Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 07:22
Abonamente
 
 
 

Muzică 20 Ianuarie 2014, ora 08:34

Salonul Doga, un început de cale spre dialogurile dragostei

Marime Font

Vineri, 17 ianuarie, la Chișinău a avut loc un eveniment care nu a fost comentat de presă, dacă facem abstracție de două televiziuni care au prezentat scurte reportaje de rutină de la eveniment. 

Despre deschiderea, în apartamentul compozitorului Eugen Doga, a unui salon muzical, se vorbește de mai mulți ani prin Chișinău, încă de pe timpul guvernării lui Voronin. Iată că, în sfârșit, acest salon, Salonu Doga, există... Invitații primei ședințe a Salonului au fost Igor Sârbu și Igor Stribițchi de la „Acord”, interpretele Cristina Pintilie și Mariana Bulicanu, dirijorul Dumitru Cârciumaru, elevi de la Liceul „Ciprian Porumbescu” ș.a.

...Moda saloanelor se pierde, cum se zice, în negura veacurilor. Sunt cunoscute celebrele saloane italiene, franceze... Tradiția saloanelor a existat și în societatea românească de până la instaurarea comunismului în România. Comunismul nu era compatibil cu saloanele, pentru că o societate închisă nu admite discuții în saloane, necontrolate de Partid. Prin asta și se explică faptul că tradiția saloanelor a fost curmată.Deschiderea Salonului (muzical) Doga ar putea fi un nou început, o încercare de reînnodare a timpurilor și tradițiilor. Există azi un Chișinău monden? Există, dar e prea glamuros și cam subțirel intelectual, iar diferite întâlniri ale ”cremei societății” (pe care le vedem la televizor) sunt folosite pentru a se demonstra hainele franceze și țâțele moldovenești. Saloanele ar putea să-i imprime mai multă consistență Chișinăului monden. Dezbinate și învrăjbite pe felurite criterii, elitele au nevoie de asemenea întâlniri „neformale”. În mod normal, ar trebui să apară și alte saloane, să zicem un Salon literar, care e altceva decât un cenaclu (de altfel, mai există azi în Chișinău vre-un cenaclu funcțional?).

Ședința inaugurală de vineri a Salonului Doga a fost o încercare de dialog cultural. Societatea noastră, scindată politic, cultural, etnic ș.a.m.d., are nevoie de asemenea dialoguri, iar inițiativa trebuie să aparțină elitelor – elitele au scindat societatea, ele trebuie să restabilească unitatea ei. În această perspectivă, Salonul Doga își va extinde „raza de acțiune”. Există un proiect extraordinar de interesant, e în plină pregătire, care va demara la vară cu niște „dialoguri ale dragostei”, un amplu spectacol muzical-literar, sub cerul albastru, un eveniment inedit pentru R. Moldova.
Drumul spre împăcare a unei societăți, scindată de fel de fel de „isme”, e anevoios și poate fi parcurs doar, repet, prin dialog. Azi societatea moldoveană e un vacarm, toți vorbesc, toți țipă, se înjură și nimeni nu aude ce zice celălalt. Tonul aici, din păcate, îl dau elitele, organizate în partide politice și în mici clanuri, gășculițe, mahalale artistice și poetice. Nevoia dialogului între ele nu cred că mai trebuie demonstrată, iar Salonul Doga și proiectul despre care am amintit ar putea să fie un început bun de comunicare.

Voi veni cu amănunte privind proiectul amintit; vă asigur că e ceva cu adevărat inedit.


 

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul