Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 3 Mai 2019, ora 16:20    Din editia print

Săptămâna Luminată, sărbătorită la un muzeu din Chișinău

Marime Font

 La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost deschisă ieri sărbătoarea, „Săptămâna Luminată la muzeu”, care include un program muzical pascal și expoziții de fotografii cu pietre de mormânt, ouă încondeiate și pâine pascală, cu genericul „Pasca - icoana Învierii”. Concertul a avut loc pe scena din curtea muzeului, cu participarea formațiilor folclorice de la Palatul de Cultură Ungheni: ,,Vârsta de aur”, conducător Vitalie Scripcaru, ,,Răzeșii”, conducător Alexandru Galiț, precum și formația de copii „Cișmeaua căprioarelor”din s. Mingir, r-nul Hâncești, conducător Mihai Mircos.

 

Elena Cojocari, vicedirector pentru programe culturale și educative al Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, a spus că „Săptămâna Luminată la muzeu” este organizată cu scopul de a păstra vii tradițiile pascale. „Conform tradiției, de Paști, nu numai sfințim pasca, ouăle și ne bucurăm că Hristos a Înviat, dar facem și horă în sat, ne dăm cu scrânciobul pentru fiecare ou, lumea iese și își arată straiele noi, care se cumpărau special cu această ocazie. Straiele noi erau, pe timpuri, cel mai mare cadou de Înviere. „Săptămâna Luminată la muzeu” este o tradiție multianuală, sărbătorită, de obicei, cu genericul „A treia zi de Paști”, susține directorul adjunct al muzeului.

„Pasca se prepară din dragoste”

Potrivit aceleiași surse, expoziția de pâine pascală are scopul de a sensibiliza opinia publică privind formele tradiționale de coacere a păștii și a pâinii de pomenire în diversitatea locală: pasca cu brânză, cozonacul, pupăza, burnăcelul, hulubașul, cristata etc. Din păcate, menționează Elena Cojocari, etnologii au constatat că, în ultimii ani, prepararea pâinii pascale a trecut în memorie pasivă. Însă așa cum pasca este considerată un aliment sacru în tradiția autohtonă, muzeul și-a propus să păstreze și să transmită mai departe obiceiul străbun.

„Pe lângă concerte, muzeograful Corina Rezneac a insistat să organizăm și o expoziție de pâine. Am susținut-o din tot sufletul, pentru că lumea face acasă pască, care se sfințește și se mănâncă până la ultima firimitură. Astfel, am cerut participanților să coacă pâine și să o aducă la expoziție. Avem două tipuri de pască: cea dulce și cea obișnuită, iar 90 la sută dintre oameni o preferă pe cea obișnuită. Ea se prepară din apă, sare, făină, drojdie și dragoste, iar dragostea este pe primul loc. Mai mult, evident că grâul, făina și pâinea pentru noi, cei care ne-am născut în spațiul basarabean, are o semnificație deosebită”, povestește Elena Cojocari.

Ea precizează că, de obicei, pasca se coace joi, înainte de Paști. „Atunci gospodina se scoală dimineața, ia apă neîncepută de la fântână, face rugăciunea, pune aluatul la dospit și pregătește pâinea. Desigur, sunt foarte multe varietăți de a o coace, dar, din păcate, lumea le uită și tot mai puțini fac pască. În ultimul timp, mulți o cumpără de la magazin”, afirmă aceeași sursă.

Pâinea de ritual de la Mingir

Prezentă la eveniment, directoarea Muzeului de Istorie și Etnografie din s. Mingir, Elena Micros, a spus că dorește mult să promoveze metodele de coacere tradițională a pâinii, „așa cum cocea odată mama la cuptor”. „Ne-am dori ca să cunoască toată lumea pâinea de ritual de la Mingir și semnificația acesteia, și desigur ingredientele pe care le folosim. Mai întâi de toate, nu putem vorbi despre pâinea de ritual fără să invocăm credința noastră ortodoxă, la baza căreia stau elementele religioase și anume făina, care reprezintă viață, suflet. La fel cum grâul se pune în pământ ca să încolțească, să putrezească, asemenea și omul, trecând din viață, se îngroapă pentru a învia. Folosim și apa, care simbolizează botezul Domnului, și sarea, care e știința despre Dumnezeu. Pâinea de Paști se deosebește de cea obișnuită pentru că este îndulcită. Mă refer la cozonac, care are la bază făină, ou, zahăr și mirodenii. Noi cu drag facem această pâine, pentru că așteptăm cu nerăbdare Învierea Domnului și ne punem toată speranța noastră în Mântuitorul Nostru, Iisus Hristos, că ne va ierta toate greșelile”, a menționat Elena Micros.

Și meșterul popular Eugenia Moldovan a relatat despre tradițiile moldovenești, care trebuie promovate mai ales de Paști. Aceasta confecționează diferite lucrări din fibre vegetale, dar se bucură că a reușit să facă și câteva copturi cu desene.  

La muzeu se păstrează ouă încondeiate din 1889 încoace

Eugenia Moldovan participă și la expoziția-târg de ouă încondeiate și obiecte din paie și lemn cu subiect pascal, alături de Studioul „Tezaur” și meșterul popular Ion Dascăl de la Centrul de Cultură și tineret din municipiul Bălți.

„Am încondeiat ouă cu o săptămână înainte de Paști, împreună cu toți doritorii. Este un lucru destul de migălos, mai ales că lucrezi cu ceară fierbinte și, dacă nu te frigi tu, îl frigi pe altul sau îți murdărești hăinuța, ceea ce nu este prea bine. De aceea organizăm încondeierea nu cu cei mici, ci cu persoanele mai în vârstă, în special, cu profesorii de educația tehnologică, care cunosc această tehnică. De obicei, ouăle desenate cu migală nu sunt pentru consum, ci pentru frumusețe. Aceste ouă sunt ca o rugăciune a sufletului, pe care o spui cu sfințenie”, mai spune Elena Cojocari.

Vicedirectotul muzeului din Chișinău adaugă că ouăle pascale trebuie să fie roșii, reprezentând un simbol al răstignirii și învierii Domnului. În depozitele Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală se păstrează până astăzi ouă încondeiate încă de la înființarea instituției, din 1889. „Înainte se aplica pe ele, cel puțin, o frunzuliță de pătrunjel. Fiecare gospodină voia să arate ceva deosebit, de aceea ouăle erau ornamentate în diferite feluri. Însă a fost o perioadă mai dificilă, când a existat RSSM și oricare tradiție religioasă era interzisă. Frații mei mai mari spuneau că nu erau primiți în școală, dacă aveau în geantă pască sau ouă roșii. Și pentru mine a fost un șoc, când dirigintele nostru, profesor de istorie, ne spunea că nu trebuie să mergem la biserică, nici să sfințim pasca, nici să vopsim ouăle”, își amintește sursa citată.

O carte despre corul „Doina Codrului”

În cadrul evenimentului, a fost lansată și o expoziție cu circa 80 de fotografii cu pietre de mormânt. „În opinia mea, această expoziție este un fel de stonehenge din Moldova, un fel de Piramide egiptene. Dacă egiptenii construiau piramide pentru faraoni, la noi este important ca fiecare om să aibă crucea sa pe mormânt. Conform tradiției, aceste pietre ne demonstrează imaginarul ortodox despre cum văd oamenii viața de apoi”, consideră vicedirectorul. 

Tot ieri, la același muzeu, a avut loc și lansarea cărții „Doina Codrului din Lozova, 110 de activitate” de Mihai Ursu și Ion Mămăligă. Este un volum despre corul „Doina Codrului” din localitatea menționată, în care au evoluat foarte mulți artiști amatori, începând cu anul 1908. „Autorii au descris activitatea colectivului coral în zeci de ani de restriște de-a lungul sec. al XX-lea. R. Moldova a trecut prin două războaie mondiale, prin unire și dezbinare, prin colectivizare și revenire la albia națională, timp în care colectivul de artiști amatori s-a îmbogățit cu voci tinere, s-a bucurat de distincții de onoare: o diplomă oferită de Regele Carol a II-lea al României, titlul de Cor Popular și Cor Model”, relatează Elena Cojocari. După lansarea de carte, participanții au avut ocazia să asculte un recital inedit al acestui cor, al cărui dirijor este maestrul în artă Gheorghe Pascaru.    

În viziunea Elenei Cojocari, nu doar exodul populației peste hotare este motivul din care tradițiile moldovenești se uită, după cum cred mulți. „Pe de o parte, migrația, despărțirea familiilor, a cauzat într-adevăr dispariția multor tradiții. Dar, pe de altă parte, acest fenomen, din contră, a conservat tradițiile respective. Având prieteni în mai multe colțuri ale lumii, pot spune că aproape toate comunitățile de moldoveni postează fotografii cu ouăle roșii și pasca cu care merg la biserică de Paști. Îndepărtarea de casă acutizează sentimentul de a păstra vechile datini”, conchide vicedirectorul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. 

Un articol de: Mihaela Culcinschi Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)