Sport

Sahul ataca educatia fizica

Am certitudinea ca numerosi practicanti si amatori ai sahului, numit si „sportul mintii”, se vor infuria pe autorul acestor randuri pentru statutul ofensiv al titlului si continutul acestui comentariu, insa realitatea persistenta in domeniul educatiei fizice din sistemul invatamantului scolar ne obliga sa abordam destul de exigent schimbarile care vor surveni in programul profesorilor de specialitate.

Din momentul in care conducatorii Federatiei Republicane de Sah si-au expus intentia de a insista pe langa Ministerul Educatiei cu demersul de a introduce studierea sahului in programele de studii ale scolilor medii de cultura generala (inclusiv liceele), am fost adeptul plenar ale acestei idei. Implementat in anul 1982, proiectul de studiere a sahului in scolile medii din republica a avut un efect benefic asupra progresului pe care l-a inregistrat aceasta proba in anii care au urmat. In baza acestui program, sahul autohton a lansat asemenea vedete precum Viorel Bologan si Elmira Scripcenco, jucatori cunoscuti nu doar in perimetrul R. Moldova.

In perioada sovietica insa, educatiei fizice i se acorda o atentie sporita in institutiile de invatamant, in acele timpuri fiind instruita nu doar o generatie sanatoasa de tineri, dar si numerosi maestri la diferite probe de sport. Criza de cadre didactice, programa de studii supraincarcata, indiferenta elevilor fata de practicarea probelor sportive sunt doar cateva dintre numeroasele argumente invocate in prezent pentru a devia orele de educatie fizica, care au menirea de a promova cultul sanatatii in mediul elevilor.

In ultimii ani, activitatea profesorilor de educatie fizica a fost „schimonosita” la maximum de factorii de decizie ai ministerului de resort. Colac peste pupaza, prin intentia autoritatilor de a implementa sahul in programele scolare, din contul orelor de educatie fizica, guvernantii lovesc inca o data in dezvoltarea fizica a scolarilor. Desigur, pregatirea mentala a elevilor constituie un element important in dezvoltarea personalitatii, mai ales ca sahul nu este un simplu joc logic, el dezvoltand si o rapiditate a gandirii, insa acest proiect nu este cazul sa fie implementat in detrimentul culturii fizice generale.

Nu cred ca exista persoane care sa conteste necesitatea implementarii sahului in scoli, insa acest proces urmeaza a fi efectuat fara a complica munca profesorilor de sport, care nici pana acum nu reuseau, din cauza numarului mic de ore, sa le predea elevilor intreaga programa didactica. In conditiile in care 26 de ore vor fi oferite sahului, dezvoltarea fizica generala va figura doar pe hartie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *