Cultură

Salonul de primăvară şi-a deschis uşile

Tradiţionala expoziţie a reunit 124 de artişti plastici, care au expus 150 de lucrări de pictură, grafică, sculptură, inclusiv măştile maestrului Glebus Sainciuc.

Vernisajul a fost moderat de către directorul centrului expoziţional, criticul de artă Tudor Braga, care a menţionat că Salonul de primăvară fiinţează, cu mici întreruperi, din 1903. Şi de astă dată, a remarcat el, expoziţia este bogată şi variată, proiectul fiind unul ascendent.

La rândul său, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a constatat că, din păcate, din lipsa mijloacelor financiare, expoziţia curentă nu este de concurs. Cu toate acestea, a specificat el, pictorii, sculptorii şi graficienii au manifestat un deosebit interes faţă de acest salon. Spre regret, a mai precizat vorbitorul, la actuala ediţie sunt prezentate puţine lucrări de ceramică.

Participanţii la manifestare au ţinut un moment de reculegere în memoria regretatului pictor Ilia Bogdesco, trecut de curând la cele veşnice.

Solicitat de TIMPUL, pictorul Andrei Mudrea a spus că expoziţia reprezintă un fenomen neobişnuit. „Am observat viziuni noi în arta colegilor mei. Sunt foarte multe experimente, invenţii şi asta mă bucură în mod deosebit. Este o expoziţie luminoasă, care bucură ochiul şi inima”, a mai menţionat Andrei Mudrea.

Printre lucrările cu totul aparte care au surprins publicul au fost „Muza adormită” de Ghenadie Tâciuc, „Verde în apă” de Ala Rusu (venită cu această ocazie de la Paris), „Grădinile de aur” de Andrei Mudrea, artistul plastic abordând în continuare tematica religioasă, precum şi ale altor maeştri ai penelului.

Expoziţia poate fi vizionată până la 25 aprilie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *