineața 18 August 2017, ora 07:19    Din editia print

Marime Font

Să nu ne lepădăm!

„România nu are nevoie de noi”, „Românii nu ne iubesc”, „Moldovenii nu sunt români”. Mituri! 

Pe măsură ce se apropie Centenarul Marii Uniri, se activizează și vocile critice și dușmanii idealului tuturor românilor de reîntregire. N-au nicio șansă!

Români din cele două state românești și-au dat "mână cu mână cei cu inima română", în acest miez de august, în cadrul unor Cursuri și Universități de Vară la Pădureni, Izvoru Mureșului și Vălenii de Munte. ReUnirea e aproape!Pe autorii expresiilor de mai sus, dar și pe cei indeciși, pe cei rătăciți identitar i-aș invita, aici, la Vălenii de Munte, la Universitatea Populară „Nicolae Iorga", să iasă la tribună și să afirme aceleași lucruri după câteva zile petrecute în sânul României, cu români extraordinari.

Basarabeni - tinerii, profesorii, primarii au fost întâmpinați cu o căldură deosebită la Castrul Roman de la Drajna de Sus, Mănăstirea Crasna, Mănăstirea Zamfira, Muzeul „Nicolae Iorga”, Centrul Cultural și Primăria din Vălenii de Munte. Aici să spună că "românii nu ne iubesc"!

Academicieni, profesori universitari, doctori, deputați și senatori din România, precum Ioan Aurel Pop, Dan Dungaciu, Constantin Stere, Georgeta Filitti, Eugen Simion ș.a. au vorbit în cadrul prelegerilor și meselor rotunde despre marii înaintași ai neamului românesc, despre Unire, despre proiectul de Țară al României. Aici să afirme că "moldovenii nu sunt români"!

Voi aduce doar un exemplu desprins dintr-un dialog purtat cu academicianul Eugen Simion:

„Mă bucur că la Universitatea Populară „Nicolae Iorga" vin și români din Basarabia, mai ales că Unirea se regăsește printre temele abordate în cadrul prelegerilor. Cât despre Centenarul Marii Uniri celebrat peste un an, în 2018, pot spune că este o sărbătoare îngrijorată, pentru că Țara nu este întreagă. Totuși, este un mare eveniment al României moderne, întrucât s-au regăsit toți românii în aceeași Țară. Suntem aceeași națiune, avem aceeași cultură, aceeași limbă și nu trebuie să părăsim ideea de a ne regăsi împreună într-o zi".

Cât privește declarațiile președintelui R. Moldova, Igor Dodon, acad. Eugen Simion m-a întrebat nedumerit „Domnu' președinte este român?". I-am răspuns că el se declară moldovean care vorbește moldovenește, la care domnul academician spuse: „Nu, da' de felul lui e român sau e de altă nație?". N-am putut să-i spun altceva decât că este român moldovean (cum sună asta!) din Sadova, R. Moldova, cu o mamă profesoară de limba română. Replica domnului academician este cu siguranță extrem de relevantă în contextul „luptei identitare" pe care o duc unii în R. Moldova: „Eu n-am mai auzit un cetățean al unei națiuni, indiferent din ce parte este, să vorbească așa despre națiunea lui. Nu stă bine unui președinte să se gândească la alte formule în afara națiunii lui, celei firești. Românitatea a fost și reprezintă o unitate, prin limbă, prin istorie de care nu e bine să ne detașăm, să ne lepădăm, ăsta-i termenul".
 

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md