Salonul Internaţional de Carte s-a încheiat cu decernarea premiilor ICR

publicat în Carte pe 5 Septembrie 2016, 11:58

La Centrul Internaţional de Expoziţii „Moldexpo” s-a încheiat ieri Salonul Internaţional de Carte, ediţia a XXV-a - Bookfest Chişinău, care s-a desfăşurat în perioada 31 august -4 septembrie. Lucrările Salonului au finalizat cu decernarea premiilor acordate de Institutul Cultural Român /ICR/ „Mihai Eminescu” la Chişinău, informează MOLDPRES.

Cu toate că ediţia din anul curent nu a fost una de concurs, ICR a decis să acorde, în mod tradiţional, cinci premii.

Astfel, premiul pentru Poezie „Mihai Eminescu” a fost decernat poetului Ioan Es. Pop pentru volumul „Opera poetica”, apărut la Editura „Paralela 45” din Piteşti, România, iar premiul pentru Proză „Liviu Rebreanu” - scriitorului Horia Gârbea pentru romanul „Făt Frumos din Lună”, Editura „Neuma” din Cluj-Napoca.

Premiul pentru Eseu/Critică literară „Titu Maiorescu” i-a revenit doctorului habilitat Aliona Grati pentru volumele „Magda Isanos. Scrieri”, Editura „Știința” din Chişinău, şi „Cronici în rețea: metaliteratura.net”, apărut la Editura „Junimea” din Iaşi şi premiul pentru istorie „A. D. Xenopol” - istoricului Ion Țurcanu pentru volumul „Sfatul Țării. Procesele verbale ale ședințelor în plen”, Editura „Știința” din Chişinău. De premiul pentru debut „Nicolae Labiș” s-a învrednicit poeta Alexandra Zorilă pentru volumul „Ziua cînd te-a înghițit peronul”, apărut la Editura „Vinea” din Bucureşti.

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău au participat 44 de edituri din R. Moldova şi România, care au expus peste șapte mii de titluri de carte.