Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:45
Abonamente
 
 
 

Actualitate 17 Mai 2018, ora 09:52

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Astăzi este marcată Înălţarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos

Marime Font

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, 17 mai, când se fac 40 de zile de la Învierea Mântuitorului, Înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, sau Ispasul, cum i se spune în popor. În această zi creştinii se salută cu: „Hristos s-a Înălţat”! Şi răspund cu: „Adevărat s-a Înălţat”!. 

Preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chişinău a spus că în această zi biserica marchează momentul când Mântuitorul Iisus Hristos i-a adunat pe ucenicii săi în Munţii Galilei, în faţa tuturor s-a înălţat la cer cu trupul şi le-a făgăduit venirea Sfântului Duh pe pământ peste zece zile, eveniment care va fi marcat la Duminica Mare, sau Duminica Rusaliilor.

Potrivit preotului, Ispasul este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti ale bisericii ortodoxe şi este marcată cu evlavie de către creştini, pentru că în această zi este tradiţia, ca şi în ziua de Paşti, să se vopsească ouă roşii, să se coacă cozonac şi pască. „Într-un fel marcând sfârşitul zilelor pascale în care noi ne-am salutat timp de 40 de zile cu „Hristos a Înviat”, a spus Eugen Onicov.Preotul afirmă că tradiţia de a se saluta cu „Hristos s-a Înălţat” şi „Adevărat s-a Înălţat” diferă de la regiune la regiune. În unele localităţi creştinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar şi zece zile, până la Duminica Mare. Potrivit lui, în această zi creştinii merg de dimineaţă la biserică pentru a participa la liturghie, marcând sărbătoarea prin rugăciune, cântările care se ţin în biserică în această zi şi prin sfânta împărtăşanie pentru care s-au pregătit. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md