În perioada 31 august - 4 septembrie, la Chişinău, în incinta Bibliotecii Naţionale a RM se desfăşoară cea de-a XXI-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte.
Ediţia din anul curent este consacrată aniversării a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale a R. Moldova şi Anului Ion şi Doina-Aldea Teodorovici.
Ca de obicei, salonul îşi deschide uşile de Ziua Limbii Române. La inaugurare a participat preşedintele Nicolae Timofti, ministrul Culturii, Boris Focşa, reprezentanţi ai organelor centrale şi locale, scriitori, profesori, precum şi numeroşi cititori. Cu ocazia aniversării a 180-a de la fondarea Bibliotecii Naţionale, conducătorul statului i-a conferit instituţiei cea mai înaltă distincţie - Ordinul Republicii.
La ediţia 2012 a Salonului Internaţional de Carte participă peste 300 de edituri din 18 ţări ale lumii. Programul Salonului cuprinde expoziţia-târg a producţiei editoriale din ultimul an, zeci de lansări de cărţi noi, mese rotunde, briefinguri, expoziţii tematice, ateliere de creaţie, expoziţii de pictură, cenacluri, momente literar-artistice, Gala Laureaţilor Salonului. Programul Salonului a debutat cu un moment special consacrat memoriei lui Ion şi Doinei Aldea-Teodorovici.
Ministrul Culturii, Boris Focșa
Ediţia din anul curent a Salonului cuprinde mai multe manifestări: Conferinţa ştiinţifică internaţională „Bibliotecile Naţionale în era digitală”, expoziţia-eveniment „Biblioteca Naţională a Moldovei în proiecte”, lansarea Muzeului Virtual al BNRM, expoziţia de ex-libris „BNRM-180”, expoziţia „Stampa basarabeană în colecţiile BNRM”, şedinţa festivă a Ateneului Moldova, în cadrul căreia va avea loc o întâlnire cu marii cititori ai bibliotecii, o şedinţă specială a Clubului Biblioteconomiştilor cu participarea reprezentanţilor generaţiilor şi dinastiilor de bibliotecari ai Bibliotecii Naţionale ş.a. Programul salonului a mai inclus un simpozion aniversar în cadrul Polipticului cultural-istoric şi ştiinţific „Basarabenii în lume”, Gala laureaţilor topului celor mai citite cărţi ale anului 2011, o masă rotundă consacrată evoluţiei tehnologice a BNRM în cadrul integrării sale europene ş.a.
Către această dată, echipa BNRM a realizat peste 30 de publicaţii, care vor fi lansate în cadrul unei ore speciale în cadrul SIC. Printre aceste ediţii se remarcă volumul masiv al Tatianei şi al lui Ion Varta „Istoria Bibliotecii Naţionale a Moldovei în documente de arhivă”, volumul trei al catalogului general „Cartea Moldovei”, catalogul concursului de ex-libris „BNRM-180”, catalogul „Stampa Moldovei (1954-1996): din colecţia de artă şi hărţi a Bibliotecii Naţionale”, catalogul „Cărţi din biblioteca contelui Alexandru Sturdza în colecţiile BNRM”, vol. 6 al colecţiei de materiale şi documente „Basarabenii în lume”, un număr special al revistei „Magazin bibliologic”, culegerea de materiale „Imaginea BNRM în publicaţii de peste hotare” ş.a.
Aniversării a 180-a a BNRM îi este consacrată şi ediţia a doua a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, care se va desfăşura în toate localităţile din RM în care există o bibliotecă publică.
Salonul îşi va încheia lucrările pe 4 septembrie, cu Gala Laureaţilor, unde vor fi premiate cele mai bune edituri şi cărţi ale anului.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul