Comentariu

Să umplem ţara de chinezărisme

Nu o dată m-am gândit amuzată că şi hârtia, mătasea, străbunul chibritului, busola, corăbiile cu pânze şi – după anumite surse – praful de puşcă provin de la popoarele asiatice. Ca să nu mai vorbim de faptul că până Johannes Gutenberg a inventat tiparul, în secolul al XV-lea, coreenii şi chinezii foloseau – cu patru secole înainte – tiparul mobil. Aşa că sunt foarte bune şi utile chinezărismele. Şi le-au fost de folos nu doar lor, dar lumii întregi.

Spun asta pentru că pe site-ul Arena.md, un produs Radio Chişinău, a apărut zilele trecute o ştire intitulată „Miracolul japonez” unde au fost publicate fotografii din Miaghi şi Fukushima de anul trecut – imediat după catastrofa cutremurelor care i-au lovit, dar şi de anul acesta – când reparaţiile par să se fi săvârşit. E incredibil, e într-adevăr miraculos, fiindcă nu vorbim de o clădire sau două, vorbim de kilometri întregi, de oraşe!

Miracolul japonez sau chinezărismele (cum cataloghează unii plini de aroganţă produsele asiaticilor) m-au umplut de admiraţie, pe de o parte, iar pe de alta – de tristeţe. De ce tristeţe? Pentru că, din nefericire, mi-au amintit de clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului Moldovei. Din 2009, deşi era cunoscut faptul că ambele clădiri necesitau reparaţii ample şi fără „intervenţiile” din aprilie, nu s-a făcut nimic. Ambele stau în paragină, în timp ce întâlnirile politicienilor se fac în alte spaţii, contra cost. Şi nu doar că nu s-au renovat, dar parcă nici nu e în intenţia cuiva să se apuce de lucru.

Deci, noi nu am fost în stare să renovăm două clădiri în doi ani, în timp ce japonezii au refăcut parţial două oraşe într-un an. Ca să nu socotim acum şi celelalte daune suferite de ei. Să comparăm pierderile din Republica Moldova cu cele din Japonia, în situaţiile date, e ca şi cum am compara izvorul cu marea, un norişor cu un cer întreg, moldovenismele cu chinezărismele.

Şi uite că se poate, dar nu la moldoveni. Există o groapă pe cutare stradă din Chişinău? Vom ajunge într-o zi să o protejăm prin legea referitoare la monumentele istorice. Fiindcă vechimea gropilor va face acuşi istorie. Şi oamenii le ocolesc cu grijă, le cunosc, şi nu mai e mult până le vor îndrăgi. Groapa noastră dragă!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *