Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la 21 August 2019
Abonamente

Afaceri 24 Octombrie 2014, ora 08:20

Saakașvili vs. Filat. Top țări în care e ușor să faci afaceri: Georgia vs. Republica Moldova

Marime Font

Odată ce ajung la putere după o perioadă de guvernare de sorginte comunistă, forțele democratice promit o viață mai bună prin reforme economice ce au menirea să aducă investiții în țară, majorarea salariilor și mai multe locuri de muncă bine plătite.  

Pentru a înțelege unde ne aflăm la acest capitol vom compara Republica Moldova condusă din 2009 de guvernele Filat-Leancă și Georgia condusă până în noiembrie 2013 de Mihail Saakașvili, folosind datele Băncii Mondiale din clasamentul anual Doing Business.

Comparațiile sunt desigur întotdeauna relative, însă Georgia și Republica Moldova au un trecut sovietic comun, iar transformările și crizele din anii 90 prin care au trecut cele două țări au fost similare. De aceea, aplicarea reformelor trebuia să aibă loc cam în aceleași condiții. Totuși, Georgia s-a distanțat foarte mult de Republica Moldova și s-a plasat în topul țărilor atractive pentru investiții și afaceri.

Lider mondial la reforme economice

Una din explicații ar fi faptul că Georgia a reușit să scape de conducătorii comuniști mult mai devreme. Fostul președinte Eduard Șevarnadze, un apropiat al ultimului secretar general al URSS Mihail Gorbaciov, a fost nevoit să-și dea demisia în urma unor proteste pașnice cunoscute drept Revoluția Trandafirilor. Ulterior, Mihail Saakașvili, un politician cu o educație occidentală, a ajuns la conducerea Georgiei în 2004. Primul său mandat este marcat de reforme ample care au avut drept efect reducerea drastică a corupției și îmbunătățirea climatului investițional. În clasamentul Doing Business format din 189 de state, Georgia ocupă în prezent poziția 8, reușind să depășească chiar unii membri ai Uniunii Europene (România, Bulgaria). Pentru ca să începi o afacere în Tbilisi nu-ți ia decât două zile, timp necesar pentru efectuarea a două proceduri: crearea unui cont în bancă și înscrierea în Registrul Antreprenorilor. Georgienii ocupă locurile 1 și 2 în lume la capitolul înregistrarea proprietății și, respectiv, obținerea autorizațiilor pentru construcții. Obținerea unui credit (poziția 3), numărul redus de taxe (poziția 29) și nivelul de protecție a investitorilor (poziția 16) sunt indicii care avantajează mediul de afaceri. După ușurința de efectuare a importurilor și exporturilor Georgia se plasează pe locul 43, iar singurele indicii mai slabe sunt conectarea la rețeaua electrică (poziția 54) și procedura de insolvabilitate (poziția 88). Trebuie să nu uităm că reformele în Georgia s-au desfășurat în condițiile în care statul georgian are un teritoriu ciopârțit de două regiuni separatiste, iar în 2008 a trecut printr-un război cu Federația Rusă, în urma căruia relațiile diplomatice și economice cu Moscova au fost întrerupte.

Georgia locul 8 în lume


Moldova avansează cu greu

În comparație cu Georgia, Republica Moldova putea profita de amplasarea sa geografică: vecinătatea cu Uniunea Europeană, lipsa unei frontiere comune cu Rusia și conflictul înghețat din regiunea transnistreană care a reintrat pe făgașul unor negocieri în formatul „5+2”. După înlăturarea comuniștilor de la putere în 2009, guvernarea forțelor democratice nu trebuia decât să demareze reformele economice mult așteptate. Potrivit clasamentului Doing Business însă, Republica Moldova ocupă poziția 78, un loc deloc convingător pentru potențialii investitori străini sau oameni de afaceri locali. Dacă Georgia a redus considerabil timpul, costurile și numărul de documente necesare pentru a lansa un business, atunci în Moldova unele proceduri rămân destul de greoaie și costisitoare. Din punctul de vedere al pornirii unei afaceri, Republica Moldova se plasează anul acesta pe locul 81 în fața Slovaciei, Poloniei și Cehiei, dar după România, Bulgaria și Ungaria. Comparativ cu anul trecut, situația s-a îmbunătățit cu 12 poziții. Demararea unei afaceri decurge destul de ușor. Datorită creării ghișeelor unice de înregistrare și excluderii unor documente, viitorii agenți economici trebuie să aștepte șapte zile și să perfecteze un dosar de șase acte. În anii 2005-2009, pe timpul comuniștilor, procedurile durau tocmai 30 de zile. Republica Moldova stă relativ bine la capitolul înregistrarea proprietății (poziția 19), obținerea unui credit (poziția 13) și autentificarea contractelor (poziția 23). În schimb, dacă vreun investitor vrea să construiască ceva, atunci îl așteaptă mari dureri de cap. Din 189 de țări ce fac parte din clasamentul Doing Business, Moldova ocupă poziția rușinoasă 174 la capitolul obținerea autorizațiilor pentru construcții (Georgia – locul 2). Banca Mondială nu semnalează nicio reformă la acest capitol. Pentru a obține toate documentele – e vorba de 26 de autorizații – investitorii trebuie să aștepte aproape un an.


În Georgia întreaga procedură durează puțin peste două luni și vizează doar perfectarea a nouă autorizații. La fel, conectarea la rețeaua electrică a unui agent economic din Chișinău este destul de greoaie (poziția 165) și durează aproape cinci luni. Iar când e vorba de efectuarea exporturilor, comercianții au nevoie de 32 de zile, perfectarea a șapte documente și 1545 de dolari pentru un container de marfă, ceea ce face ca Moldova să fie plasată pe poziția 150 în clasament. În Georgia, pregătirea mărfii și transportarea la terminalul portuar durează nouă zile, iar cheltuielile ajung la 1355 dolari per container. Totuși, trebuie să notăm că, în ultimii patru ani, a slăbit presiunea fiscală asupra antreprenorilor. Dacă în 2009 agenții economici erau obligați să plătească 48 de taxe și impozite, acum ei plătesc 31, o parte din acestea fiind achitate on-line. În comparație cu Georgia, tot suntem în urmă (poziția 95), pentru că un om de afaceri din Tbilisi va plăti în regim online doar cinci impozite la stat.

Republica Moldova locul 78 în lume


Filat și Saakașvili - acuzați de corupție

Chiar dacă Georgia a reușit să devină un stat cu grad minim de corupție în timpul guvernării lui Saakașvili, fostul președinte georgian este acuzat de actuala guvernare de la Tbilisi de abuz de putere și gestionarea incorectă a banilor publici. În perioada 2009-2013, Mihail Saakașvili ar fi utilizat fonduri în valoare de peste 5 milioane de dolari din bugetul de stat pentru a asigura paza unor apropiați și membri de familie, precum și pentru achitarea unor vacanțe scumpe la stații balneare, tratamente în clinici de lux și cumpărarea articolelor de vestimentație. Saakașvili este de asemenea acuzat de atacul raider asupra unui post de televiziune local. În Georgia s-au deschis mai multe dosare penale care îl vizează pe fostul președinte georgian.

Abuzul de putere și bănuielile privind actele de corupție în cadrul guvernului au fost motivele oficiale pentru care a fost demis din funcție premierul Vlad Filat la începutul lui 2013. În presă au apărut înregistrări audio compromițătoare ce-l vizează pe fostul șef al executivului moldovenesc. Filat este de asemenea acuzat că ar fi deposedat în mod fraudulos Banca de Economii de 120 milioane de lei și de înstrăinarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău unei companii din Rusia. 

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 August 2019, ora: 13:00

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

VIDEO LIVE /// 21 august, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 21 august, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:33

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Lilian Carp din ACUM ar putea PĂRĂSI coaliția și cere demisia lui Vladimir Ţurcan de la preşedinţia CC sau demisia tuturor judecătorilor CC cu afiliere politică

Deputatul blocului ACUM Lilian Carp solicită demisia lui Vladimir Ţurcan, ales preşedinte al Curţii constituţionale şi parcurgerea repetată a procesului de alegere a preşedintelui acestei instituţii, ori demisia celor care au ajuns în funcţia de judecător constituţional, deşi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:05

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

Trump îi sugerează lui Iohannis să fie UNIONIST? I-a făcut cadou o șapcă cu inscripția „MAKE ROMANIA GREAT AGAIN”

 Președintele Donald Trump i-a făcut cadou președintelui Klaus Iohannis o șapcă albă inscripționată cu mesajul ”Make Romania great again”, potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială. Imaginile îl arată pe Iohannis probând șapca în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 12:00

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

VIDEO LIVE / Consiliul Republican al PSRM, în ședință (ora 12:00): „Se vor lua decizii privind unele probleme importante”

Partidul Socialiștilor din Republic Moldova (PSRM) anunță despre convocarea unei ședințe a Consiliului Republican al formațiunii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:56

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

OFICIAL / Ziua de 23 august a fost declarată de Guvern zi de doliu în vederea comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare

Premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, drept una privată, nu oficială. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Vizita a fost calificată drept una privată din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 11:35

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

A început înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripțiile câștigate în februarie de Plahotniuc, Năstase, Sandu și Melnic

Comisia Electorală Centrală anunță că astăzi începe desemnarea și înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie curent în circumscripțiile electorale uninominale nr.17, 33, 48 și 50.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:43

Năstase nu vrea să se certe cu Dodon și să piardă puterea: „Majoritatea guvernamentală funcționează satisfăcător”

Majoritatea de guvernământ va putea menține echilibrul existent, dacă nimeni nu va „depăşi graniţele”. Declarația aparține liderului partidului Platformei DA, Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:17

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Alte trei capete de acuzare pe numele lui Veaceslav Platon. A pus pe contul unei judecătoare a CSJ 300.000 de euro

Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani de închisoare, este învinuit de procurori pe alte trei capete de acuzare. Este vorba de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor - infracţiuni...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 10:02

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Un partid politic aflat la guvernare cere ca o tranzacție dintre două companii private să nu fie „recunoscută” în investigațiilor de presă

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cere nerecunoașterea procedurii prin care Ilan Shor a vândut 95% din compania Avia-Invest, care deține concesiunea Aeroportului, către o companie britanică, și reîntoarcerea obiectivului în gestiunea statului.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 August 2019, ora: 08:58

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 AUGUST 2019. VENUS INTRĂ ÎN ZODIA FECIOARĂ

Horoscopul zilei de 21 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 august...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)