Actualitate

SA Termocom trece in gestiunea primariei

Anul acesta, Chisinaul s-ar putea confrunta cu o criza fara precedent in sistemul energetic. Nici primaria capitalei si nici principalii creditori ai „Termocom”-ului nu sunt de acord cu decizia Curtii de Apel din 3 noiembrie prin care a fost sistata procedura de insolvabilitate a furnizorului de caldura si acesta a trecut in gestiunea autoritatii publice locale.

Centralele termoelectrice din Chisinau CET-1 si CET-2, principalii creditori ai „Termocom”- ului, sunt nemultumiti de faptul ca a fost incetata procedura de insolvabilitate. Iar primaria doreste sa detina controlul total asupra acestei intreprinderi, fara Dionisie Antocel. Ambele institutii au atacat decizia Curtii de Apel la Curtea Suprema de Justitie.

„Termocom” a trecut in gestiunea autoritatilor locale ale Chisinaului impreuna cu directorul Dionisie Antocel, dar si cu o datorie de 1,3 mlrd. lei. Astfel a incetat procedura de insolvabilitate a intreprinderii care a durat opt ani. Acum urmeaza ca primaria sa delege un reprezentant al sau in cadrul Consiliului de administratie al „Termocom”- ului si sa desemneze comisia care va prelua furnizorul de agent termic.

Creditorii furnizorului de caldura spun ca „hotararea ar putea duce la crearea unei situatii de criza in sistemul energetic al tarii”, motivand ca „planul de reorganizare a „Termocom”-ului nu a fost executat in totalitate, deoarece nu se efectueaza plata completa a consumului curent de agent termic, prevazuta in planul de reorganizare”.

Primaria, la randul sau, nu-l vrea ca administrator pe Antocel, care timp de opt ani de zile, avand sustinerea guvernarii comuniste, a hartuit-o prin instantele de judecata. Dorin Chirtoaca a spus ca in urma discutiei cu reprezentantii Bancii Mondiale s-a convenit ca primaria, de comun acord cu organismele financiare internationale si ANRE, sa verifice Societatile „CET-1” si „CET-2”, pentru a vedea cheltuielile reale ale acestor intreprinderi. Primarul s-a aratat optimist, sugerand ca nu e exclus sa se constate ca pretul real al unei Gcal e mult mai mic.

Unii consilieri locali insa sunt mai sceptici in aceasta privinta. „Conform deciziei instantei de judecata, managementul institutiei va fi asigurat in continuare de catre Dionisie Antocel, iar primariei ii revine doar rolul de a achita datoriile acumulate timp de opt ani. Evident, din cauza bugetului auster al primariei, achitarea datoriilor va crea multe probleme. Nu e exclus ca iarasi vor fi blocate conturile primariei”, ne-a declarat consilierul Oleg Cernei.

„Termocom” se afla in procedura de insolvabilitate din 2002. Atunci datoriile intreprinderii se estimau la cca 1 mlrd. lei.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *