Politică

Sampanie bauta pe jumatate la parlament

Azi deputatii s-au intrunit in ultima sedinta din acest an. Ei au adoptat cateva proiecte de legi, dar si au fost urati de cete de colindatori si au servit cupe de sampanie.

Deputatii s-au contrazis pe subiectul desemnarii delegatiilor parlamentului RM la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) si a Comitetului parlamentar de Cooperare R. Moldova – Uniunea Europeana. Deputatul PLDM Vitalie Nagacevschi a cerut ca delegatia la APCE sa fie votata nominal. „In cele 30 de sedinte plenare din aceasta sesiune Vladimir Voronin a fost prezent doar la patru sedinte. Vedem cu totii cum isi indeplineste atributiile in parlamentul nostru, nu ne trebuie un asemenea reprezentant la APCE”, a spus deputatul PLDM.

Initial, conform proiectului de hotarare, in componenta grupului parlamentar era inclus si liderul PCRM, iar membrii supleanti din partea PCRM erau Grigore Petrenco, Maria Postoico si Iurie Stoicov. Majoritatea parlamentara nu a votat pentru ca Voronin si Petrenco sa reprezinte legislativul moldovean la Strasbourg. In schimb, supleantii Maria Postoico si Iurie Stoicov au acumulat votul majoritatii prezente in sala. In replica, comunistul Vadim Misin a spus ca PCRM isi retrage toti membrii din cele doua delegatii, iar Postoico a explicat ca cei doi candidati alesi au vrut sa se retraga in timpul procedurii de vot. Secretarul PL Valeriu Muntean a replicat comunistilor ca, conform regulamentului parlamentului, in timpul procedurii de vot nu se fac propuneri. In semn de protest deputatii PCRM au parasit sala de sedinte.

Potrivit presedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu, in cele patru luni de sedinte plenare, legislativul s-a intrunit in sedinte plenare de 30 de ori si a adoptat 129 de proiecte. A fost o perioada dificila din cauza lipsei de birouri si a altor inconveniente, a remarcat Ghimpu. „Cu toate acestea, putem spune ca Alianta pentru Integrare Europeana a sustinut cu succes primul sau examen serios”, a adaugat el. Cat priveste anul 2010, presedintele parlamentului a mai spus ca anticipatele nu reprezinta calea corecta pe care ar trebui sa mearga RM, tocmai de aceea a si creat o comisie de experti care sa caute solutii de iesire din criza constitutionala in care ne aflam.

„In aceasta sesiune, pentru prima data de la 2001, agenda politica parlamentara a fost conectata la realitatile cotidiene. Nealegerea repetata a sefului statului a scos la iveala grave dezechilibre in functionarea institutiilor statului in RM. De asemenea, a dus la destramarea PCRM, partid care nu are nimic cu RM si cetatenii ei”, a declarat Mihai Godea, seful fractiunii parlamentare a PLDM.

„2009 a fost cel mai dramatic si cel mai important an de la 1991 incoace. Evenimentele din aprilie au aratat lumii intregi ca nici minciuna, nici frauda, nici forta nu pot mentine la putere un regim autoritar. Indiferent ca vom avea sau nu anticipate in 2010, vreau sa va asigur ca AIE va sti sa administreze treburile interne ale R. Moldova”, a mentionat in discursul sau Veaceslav Untila, liderul fractiunii AMN din legislativ.

La fel de meditativ a fost si presedintele PD Marian Lupu care, in discursul final, s-a referit mai mult la problemele nerezolvate in 2009 care au fost transferate pentru anul viitor. „Trebuie sa decidem sau urgentam anticipatele si ne aprofundam in criza economica, sau amanam alegerile si, odata cu ele, pe un termen extins, amanam si alte probleme legate de criza constitutionala si instabilitatea politica”, a spus Lupu, care le-a sugerat colegilor sai sa nu se relaxeze prea tare in vacanta parlamentara.

„In 2009 timpul s-a precipitat si roadele s-au ales in mod firesc. A fost un an intens, care a dus R. Moldova intr-o albie noua. Asa-zisa instabilitate politica, despre care vorbesc multi comentatori politici, legata de nealegerea presedintelui RM este una artificiala. AIE este foarte aproape de indeplinirea unui din primele angajamente asumate – semnarea unui Acord de Asociere cu UE”, a remarcat Ion Hadarca, presedintele fractiunii PL.

La finalul sedintei de incheiere a sesiunii de toamna-iarna deputatii au fost urati de cete de colindatori, dupa care au servit cupe de sampanie. Doar vreo 30 de deputati au ramas in sala, iar mai mult de jumatate din cupele de sampanie pregatite au ramas neatinse.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *