Actualitate

Sărbătoare mare în Coreea de Nord, după ultimul test nuclear care a înfuriat puterile lumii: Zeci de mii de oameni s-au adunat la Phenian

 Locuitorii Phenianului s-au strâns miercuri pe trotuare pentru a întâmpina autobuzele care îi aduceau pe oameni de ştiinţă în centru. Zeci de mii de nord-coreeni s-au adunat la Piaţa Kim Ir-Sen pentru a aduce un omagiu muncii lor, au agitat pompoane roz şi violet şi au aruncat cu confeti în direcţia savanţilor la sosirea lor în piaţă.

„Aducem cel mai ales omagiu tovarăşului Kim Jong-Un, conducătorul suprem care a adus poporului coreean cea mai mare realizare din istoria sa ", se putea citi pe un banner. "Nimeni nu ne poate opri din drumul nostru spre viitor", scria pe altul, conform Agerpres.

Cel de-al şaselea test nuclear nord-coreean a suscitat un val de condamnări. SUA, Coreea de Sud şi Japonia au cerut înăsprirea sancţiunilor ONU împotriva Coreei de Nord.

Agenţia oficială KCNA a invocat un "test reuşit cu o bombă cu hidrogen gata să fie instalată pe ICBM", o rachetă balistică intercontinentală.

În timpul festivităţii, oratorii au explicat că armata nord-coreeană "va pecetlui soarta imperialiştilor americani, asemănători gangsterilor, graţie unor lovituri preventive nemiloase, dacă aceştia declanşează în cele din urmă un război, ei şi hoardele de trădători".

Bomba cu hidrogen este mult mai puternică decât bomba atomică convenţională.

Bomba H utilizează principiul fuziunii nucleare. Materialul de fuziune include un dispozitiv îmbunătăţit de bombă atomică care joacă rolul de explozibil.

Niciun guvern străin nu a confirmat deocamdată că ar fi vorba de o bombă H.

Numeroşi experţi explică totuşi că bomba de duminică prezintă toate caracteristicile unei bombe cu hidrogen cu două trepte. Dar de asemenea este posibil ca aceasta să fie o bombă cu fisiune "dopată", care foloseşte şi combustibil de fuziune.

Ministerul Apărării sud-coreean a estimat puterea exploziei la 50 de kilotone. Site-ul specializat 38 North din Washington a anunţat că puterea bombei a fost mai mare de 100 de kilotone. Japonia a vorbit despre 120 de kilotone.

Aceste cifre vor continua să varieze odată cu apariţia unor noi informaţii înainte ca experţii să ajungă la un consens.

Dar toţi sunt de acord că bomba nord-coreeană a fost mai puternică decât cea americană lansată la Hiroshima în 1945 (15 kilotone).

Coreea de Nord dezvoltă de asemenea un program balistic, lansând în iulie două ICBM, teritoriul american fiind acum în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene.

Coreea de Sud şi SUA au desfăşurat joi pe teritoriul sud-coreean patru lansatoare de rachete THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense), scutul american antirachetă care a provocat indignarea Beijingului. Aceasta contribuie la consolidarea capacităţii de apărare a Seulului în faţa ameninţărilor nord-coreene, potrivit Ministerului Apărării sud-coreean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *