Opinii și Editoriale

Salvati Moldovahidromas!

Stim cu totii ca RM a mostenit de la fosta URSS un potential industrial important. Din cauza pierderii pietelor de desfacere si a tehnologiilor avansate, majoritatea intreprinderilor industriale au dat faliment. La aceasta s-a adaugat si privatizarea nechibzuita, care n-a permis aducerea investitorilor strategici prin vinderea intreprinderilor la preturi rationale, ceea ce ar fi salvat potentialul industrial, asa cum s-a procedat in ?arile Baltice. Ne-am pomenit o tara dezindustrializata, care incearca sa asigure venituri la Buget din Vama, capital speculativ si de pe spatele taranului.

Totusi, exista si exemple fericite, cand colosii industriali au supravietuit. Unul dintre acestia e „Moldovahidromas” SA care, chiar daca si-a redus numarul de angajati aproape de doua ori, a reusit sa gaseasca noi piete de desfacere si sa-si asigure o activitate sustinuta. Se parea ca aceasta intreprindere va putea contribui la relansarea industriei nationale. Insa, in 2003, in fruntea „Moldovahidromas” SA vine un nou director, Mihail Vlas. Impreuna cu un grup de actionari majoritari, noua conducere isi supune intreaga activitate economica a intreprinderii propriilor interese. Acest lucru este realizat prin scheme frauduloase, care duc treptat, dar sigur, intreprinderea de rapa, lipsind Bugetul statului de sute de milioane de lei si aducand prejudicii directe la 35 la suta dintre actionarii minoritari, care au muncit cinstit, impreuna cu familiile lor, la aceasta uzina zeci de ani. Directorul Mihail Vlas si-a constituit o echipa unita, in care rolul de baza il joaca dnii Aluna, Maslighin, Seitan, Zavtoni, Gumene, Sanduleac s.a. Instrumentele si metodele prin care se jefuieste intreprinderea sunt clasice. Dovezile sunt pe fata.

Volumul de producere a intreprinderii este de 70.000.000 de lei. Jumatate din cheltuielile de producere le alcatuiesc costurile pentru procurarea materiei prime. Aceste achizitii, de regula, se fac la preturi majorate cu 100 si mai multe procente fata de cele de pe piata, iar tranzactiile sunt efectuate prin intermediul firmelor create si gestionate de actionarii majoritari. Iata doar cateva dintre ele: „Pinta” SA, „Dafsan” SRL, „Dafsan Grup” SRL, „Filcore SRL”, „Sapita Lux” SRL, „Marvitex Grup” SRL, „T. V. Zavtoni” II, „Promnordex” SRL, „Zeta Bic” SRL, „Sincovest” SRL, „Ghidromascomplect” OOO Kursk, „Centr Electro” OOO Tula, „Promnasos” OOO Kursk, „Iujghidroservis ZAO Kropotchinsc”, Torgovii Dom „Moldovahidromas” OOO Tuia. Astfel, zeci de milioane de lei se opresc, in cel mai ilicit mod, in buzunarele stapanilor acestor firme, care nu sunt altii decat cei din grupul majoritar condus formal de catre directorul general Mihail Vlas.

Scheme similare sunt folosite si in procesul de comercializare a propriei productii. Marfa e vanduta prin aceleasi firme, la jumatate de pret, numai din aceasta tranzactie actionarii majoritari alegandu-se cu peste 20 mln. de lei anual. In total, venitul anual neimpozabil, ascuns de ochii autoritatilor, este de circa 90 mln. de lei.In acelasi timp, la uzina si-au incetat activitatea Comisia de cenzori, Compania de audit, nu exista un Consiliu de administratie functional. Se pare ca o situatie buna a intreprinderii poate fi gasita doar… in statisticile false, ce includ depozite enorme de materie prima, care sunt „gunoaie” si pentru care s-au platit milioane ajunse la autorii schemelor descrise mai sus; majorari nejustificate de costuri ale imobilelor proprii; inglobari patrimoniale ale „Hidrotehnica” SA, restituita ca filiala… Astfel, prin date false, conducerea uzinei isi justifica, an de an, actiunile ilegale. Insa falimentul e tot mai vizibil. Din cei 3000 de angajati care munceau aici acum cativa ani au ramas cateva sute. Iar datoriile curente, din surse neoficiale, constituie peste 51 mln. de lei, suma ce depaseste capitalul social.

La uzina exista un grup important de oameni care au contribuit mult la dezvoltarea ei si care acum lupta pentru a opri jefuirea ei. Din 2006, acest grup minoritar de actionari (35%) a intreprins mai multe demersuri pentru a stopa faradelegile. Dar incercarile lor de a include pe ordinea de zi a adunarilor generale situatia de la „Moldovahidromas” au fost permanent blocate. De mai multe ori, adunarile au fost ilegal amanate sau contramandate. Ordinea de zi era deseori modificata arbitrar, iar „rebelii” – lipsiti de cuvant. La adunarea din 21 august 2009 s-a ajuns la amenintari si chiar rafuieli fizice. De mai multi ani, contrar Statutului „Moldovahidromas”, acestor actionari le este ingradit accesul la documentele financiare ale societatii, la alte acte ce ar putea servi drept probe pentru instante si, in general, ei au temei sa creada ca majoritatea deciziilor sunt falsificate de grupul loial directorului Vlas.

Acest mod cinic de a jefui uzina vine nu din curajul nemarginit al conducerii ei, ci din faptul ca veniturile ilicite au fost suficiente pentru ca cei certati cu legea sa-si creeze un aliat de nadejde in… organele de stat si cele judiciare ale RM. Despre situatia de la uzina au fost sesizate de nenumarate ori Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei, Comisia Nationala a Pietei Financiare, insa aceste institutii s-au transformat in avocati fideli ai jafului de la „Moldovahidromas”. Incercarile actionarilor minoritari de a-si face dreptate in justitie si de a opri distrugerea uzinei s-au ciocnit de o schema bine pusa la punct de judecatori. Apelul la diferite instante judiciare era iscusit redirectionat spre un grup de judecatori care, sfidand deschis legea si utilizand tertipuri ieftine, respingeau orice demers al protestatarilor. Iata si numele unora dintre judecatorii cu pricina – Rotari, Minciuna, Cretu, Zubatii, Buruian, Doga, Kolenko, ?urcan, Harmaniuc, Caitaz, Vilcov. Aceeasi soarta au avut-o si adresarile la procuraturile sectoarelor Centru si Ciocana, si la Procuratura Generala. Neoficial, protestatarilor li s-a transmis ca exista un sir de intreprinderi fata de care organele de drept si justitia n-au dreptul sa intreprinda nicio masura…

Schimbarile ce au loc in societate si instalarea unei noi guvernari au renascut speranta in inimile celor care doresc sa salveze „Moldovahidromas” SA. Ei nu vor decat stoparea jafului si respectarea intereselor legitime ale actionarilor. Iar ca profesionisti, ei spera ca RM nu va fi singura tara din Europa fara industrie. Disparitia uzinei – din cauza actiunilor paguboase ale unor profitori, sub privirile indiferente ale statului – ar constitui o crima pentru care, mai devreme sau mai tarziu, cineva va trebui sa raspunda. Am vrea sa stim ce parere au despre cele ce se intampla la „Moldovahidromas” SA dl procuror general, seful CCCEC, ministrul Economiei? Speram ca reactioneze si dl prim-ministru Vlad Filat, care a inceput promitator marea batalie pentru eliminarea schemelor criminale din economia nationala.

In numele grupului de actionari, Nicolae Razesu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *