Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Opinii & Editoriale 22 Decembrie 2017, ora 06:07    Din editia print

Marime Font

Să trăiești ca un rege

Știm de la bătrânii noștri că se spune despre cel, care are o viață frumoasă și îmbelșugată, că „trăiește ca un rege”.

 
 
 

Întotdeauna mi s-a părut o urare / concluzie nepotrivită pentru cineva care vrea să și fie rege, nu doar să se numească așa. Iar zilele trecute m-am gândit cu atât mai mult la inadvertența acestei expresii. Pentru că un adevărat rege nu va avea niciodată libertatea noastră. Întotdeauna a avut mai multe răspunderi decât drepturi.

Regele Mihai I al României a trăit ca un rege în adevăratul sens al cuvântului. Și-a asumat răspunderi, a luat decizii foarte grele și și-a iubit întotdeauna poporul. Nu l-a văzut lumea nici la chefuri, nici făcând de rușine titlul pe care l-a purtat în Țară și în exil. Ținând cont de aceste aspecte, să trăiești ca un rege devine nu o binecuvântare, ci o datorie morală prea greu de îndeplinit.
Am considerat că moartea regelui ar trebui să ne țină în tăcere. Fără editoriale la temă, fără nimic. Doar o atentă reculegere și cercetare a conștiinței noastre, fiecare pe cont propriu. Am reușit să tac. Am așteptat funeraliile (mari mulțumiri televiziunii Moldova 1), m-am rugat pentru rege lui Dumnezeu, dar și pentru noi toți. Și s-ar fi închis această filă de istorie pentru mine cu aceeași discreție, bun-simț, atitudine, pe care le-am învățat de la Regele Mihai. România, în buna tradiție (tardivă și emotivă), a reușit să organizeze o înmormântare care să le facă cinste atât românilor, cât și Casei Regale.Dar cum să taci și să jelești cu demnitate când la cârma Republicii Moldova stă un om mărunt și rău, incompetent și meschin, plin de el ca un aluat ce iese din oală? Cum să închid gura și să rămân demnă, când sunt disprețuită – în calitatea mea de plătitor de taxe în Moldova – de însuși președintele acestei țări? Cum să mă împac cu gândul că o țară trebuie să poarte rușinea pentru decizia unui ipocrit? Cum să fim liniștiți când și urmașilor noștri le va fi rușine de această nesimțire?

R. Moldova a fost în doliu când a murit Regina Ana, dar nu a fost în doliu după Regele Mihai. De ce? Pentru că Dodon nu a vrut. Și de ce nu a vrut Dodon? Fiindcă el are impresia că președintele unei țări este patronul unui atelier de sudură, a unei brigăzi de tractoare. Și că el poate decide cum îi tună, fără să țină cont de voința poporului. Fără să își respecte cetățenii, indiferent de procentul lor. Credeți că găgăuzii sau rușii, sau transnistrenii s-ar fi simțit jigniți de declararea doliului național pentru ziua de 16 decembrie? Dacă voiau să joace, n-aveau decât. Cu Dodon și Dughin în frunte. Dar noi, toți cei care am fost îndurerați și îndoliați, am fost nu doar jigniți. Am fost scuipați și batjocoriți de un ignorant al istoriei. Și cred, și vreau să-l văd la rându-i un ignorat de istorie, așa cum merită.

Părinții și buneii noștri juraseră credință regelui Mihai. Dodon a batjocorit acest jurământ, a batjocorit memoria lor, a batjocorit identitatea noastră. Cred că ar trebui să existe un amendament legal care să ne permită nouă, membrilor societății civile, să îl dăm în judecată pe orice președinte care nu îndeplinește niște simple formalități cerute de popor.

Ar trebui să îl târâm în judecată pentru neîndeplinirea sarcinilor prezidențiale fără nicio motivație, fără niciun impediment legal sau financiar. Pentru că acest respect minim, datorat nouă, l-ar fi costat doar cerneala din pix pentru o semnătură, însă el a preferat să ne umilească din răutate pură și gratuită. Ceea ce a transformat Republica Moldova – pentru o zi – într-o țară străină de oamenii ei, într-un colhoz al socialistului Igor Dodon, într-un stat bizar fără popor și fără istorie.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md