Actualitate

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 5 decembrie

Greco-catolice
Sf. cuv. Sava cel sfințit

Romano-catolice
Sf. Sava, abate

Sfântul Sava cel Sfințit este pomenit în calendarul creștin ortodox la 5 decembrie.

Sfântul Sava s-a născut în ținutul Capadociei, în timpul în care împăratul bizantin Teodosie cel Tânăr (408-450) se afla la conducerea imperiului. A fost atras de tânăr de viața monahală și a trăit în mai multe mănăstiri, retrăgându-se după o vreme în pustie, unde a dus o viață aspră.

Recunoscut fiind pentru virtuțile sale ieșite din comun, în jurul său s-a adunat o obște de monahi, pentru care Sfântul Sava a construit o biserică. Cum numărul fraților a crescut considerabil în timp, mănăstirea a devenit vestită — o adevărată lavră aflată în Pustiul Iudeii.

Cu aurul pe care îl primea de la iubitorii de Dumnezeu și din averea părinților săi, Sfântul Sava a ridicat mai multe mănăstiri. Pe egumenii acestora i-a chemat odată la el și le-a spus să nu se îngrijească de nimic din cele trupești, aducându-le aminte de cuvintele Evangheliei, care învață să nu te îngrijești de ce vei mânca și ce vei bea sau cu ce te vei îmbrăca, ci mai mult să-ți pui nădejdea în Dumnezeu, Care știe trebuințele tuturor. Și așa erau hrăniți cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Sfântul Sava era vestit ca făcător de minuni, în biografiile scrise de ucenicii săi fiind consemnate numeroase fapte minunate. A fost cunoscut și prețuit de patriarhii Ierusalimului, Salustiu (489-498), care l-a hirotonit preot, Ilie (498-516), pe care l-a vizitat în surghiun, Ioan III (516-524) și Petru (524-552), căruia i-a vindecat sora de o boală grea.

A plecat din această viață la vârsta de 94 de ani într-o zi de 5 decembrie. Despre trecerea sa la Domnul s-a aflat foarte repede în tot ținutul Ierusalimului și s-au adunat de prin toate lavrele și mănăstirile o mare mulțime de monahi, a venit patriarhul cu episcopii și cu conducătorii cetății și așa a fost îngropat trupul lui între cele două biserici ale așezământului cunoscut astăzi sub numele de Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit, în locul unde Sfântul Sava a văzut cândva un stâlp de foc. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")

AGERPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *