Moldova

Salariile majorate nu vor dezrădăcina proastele obiceiuri

Propunerea a fost enunţată marţi, 5 iunie, de către preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, care a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Şeful statului a menţionat că avut o discuţie în acest sens şi cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Dirk Schuebel, care a declarat că ideea ar fi una acceptabilă.

„Consider că ridicarea gradului de responsabilitate a judecătorilor ca actori principali în luarea deciziilor, trebuie să fie însoţită de majorarea substanţială a salariilor. Sunt sigur că aceasta, în perspectivă, va costa bugetul mult mai puţin comparativ cu pierderile aduse de flagelul corupţiei”, a spus şeful statului în şedinţa Consiliului Suprem de Securitate.

Propunerea a stârnit reacţii diferite din partea primelor persoane în stat. Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a susţinut ideea lui Nicolae Timofti. „Există practica multor ţări, candidate pentru aderare la Uniunea Europeană. Dacă discutăm despre combaterea corupţiei, trebuie să avem în vedere şi nivelul de salarizare”, a afirmat M. Lupu.

În acelaşi timp, premierul Vlad Filat nu crede că este posibil ca salariile să poată fi oferite din sursele donatorilor. „Putem identifica aceste resurse după eficientizarea administraţiei de stat”, a spus prim-ministrul. Ieri, la şedinţa Guvernului, Filat a propus ca Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei să elaboreze un proiect de lege cu privire la salarizarea judecătorilor.

Opinia experţilor

Vitalie Catană, jurist

Măsura propusă de preşedintele Nicolae Timofti este bună, dar ea singură nu va putea combate corupţia din domeniul justiţiei. Nu cred că doar cu majorarea salariilor va putea fi rezolvată problema, pentru că presupun că există deja mulţi judecători cărora oricât le-ai da, nu vor renunţa pentru că s-au obişnuit cu mita. În aceste cazuri, este vorba despre sume mult mai mari decât salariul pe care l-ar câştiga eventual.

Salariile trebuie majorate. Este de neconceput ca un judecător să fie remunerat cu salariul unui chelner – în Statele Unite, unii judecători au salarii mai mari chiar decât preşedintele.

Ar mai trebui rezolvată şi problema condiţiilor în care activează judecătorii. Aceste condiţii sunt absolut improprii: procesul are loc într-un birou de 9m². Avem nevoie de un Palat al Justiţiei, cu toate dotările şi cu toate condiţiile pentru înregistrarea şedinţelor. Un alt element necesar este „curăţenia” în corpul judecătoresc. Mi-e teamă de complicităţile din acest sistem. Cum să dai pe cineva afară în condiţiile în care el are relaţii cu mulţi alţi judecători?

O altă soluţie ar fi demilitarizarea Procuraturii şi a Ministerului de Interne.

Vitalie Nagacevschi, avocat



O cale de combatere a corupţiei în R. Moldova este asigurarea materială adecvată a judecătorilor. Încercarea preşedintelui R. Moldova de a obţine bani pentru a îndeplini această condiţie este una salutabilă.

Lupta cu corupţia trebuie dusă pe mai multe planuri. Este necesară şi crearea institutului responsabilităţii personale a judecătorilor pentru actul de justiţie. Este necesar de a lucra asupra pregătirii profesionale, de a asigura transparenţa actului de justiţie. Totodată, trebuie să fie clare criteriile de selectare a candidaţilor la această funcţie, de promovare şi sancţionare a acestora în caz de necesitate. Nu putem spune că, dacă le dăm câte 10 mii de euro pe lună, în R. Moldova va dispărea corupţia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *