Culinar.md

Să vorbim despre condimente!

Ce sunt condimentele? Întrebarea poate părea inutilă, dar răspunsul nu e simplu. Că piperul şi cardamomul sunt condimente ştie oricine; ce facem însă cu usturoiul, ceapa sau pasta de tomate? Şi unde e limita dintre condimente şi conservanţi?.. Sarea şi zahărul pot face parte din ambele categorii. În plus, există puncte de intersecţie şi între condimente şi medicamente şi droguri… A început oare omul să adauge cuişoare în bucate pentru ca să-i dea mâncării un gust mai bun sau pentru că unele condimente (ghimbirul şi cardamomul, bunăoară) aveau reputaţia că dezlănţuie energiile sexuale?
Să nu uităm că şi în multe dintre băuturi sunt prezente condimentele: ienupăr în gin, ginger şi pelin în vinurile de tip vermut, hameiul în bere, anasonul în celebrul absint. Astfel, putem să afirmăm că nu există popor care să nu fi avut, din veacuri, cunoştinţă despre condimente şi că acestea au fost o componentă a culturii umane în evoluţia ei. Vă propunem să devoalăm drumul şi locul condimentelor în istoria universală.

De unde veneau condimentele? Descoperirile arheologice care au contribuit la istoria condimentelor sunt nesemnificative. Nici chiar Biblia sau un alt înscris nu desluşeşte originile negoţului sau legendara ţară Ophir a condimentelor. Se ştie însă că multe popoare din timpurile preistorice aveau grijă să facă viaţa de dincolo mai plăcută, punând în morminte vase de lut cu mirodenii. Europenii epocii bronzului obişnuiau, încă acum 3500 de ani, să-şi condimenteze berea cu plante aromatice amare, pe care urmaşii urmaşilor lor le folosesc încă. La anul 950 î.Hr., negoţul de condimente era deja subiect de tratative între regina Saba a Egiptului şi regele Solomon al Israelului. Egiptenii aveau un cult al condimentelor atât pentru viaţa pământească, cât şi pentru cea de dincolo, folosind kilograme întregi de chimen, anason şi maghiran în tehnica înhumării. Şi farmacia acelor vremuri era un adevărat depozit de condimente. Negoţul cu condimente a prosperat şi a fost un element de evoluţie în istoria Imperiului Roman şi a zonei europene. Conform cărţii de bucate a gastronomului Apicius, se foloseau cu regularitate aproximativ 60 de tipuri de mirodenii, multe dintre ele fiind prezente şi azi în reţete. La un asemenea amestec de condimente, calitatea mărfii brute avea un rol destul de nesemnificativ. Romanii sunt cei care au introdus condimentele în Galia şi Britania, dar şi la vecinii germanici din nord – 2,5 tone de piper au fost trecute pe lista de dorinţe a goţilor la anul 410 d.Hr…

www.culinar.md
Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *