Opinii și Editoriale

Sa votam corect, in memoria deportatilor

Noi, fosti deportati, copii, nepoti si stranepoti de-ai lor, ne adresam catre toata populatia RM ca, in memoria celor deportati si inmormantati in pustiurile Kazahstanului sau in pamanturile inghetate ale Siberiei comuniste, sa le facem duminica o surpriza cu ocazia implinirii a 60 de ani de la al doilea val de deportari masive ale bastinasilor nostri.

Fiind copii, impreuna cu parintii am fost tratati de catre comunisti ca dusmani ai poporului. Multi dintre noi s-au nascut pe meleaguri straine, dar, intorcandu-ne la bastina, n-am fost primiti in orasele si satele noastre, deoarece casele parintilor au fost ocupate de catre veneticii angajati la cele mai prestigioase functii. Am suferit mari injosiri din partea comunistilor. Azi, ma mira faptul ca prim-ministrul Zinaida Greceanai, ai carei parinti au fost deportati, ea fiind nascuta in Siberia, s-a alipit de sanul balaurului rosu si este a doua pe listele PCRM. In loc sa ne ajute la restituirea averii confiscate de la parintii nostri, ea si Ministerul Justitiei vor sa uite de noi. Ani in sir umblam prin instantele judiciare, dar nu putem obtine nicio dreptate. Multi dintre noi au decedat fara sperante… A sosit timpul sa-i debarcam pe comunisti de la putere. Ajunge cat si-au batut joc de poporul nostru. Dragi compatrioti, va rog sa iesiti duminica la votare si sa alegeti partidele democratice pentru a scoate Moldova din mocirla in care ne-a bagat clanul VOROSCA.
Daca vom vota corect, vom birui. Dumnezeu sa ne ajute.

Valentina Sturza,
presedinta Asociatiei fostilor deportati si detinuti politici din Moldova

Avem dreptul sa va indemnam

Suntem cetateni ai RM, stabiliti provizoriu in Franta. Am fost obligati sa plecam pentru a putea supravietui noi si familiile noastre. Urmarim de aici tot ce se intampla acasa si suntem ingrijorati de viitorul RM. Dar noi vrem ca situatia economica si sociala a tarii sa se redreseze, ca sa ne intoarcem la bastina. Din pacate, miscarea catre Europa a guvernului comunist din RM a fost doar in declaratii. Se stie totusi ca o mare parte a populatiei (72%) doreste intrarea in UE.

Relatiile UE cu RM, pe care le trambiteaza atat de mult presa comunista, se fac in cadrul asa-numitei politici de vecinatate. RM ramane departe de UE. Declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Jose Barosso, sunt cat se poate de clare in acest sens: „Referitor la RM, lucram foarte activ cu ea in cadrul Politicii Europene de Vecinatate. Privind realist, in timpul apropiat nu exista conditii de a oferi RM perspective de aderare la UE. Sa fim cinstiti si realisti. Ei nu sunt pregatiti si nici nu vor fi pregatiti”. Mai clar nu se poate. Iata de ce, atata timp cat tara va avea o conducere comunista, nimeni nu-i va deschide portile in UE. Este un motiv ca, in aceste zile, sa adresam un apel tuturor compatriotilor nostri sa voteze cu partidele democrate. Indemnul nostru se bazeaza pe faptul ca, potrivit analistilor economici din presa occidentala, moldovenii aflati la lucru in Occident, prin trimiterile de bani acasa, acopera mai mult de 1/3 din PIB-ul tarii. Deci, avem si noi dreptul de a cere ceva. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Din Paris,
Dumitru Tcaci, Irina Cheptea, Ion Algas, Lucretia Barladeanu, Vasile Ursu, Maria Bogdan, in total – 49 de semnaturi

Veniti in fata Neamului cu un juramant-legamant

Liderilor formatiunilor politice din viitorul parlament:
V. Filat, S. Urecheanu si D. Chirtoaca-M. Ghimpu

Noi, subsemnatii, membri ai celui mai numeros bloc electoral, numiti in sondaje „indecisi”, insistam ca in ajun de scrutin sa veniti in fata Neamului cu un juramant-legamant, care sa cuprinda nu promisiuni electorale, ci urmatoarele puncte, rostite cu voce ferma:
1. Toti noii alesi si derivatele lor vor servi numai si numai interesele nationale;
2. Haitele lui Voronin vor fi inlocuite cu Justitia Nationala, Politia Nationala, Securitatea Nationala si alte organe de forta si drept;
3. Va fi adusa la cunostinta fiecarui cetatean lista criminalilor de stat, care au bagat tara in haos si saracie. Ei vor fi deferiti justitiei si judecati in cel mai scurt timp posibil.
4. Vor fi arestate toate conturile bancare republicane si din afara republicii ale persoanelor care au prejudiciat prin coruptie statul.
5. Toti criminalii de stat vor fi dati in urmarire, cu sechestrarea averilor survenite din jaf, coruptie si banditism.
6. Vor fi anulate toate documentele care contravin intereselor nationale in problema Transnistriei.
7. Constitutia va fi revazuta, prin referendum, si vom adera la NATO – singurul garant al securitatii in zona.
8. Limba de stat – limba romana. Interzicerea circulatiei in institutiile de stat a documentelor intr-o alta limba, decat cea romana.
9. Reintroducerea in institutiile de invatamant a Istoriei Romanilor si studierea in scoli a Religiei crestin-ortodoxe.
10. Toate dosarele pierdute la CEDO vor fi achitate din contul judecatorilor vinovati, inclusiv prin sechestrarea averii acestora.
Daca electoratul va primi un raspuns afirmativ la aceste cereri, fiti siguri ca veti avea toata sustinerea noastra. In caz contrar, va veni numai o singura forta, cea a poporului, care nu iarta si nu cruta…
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Din partea unui grup de alegatori din raionul Leova,
Savelie Cujba

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *