Istorie

„Sacrificiu şi trădare” – un omagiu adus ostaşilor moldoveni

Întreg contingentul de colaboratori ai BPDS „Fulger” a ascultat cu multă atenţie descrierea celor două lucrări de către autor, care s-a aflat pe poziţiile de luptă la Cocieri, Coşniţa şi Tighina. Printre persoanele din sală erau şi mulţi poliţişti care au trăit evenimentele descrise în cărţi.
La invitaţia autorului, lansarea volumelor a fost onorată de prezenţa primului comandant al BPDS „Fulger”, general-maior de poliţie Anton Gămurari, colonelul în rezervă Andrei Covrig, preşedintele Asociaţiei veteranilor de război „Tiras-Tighina”, Anatol Caraman, reprezentanţi ai combatanţilor din raioane.

„Din păcate, nu a fost realizat niciun studiu istoric profesionist privind războiul de pe Nistru, a remarcat Anatol Munteanu. Am o vastă experienţă de activitate militară şi, deoarece am fost printre primii poliţişti care au ajuns pe poziţiile de luptă din stânga Nistrului, am decis să completez acest vid publicistic printr-o serie de articole şi broşuri care au apărut iniţial în România, pentru ca, ulterior, să purced la editarea cărţilor „Războiul de pe Nistru” şi „Sacrificiu şi trădare”, a spus autorul.

Comandantul BPDS „Fulger”, Ion Ţurcan, de asemenea participant la acţiunile militare de la începutul anilor `90, avea să menţioneze că lucrările colonelului Anatol Munteanu reprezintă o informaţie fără preţ, care trebuie să-şi găsească loc nu doar în bibliotecile poliţiştilor, dar şi în colecţiile şcolilor, liceelor şi altor instituţii de învăţământ. Or, tânăra generaţie trebuie să cunoască adevărul despre acest război sângeros.
În finalul evenimentului a fost prezentat un fragment din filmul documentar „Fulger”, premiant al festivalurilor din Marea Britanie şi SUA, semnat de regizorul şi jurnalistul Ion Bujor.

Potrivit locotenent-colonelului Oleg Balan, locţiitor al comandantului BPDS „Fulger”, la războiul de pe Nistru din 1991-1992 au luat parte circa 800 de colaboratori ai brigăzii respective, dintre care 33 au fost ucişi, iar 300 răniţi. 
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *