Astăzi 26 Aprilie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 14:39
Abonamente

Actualitate 5 Decembrie 2017, ora 10:32

Saakașvili a fost reținut. La domiciul acestuia au avut loc încăierări între forțele de ordine și susținătorii lui Saakașvili

Marime Font

a

 
 
 

Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în dimineața de 5 decembrie, au patruns cu forța în apartamentul fostului guvernator al regiunii Odesa și liderul „Mișcării forțelor noi“ Mihail Saakasvili, a anunțat David Sakvarelidze, fostul adjunct al procurorului general al Ucrainei. Tot el precizeaza pe Facebook ca Saakașvili a fost reținut, scrie paginaderusia.ro

Pe scara blocului și lângă domiciliul politicianului s-au adunat susținătorii sai, care au negociat cu forțele speciale SBU. Potrivit RIA „Novosti“, între acestia și forțele speciale au izbucnit încăierari.

Politicianul s-a refugiat pe acoperișul blocului sau.Corespondentul postului de televiziune „112 Ukraina“ a raportat că, aflat pe acoperiș, Saakașvili a cerut reprezentanților SBU să nu se apropie.

Totodata, ex-președintele Georgiei striga de pe acoperis ca președintele Ucrainei Petro Poroșenko este un hoț, îndemnând suporterii să nu permită forțelor de ordine sa-l ”răpeasca”. „Poroșenko este un hoț, Poroșenko este un trădător al poporului. Indiferent ce mi se intampla, chem poporul sa iasa in strada și să continue să lupte … Va implor ucraineni nu permiteti sa fiu rapit, nu permiteți fărădelegea și hotia lui Poroșenko și a gaștii lui ..! ” – ar fi strigat Saakașvili de pe acoperiș.

Corespondentul postului de televiziune ucrainean TSN- „1 + 1“ a relatat ca Saaakasvili a amenintat ca se arunca de pe acoperis daca fortele de ordine se ating de el.

După cum se poate observa din imaginile video filmate de Ivan Slobodianik, membr al „Mișcarii forțelor noi“, langa apartamentul lui Saakașvili au fost concentrate trupe SBU în muniție completă.

Ulterior s-a anuntat retinera lui Saakasvili de catre ofiterii SBU. Reținerea sa a fost confirmata și de deputatul Viktor Ciumak. „Comandoul SBU l-a retinut pe Mihail Saakașvili pe acoperișul casei sale” – a spus el în direct pe postul Televiziunii publice.

Între timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat efectuarea unei perchezitii si retinerea lui Saakașvili în cadrul procedurii de urmărire penală.

„Într-adevăr, are loc o ancheta penala. SBU ofera sprijin operațional în cadrul investigării derulate de către Procurorul General al Ucrainei“ – a declarat Elena Gitlianskaia, purtator de cuvant al SBU, citata de agenția „Interfax-Ucraina“. În același timp, ea nu a precizat despre ce fel de dosar penal este vorba.

Agenția afirma ca acțiunea penală vizeaza un oficial al guvernului anterior al Ucrainei.

După demisia din funcția de guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili a părăsit Ucraina și a fost lipsit de cetățenia ucraineană, care i-a fost oferita de președintele Petro Poroșenko. La începutul lunii septembrie, cu sprijinul sustinatorilor săi, el s-a întors în Ucraina fortand frontiera de stat. Tribunalul l-a găsit vinovat de trecerea ilegală a frontierei și l-a amendat. Saakașvili a depus o cerere Serviciului de migrare pentru a statut de cetățean care are nevoie de protecție suplimentară, dar a fost refuzat.

După aceea, Procurorul General al Ucrainei, Iuri Luțenko a declarat că Saakașvili poate fi extrădat în Georgia, unde fostu presedinte a fost condamnat in lipsa in cateva dosare penale.

În prezent, Saakașvili încearcă să atace decizia Serviciului de migrație. Judecarea apelului sau este programata pentru 12 decembrie. De asemenea, el a depus o plangereain care cere invalidarea decretului semant de Petro Porosenko prin care îi este retrasa cetățenia ucrainea. Decizia Curtii Administrative Supreme a Ucrainei va fi pronuntata pe 21 decembrie. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Frumusețe 26 Aprilie 2018, ora: 09:10

De ce să-ţi speli părul cu bicarbonat de sodiu

De ce să-ţi speli părul cu bicarbonat de sodiu

Tot mai multe femei se plâng de produsele pentru îngrijirea părului pe motiv că nu ar fi foarte eficiente. Pentru a redă strălucirea şi volumul podoabei capilare, e nevoie de un singur condiment: bicarbonat de sodiu. 

( ) Citeşte tot articolul


Opinii & Editoriale 26 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

„Dă-te jos ca să credem!”

Iisus, știm bine, a fost ispitit de diavol în pustie. Diavolul a încercat să găsească o slăbiciune a firii umane a lui Iisus prin trei tentații colosale, greu de trecut de noi: mâncare, slavă, putere.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăria la bătaie

Scriam, cu două săptămâni în urmă, că nu știu ce vor vota locuitorii Chișinăului. Cele mai vehiculate nume nu sunt de mare încredere, pe de o parte, pe de alta, avem de-a face cu o bătălie între partide.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 25 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

Quo vadis, Siria?

Criza din Siria nu mai este demult doar o criză regională a Orientului Mijlociu, ci una globală, care poate afecta securitatea internațională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md