CSI / Rusia

Sancţiunile şi preţul petrolului au sărăcit Rusia cu 600 miliarde de dolari

Membri ai Grupului de experți economici, Gurvici si Prilepski au evaluat efectele celor două șocuri. Astfel, potrivit celor doi, din cauza sancțiunilor financiare, între 2014-2017, Rusia va pierde în total aproximativ 170 de miliarde de dolari, iar pierderea totală de venituri din exporturile de petrol și gaze va fi de aproximativ 400 miliarde $.

Estimările pierderilor de capital din cauza sancțiunilor au fost făcute plecând de la un preț mediu al petrolului de 50 $ pe baril. În cazul pierderilor din veniturile din export, cu condiția acelorași sancțiuni şi aceluiasi preț la petrol, estimările pleacă de la comparația prețului mediu de $ 100 pe baril, care a fost nivelul orientativ al guvernului rus prevăzut în buget încă din urmă cu un an și jumătate, se spune în articol.

În general, diminuarea intrărilor de capital va fi de circa 280 miliarde $ în 3,5 ani, inclusiv aproximativ 85 de miliarde de $ – investiții directe. În acest sens, impactul indirect al sancțiunilor este responsabil pentru trei sferturi din aceste pierderi.

Efectul imediat al sancțiunilor este crescut de aproximativ trei ori ca urmare a reducerii investițiilor străine directe, scăderii creditarii şi diminuarii intrărilor de capital pe piața de datorii publice, spun experții.

Potrivit lui Gurvici, sancțiunile afectează fluxul de capital, indiferent de prețul petrolului, dar cu cat este mai mare scaderea, cu atât crește efectul sancțiunilor. Sub sancțiuni, economia suferă mult mai puternic din cauza scăderii prețului petrolui, a spus el.

Experții sustin că dacă prețurile la petrol ar fi ramas ridicate, pierderile nete de capital din sancțiuni, pentru acești patru ani, s-ar fi ridicat la aproximativ 160 de miliarde $, sau 1,9% din PIB. Conform calculelor, daca nu erau sancțiunile, scăderea prețurilor petrolului ar fi âredus investițiile în active fixe cu 3,2% între 2014-2017. Pe de alta parte, scăderea prețului petrolului, fără sancțiuni, ar fi condus la o reducere a investițiilor cu 22,6%. Sub influența celor două șocuri investițiile vor fi mai mici cu 24%, spun experții.petrolist

Sancțiunile nu influențează sau au un efect redus asupra cursului de schimb real al rublei (scadere de 0,5%). În schimb, scăderea prețului petrolului devalorizeaza rubla cu aproximativ 27%. Aproape insensibile la sancțiuni sunt si veniturile reale ale sistemului bugetar: scăderea prețului petrolului le reduce cu 19%, sancțiunile – cu 1%, se arata in articol.

Experții sunt de părere că pierderile acumulate din creșterea economicea ca urmare a acestei sinergii se vor ridica la 8,4%, sau o medie de 2,1 puncte procentuale anual, timp de patru ani. În același timp, pierderile medii anuale din sancțiuni se estimează la 0,4-0,6 puncte procentuale pe an, impactul șocului petrolului – două puncte procentuale în medie pe an.

Rețineți că evaluarea pierderilor de capital din sancțiuni a fost realizata pe baza unui preț al petrolului de 50 $ pe baril. Consecințele pot fi chiar mai grave în cazul în care declinul pretului va continua.

Recent, banca Morgan Stanley a revizuit în jos prognoza pentru prețurile țițeiului Brent în 2016. Analiștii băncii estimeaza 31 de dolari barilul de petrol în trimestrul I, $ 30 – barilul în Trim. II și III și 29 de dolari barilul în trimestrul IV. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *