Moldova

Să votăm sau nu candidaţii independenţi?

Dintre „independenţi”, cei mai cunoscuţi sunt milionarul Gabriel Stati; fostul deputat comunist şi fostul vicepremier Victor Stepaniuc; ex-ministrul Apărării Valeriu Pleşca; artista Lenuţa Burghilă, care a cutreierat satele moldoveneşti cu „Caravela Culturii”; fosta deputată Valentina Cuşnir şi veşnica protestatară Maia Laguta. Lista este completată cu candidaţii independenţi Evgheni Nazarenco, Gheorghe Russu, Tatiana Ţâmbalist, Romeo Cereteu, Afanasie Bârlădeanu, Leonid Volneanschi, Oleg Bolotnicov, Oleg Cazac, Vitalie Ţaulean, Alexandru Demian, Sergiu Iachim, Natalia Acsenova, Vasile Lupaşcu şi Sergiu Banari.

Numărul mare de candidaţi independenţi se poate explica printr-o legislaţie mai relaxată şi un prag de trecere coborât la 2% pentru ei, a declarat pentru Radio „Europa Liberă” comentatorul politic Gheorghe Cojocaru. El crede că independenţii nu au învăţat din rateurile anterioare ale lor sau ale altor candidaţi. „Alegătorul a însuşit că votul dat unui candidat independent e, de fapt, aruncat în vânt, de unde şi concluzia că şi de această dată efectele participării candidaţilor independenţi la campania electorală vor fi nesemnificative”, este de părere Gheorghe Cojocaru.

Recordul numărului de candidaţi independenţi la alegerile parlamentare a fost înregistrat în 1998, când aceştia au constituit 60 din totalul celor 82 de concurenţi electorali. Douăzeci de candidaţi independenţi – ca şi în acest an – au participat la scrutinul din 1994. În ultimii ani, numărul acestui tip de candidaţi a scăzut, cu excepţia campaniei din 2010. În istoria „independenţilor”, cel mai mult a acumulat, în 2001, candidatul independent Valeriu Ghileţchi (actualmente pe lista PLDM) – 1,73% din sufragii sau 27.511 de voturi. În 1998, candidatul independent Anatol Plugaru, ex-şeful SIS, a acumulat 1,09% sau 17.738 de voturi. Cu excepţia acestor două cazuri, independenţii reuşesc să adune cel mult două-trei mii de voturi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *