Astăzi 27 Mai 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Actualitate 29 Decembrie 2017, ora 08:32

Sângele spune multe despre tine! Află ce personalitate ai

Marime Font

La un moment dat poetul Nichita Stănescu scria, în anii ’70, versul: ”Ce am eu mai ascuns în mine, sângele mişcând un gând (…)”. În anii ’90, un anunț pentru angajare în Japonia sună așa: ”Caut casieră, grupa A”. Este vorba despre grupa de sânge A. Adică, Nichita Stănescu știa ce spune, sângele determină caracterul, personalitatea…Tipologia sângelui mișcă gândirea, la propriu, scrie libertatea.ro

Studii importante au arătat că există o predispoziție ereditară legată de grupa sanguină care aparține unui astfel de temperament psihobiologic: subiecții din grupa A au o tendință înnăscută să fie Armonici, subiecții O – Melodici, cei cu grupa B – Ritmici, iar cei cu AB – Complecși.

Datele sunt cuprinse în volumul ”Personalitatea în scris”, de Radu Constantin, membru al Societății Franceze de Grafologie și al Asociației Grafologice Italiene, membru al Societății Române de Criminologie și Criminalistică și al Asociației Criminaliștilor din România. Cartea a apărut în anul 2007 și cuprinde un capitol special privind grupele de sânge care determină personalitatea omului.

Loading...


În România predomină grupa A, a artiștilor

Predispoziția sanguină nu antrenează nici un fatalism și nu clasifică oamenii în patru categorii rigide, sparate, cu atât mai puțin în patru ”rase”, se arată în volum.

”Cele patru grupe sanguine existente au proporții variabile la toate popoarele pământului. De exemplu în Franța predomină A, apoi aproape de egalitate O. Proporția celor cu sânge B crește în Germania, de asemenea în Polonia și mai ales în Rusia; ea este maximă în India de Nord și Mongolia. Statele Unite au mai mult sânge O decât țările din care provin imigranțiii. Repartiția pe grupe sanguine a populației României se prezintă astfel: 33% grupa O, 43% grupa A, 16% grupa B și 8% grupa AB. De asemenea, personalitatea este produsul dintre datele ereditare (grupa sanguină nu este decât una din ele) și influențele de mediu. Interesul predispoziției legate de de grupa sanguină constă în faptul că prin cunoașterea ei se ajunge la o înțelegere mai bună a modului în care se formează această sinteză”, spune Radu Constantin în cartea citată.

În China antică se știa că există compatibilități interumane pe baza sângelui

Autorul subliniază că descoperirea biologică a celor patru grupe sanguine umane de către Landsteiner este relative recentă, pentru că el și-a efectuat lucrările pe această temă în cursul primei jumătăți a secolului al XX-lea.

Cu toate acestea, încă din epoca Chinei antice a existat dubla intuiție, pe de-o parte a existenței particularităților sanguine proprii fiecărui individ, iar pe de altă parte a unei corelații între caracteristicile biologice și temperament și, prin urmare, comportamentul caracterologic.

Acesta este motivul pentru care, în acea epocă, se amesteca sângele viitorilor soți pentru a se observa reacția. Dacă amestecul obținut precipita (altfel spus dacă se forma rapid un fel de cheag), se concluziona că există o incompatibilitate între ”umori”, nu numai în primul sens al termenului (substanțe lichide sau semilichide care se găsesc în organismul uman), dar și al doilea sens al termenului (dispoziție obișnuită de temperament și deci de comportament). În aceste condiții, căsătoria nu avea loc.

Europenii au descoperit legile genetice ale sângelui relativ recent

Schema Landsteiner, descoperitorul grupelor de sânge, spune că:

– Doi indivizi din aceeași grupă sanguină pot primi sânge uul de la altu: A și A, B și B, O și O, AB și AB.

– Grupa O, denumită donator universal, este singura care poate dona sânge tuturor celorlalte grupe sanguine, dar nu poate primi decât sânge O.

– Grupa AB, zisă ”primitor universal”, poate primi sânge de la cele patru grupe, dar nu le poate dona.

– Grupele A și B sunt total incompatibile.

Aceste grupe sanguine respectă legile mendeliene ale eredității prin intermediul genelor.

Pe lângă cunoașterea grupelor sanguine, se țin cont, în transfuziile sanguine, de trei subgrupe: factorii M și N și factorul Rhesus pozitiv și negative ( Rh+ sau Rh-). De exemplu, factorii Rh+ și Rh- sunt incompatibili. Remarcabila concepție chineză s-a pierdut de-a lungul secolelor.

Vă puteți cunoaște înclinațiile native pe baza grupei sanguine

În mod general, subiecții din grupa A manifestă o căutare permanent a armoniei cu anturajul lor și nu se dezvoltă decât în această condiție. Dintre persoanele aparținând celor patru grupe sanguine, sunt ființele cele mai sensibile la mediul exterior, cele mai influențabile.

Subiecții din grupa O sunt în mod natural ”în fază” cu mediul exterior, ei se adaptează fără dificultate.

Subiecții din grupa B, din contra, sunt puțin sensibili la mediu. Ei trăiesc și se exprimă urmând ritmul lor propriu, destul de indiferenți la variațiile mediului înconjurător.

Subiecții dingrupa AB reunesc trăsăturile contradictorii ale celorlalte trei temperamete. Ei au deci dificultăți în găsirea unui echilibru satisfăcător.

În anii ’90, personalitatea sanguină a devenit o mare modă pe plan mondial

Bineînțeles, cele trei funcții temperamentale de bază – Armonică, Melodică și Ritmică – există simultan în fiecare persoană, dar în proporții diferite. În mod similar, cele patru grupe sanguine sunt mai mult complementare decât opuse.

În ultimul deceniu al secolului trecut, pe plan mondial s-a manifestat o teorie le mare modă: ”Grupa sanguină și personalitatea individului”.

Potritrivit acestei teorii, grupa sanguină ne dezvăluie tipul de personalitate. Această teză este susținută de mai mulți medici, printre care și doctorul francez Bernarb Montain, care a publicat un studiu intitulat: ”Grupa sangvină, cheia caracterului dumneavoastră”.

În Japonia, unde această nouă teorie este la modă, se pot citi anunțuri în ziare de genul ”caut casieră, grupa A”.

Succesele și eșecurile noastre profesionale, relațiile bune sau proaste cu părinții sau prietenii s-ar explica prin grupa sangvină, afirmă revista franceză ”Ici Paris”.

Datele generale ale celor patru grupe sanguine
ARMONICUL:

Este un introvertit, o ființă căreia energia afectivă și psihică este orientată mai mult spre interior decât spre exterior. Comportamentul său va fi marcat de rezervă. Doar aceasta îl va împiedica să nu ”explodeze” atunci când ”paharul este plin”. Va fi mai mult inhibat decât stimulat de concurență și sfidări. Are nevoie deci să i se arate încredere.

Activitatea sa este mai curând discontinuă și nu muncește în mod eficient decât într-un mediu care îi este favorabil, în care va manifesta o seriozitate exemplară, și va da dovadă de o foarte mare eficiență, ajutat de un foarte bun spirit de sinteză.

Armonicul este mânat de scrupule de conștiință, are un simț ascuțit al responsabilităților. Paradoxal, în momente critice, va găsi mijloace de a face față fără a se lăsa copleșit de fatalism.

MELODICUL:

Melodicul posedă excelente facultăți de adaptare și multă ușurință în relațiile umane. Eset un etxtravertit: centrii săi de interes sunt orienteți esential către exterior și spre ceilalți. Este stimulat de emulație, îi place competiția de luptă, dar în afara oricărei brutalități. Dotat cu o foarte mare curiozitate în toate domeniile, se dovedește a fi excelent observator. În același timp, activitățile sale se vor desfășura mai mult în lărgime decât în profunzime, deci cu un risc de dispersie, chiar de superficialitate. Este de asemenea de o mare inteligență practică, îi plac călătoriile, are nevoie să s echeltuiască fizic. În ansamblu, manifestă o hiperadaptabilitate generală.

RITMICUL:

În multe puncte, Ritmicul este opus Armonicului. Comportamentul său pare dur și inflexibil, ceea ce nu-l împiedică să cadă deseori în ipohondrie, dând atenție micilor necazuri de sănătate dar, pe un alt plan, să fie un prieten foarte sigur.

Ritmicul nu este deloc adaptabil, pentru că evoluează în propriul său ritm, fără să-i pese prea mult de lumea exterioară. Astfel, are multe dificultăți în a se pune în locul altora. Abordează problemele mai curând într-o manieră analaitică și se va îndrepta bucuros către specializare sau expertiză. De asemenea, va fi dotat deseori pentru matematici. În acest spirit, are sensul determinismului și al fatalității și caută cu pasiune adevărul (contrar Armonicului, care este în căutarea frumuseții).

COMPLEXUL:

Având diferitele caracteristici ale celorlalte trei grupe, Complexul este bogat în potențialități, dar, în același timp, sfâșiat de tendințe contradictorii.

Gusturile contradictorii fac din el o ființă agitată. Pentru a scăpa de acest inconfort permanent, Complexul dă dovadă de o activitate debordantă, ajungând până la surmenaj. Dar cum este neobosit, ritmul său de activitate nu are în general consecințe nefaste. Bineînțeles, schimbările continue de planuri, rupturile bruște de ritm îl fac deseori dificil de suportat de cei din jur. 


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 27 Mai 2020, ora: 18:41 de Mihaela Culcinschi

REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

REGULI NOI LA PRIMĂRIE. Ion Ceban ascunde CV-urile funcționarilor publici, agreați de PSRM

Zero transparență la Primăria Chișinău. Primarul socialist Ion Ceban refuză să facă publice date generale cu privire la noul director al Întreprinderii Municipale INFOCOM, invocând motive mai mult decât stupide și anume că biografia celui din urmă ar conține date cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 18:38

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

Ministerul Educației a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice din țară

În condițiile existenței în Republica Moldova a unui număr mare de instituții publice de învățământ superior raportat la numărul în descreștere a studenților, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a demarat procesul de raționalizare a rețelei de universități publice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 15:16

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Un bebeluș de doar cinci luni a murit după ce a băut sânge de broasca țestoasă. Familia micuței din Republica Dominicană a ajuns la spital în stare gravă din cauza aceluiași tratament procurat de la un vraci.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 27 Mai 2020, ora: 14:00

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

„Fursecurile nevinovate” sunt varianta cea mai bună pentru cine nu se poate abține deloc în fața dulciurilor! Sunt foarte dietetice dar și foarte delicioase. Iată cum pot fi preparate. Fursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 13:51

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

Accident la Peresecina. Un TIR s-a ciocnit violent cu un autoturism într-o curbă periculoasă. Un alt impact a avut loc între trei mașini, în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 27 Mai 2020, ora: 12:49

Albinele riscă să dispară

Albinele riscă să dispară

Cele mai importante insecte pentru oameni sunt ameninţate Puțini dintre noi sunt în măsură să perceapă adevărata importanță a albinelor. Pe internet circula o zicală în engleză care sună cam așa în traducere: „Dacă murim, vă luăm și pe voi cu noi”....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:41

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 12:33

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

Designerii români au depășit granițele țării și și-au prezentat colecțiile pe marile podiumuri internaționale. S-au făcut astfel remarcați de celebrități care nu au stat prea mult pe gânduri și au adoptat o ținută „made in Romania”.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2020, ora: 12:12

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

 Se apropie iunie, luna în care vara este intensă și plină de promisiuni, în care visăm mai mult ca oricând la dragoste și la libertate. Astrele ne pregătesc un adevărat spectacol celest, în care fiecare zodie are locul său bine stabilit și îi sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:03

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

Poliția din Hong Kong a tras, miercuri, cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii, în timp ce parlamentarii s-au strâns pentru a dezbate o nouă legislație care ar incrimina insultarea imnului național, relatează AFP și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 11:16

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

Depunerea la Curtea Constituțională a sesizării privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:46

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu vede nicio propagandă în faptul că pe străzile Capitalei a apărut un troleibuz cu imagini dedicate Zilei Victoriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:42

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că, până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:40

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definivit la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În aceeași zi, acesta a fost arestat dus la penitenciarul Rahova.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2020, ora: 10:13

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se declară convins că suma de 100 de milioane de dolari SUA, pentru care procurorii dețin dovezi că a ajuns la fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc în urma jafului bancar, va crește. Totodată, șeful PG explică de ce anume acum procurorii...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 09:43

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

Un atelier de pantofi din Cluj-Napoca s-a adaptat crizei COVID-19, în care una dintre principalele reguli pentru toți este cea a păstrării unei distanțe față de cei din jur, și a conceput "pantofii de distanțare socială", scrie Dejeanul.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 09:32

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

 Ploi în toată țara și temperaturi mai scăzute sunt prognozate pentru astăzi, 27 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cerul va fi variabil, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 27 Mai 2020, ora: 09:24

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

 O organizație neguvernamentală din Franța a atras atenția aupra faptului că echipamentele de protecție, precum mănușile și măștile, aruncate neglijent poluează Marea Mediterană, potrivit BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Mai 2020, ora: 09:06

Trump este „iritat” de China şi nu mai consideră important acordul comercial

Trump este „iritat” de China şi nu mai consideră important acordul comercial

 Preşedintele american Donald Trump, este atât de „iritat” de China, din cauza crizei coronavirusului, încât nu mai consideră atât de important acordul comercial bilateral, a spus consilierul prezidenţial Larry Kudlow. El a îndemnat companiile...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)