Salvamontiştiii anunţă că au avut, în ultimele 24 de ore, o sută de intervenţii în întreaga ţară, cele mai multe Salvamont municipiul Braşov. Din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi, pârtiile de schi devin dificile, cauzând zeci de accidente, iar salvamontiştii recomandă turiştilor să schieze cu prudenţă, adaptat la condiţiile pârtiei.
În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 100 apeluri de urgentă, dintre care 16 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, câte 11 pentru Salvamont Sinaia şi Salvamont Lupeni, câte 9 pentru Salvamont Sibiu şi Salvamont Azuga, 8 pentru Salvamont Cluj, 6 apeluri pentru Salvamont Maramures, câte 5 apeluri pentru Salvamont Predeal, Salvamont Vatra Dornei şi Salvamont Alba, 4 apeluri pentru Salvamont Neamţ, câte 3 apeluri pentru Salvamont Gorj şi Salvamont SPJ Hunedoara, 2 apeluri pentru judetul Gorj şi câte unul pentru formaţiunile din Caras-Severin-Semenic, Buşteni şi Săcele.
S-au mai primit 17 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre domeniile schiabile şi diferite zone montane.
Salvamontiştii au transmis şi un avertisment, valabil pentru majoritatea părtiilor practicabile în această perioadă: ”Din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi, pârtiile de schi devin dificile, cauzând zeci de accidente zilnic. În prima parte a zilei sunt îngheţate, iar după prânz zăpada se înmoaie excesiv de mult, ţinând cont de data din calendar. Schiati cu prudenţă, adaptandu-vă viteza şi modul de a schia la starea pârtiei!”
În plus, salvamontiştii au transmis recomandări pentru intervenţia în caz de acident, precizând că, în ultimele sezoane de iarnă, au înregistrat un număr extrem de mare de evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.
1. Nu intraţi în panică.
2. Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.
3. Anunţaţi echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelaţi telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
4. Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş sau cu mijloace improvizate, victima.
5. Daca victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene (aceasta se realizează prin subluxaţia mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche!!! nu ”basculaţi” spre spate capul victimei!!!) şi verificaţi timp de 10 secunde daca respiră. Dacă nu respiră, efectuaţi resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern în ritm de aprox. 100/ minut, iar dacă sunteţi instruit în acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respiraţie artificială cu un raport compresii toracice: ventilaţii de 30:2. Urmaţi indicaţiile primite din dispeceratul medical!)
6. Discutaţi cu victima şi observaţi daca este coerentă în exprimare. Observaţi dacă prezintă hemoragii puternice, care reuşesc să treacă prin echipament. Identificaţi locul hemoragiei şi faceţi compresie (cu comprese sterile, daca aveţi la îndemână). Dacă hemoragia este abundentă şi nu se opreşte, aplicaţi un garou deasupra leziunii (anunţaţi dispeceratul medical despre acest lucru).
Evitaţi să intraţi în contact direct cu sângele pacientului!
7. Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
8. Protejaţi termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie ”Sirius”), discutaţi permanent cu ea, urmăriţi o eventuală schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont.
”Nu uitaţi, echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. De la debutul acestui sezon de iarnă avem peste 700 de intervenţii, în condiţiile în care doar jumătate dintre pârtiile de practicare a sporturilor de iarnî au fost deschise”, au transmis salvamontiştii.
news.ro
|
Atacul a avut loc într-o localitate din sudul țării. Până la acest moment se știe doar că atacatorul a acționat singur, are aproximativ 20 de ani și i-a înjunghiat pe oameni pe stradă.
( ) Citeşte tot articolulZiua mondială a obezităţii este marcată anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulPe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism din istoria recenta a României care a lăsat in urma peste 1.500 de morți, 11.000 de râniți si zeci de mii de clădiri prăbușite sau avariate.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii...
( ) Citeşte tot articolulÎn Parlament a fost înregistrat oficial proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Potrivit surselor din Parlament, aceasta comisie ar urma sa-l aleaga in funcția de Avocat al Poporului...
( ) Citeşte tot articolulOul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Reţeta cu ouă fierte: Ouă umplute ...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulDe la înființarea sa Operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești este un client al BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube...
( ) Citeşte tot articolulSpirit enciclopedic, filozof, finanțist de geniu, Mircea Vulcănescu s-a născut la București la 3 martie 1904 în familia unui inspector financiar.
( ) Citeşte tot articolul